آشنایی با بورس
سال مالی و انواع شاخص
قسمت پنجم
مفهوم هفتم: سال مالی
عبارتست از یک سال که ابتدای آن شروع فعالیت مالی و انتهای آن پایان فعالیت مالی است و ممکن است بر سال شمسی منطبق باشد.
برای محاسبه سود و زیان یک شرکت یک دوره خاص تعیین میشود که در پایان آن دوره، اعضای هیئتمدیره موظف به گزارشدهی راجع به عملکرد خود در آن دوره و ارائه پیشبینی از عملکرد آتی شرکت هستند. این دوره بر اساس موافقت اکثر سهامداران تعیین میشود.
آنچه در کشور ما و بورس ما مرسوم است قراردادن یک سال کامل به عنوان سالی مالی است، هر چند در برخی از بورسهای جهانی مشاهده میشود که از دورههای مالی کوتاهتر از سال نیز استفاده شده است.
ایام مالی طولانیتر باعث اعمال تعدیلات بیشتر در سودهای اعلامی در ابتدای دوره توسط شرکتها میشود و در بازارهای کارا تأثیر خاصی بر روند قیمتی ندارد.
مفهوم هشتم: شاخص
اعدادی هستند که نمایانگر وضعیت بازار طی دورههای قبل و جاری میباشند. برای سرمایهگذاری در هر بازار بورسی، ابتدا باید وضعیت آن بررسی شود. برای بررسی وضعیت بازار شاخصهای مختلفی وجود دارند.
شاخص کل
عددی است که بازدهی کل بازار را نشان میدهد و تغییرات مثبت و منفی آن نشان دهنده تغییرات مثبت یا منفی کل بازار است. مثلاً برای محاسبه بازدهی بازار طی ماه گذشته میتوان درصد رشد شاخص را از ابتدا تا انتهای ماه در نظر گرفت.
رشد یا نزول شاخص کل، تابع رشد یا نزول قیمت سهام صنایع مختلف است که البته تأثیرگذاری آنها متفاوت است.
شاخص مالی
عبارتست از روند بازدهی شرکتهای سرمایهگذاری.
شاخص صنعتی
عبارتست از روند بازدهی شرکتهای غیرسرمایهگذاری یعنی شاخص کل منهای شاخص مالی.
شاخص 50 شرکت فعالتر
سازمان بورس هر چند وقت یکبار (معمولاً به صورت فصلی) براساس وضعیت معامله شرکتها و نقدشوندگی آنها 50 شرکت فعالتر یا برتر را اعلام میکند که این شاخص بازگوکننده روند رشد این شرکتهاست.
شاخص بازده نقدی
عبارتست از بازدهی شرکتها به جهت بازده سود خالص.
شاخص بازده نقدی و قیمت
عبارتست از بازدهی شرکتها به جهت بازده سود خالص و قیمت.