میان لاریجانی و پژمانفر رخ داد
بگومگو در صحن علنی بر سر نحوه تذکر و مدیریت مجلس
دیروز به رغم مخالفت کمیسیونهای کشاورزی و حمایت از تولید و مرکز پژوهشهای مجلس طرح تشکیل وزارت بازرگانی تصویب شد و در حاشیه آن بگومگویی میان رئیسمجلس و نماینده مشهد رخ داد.
جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی با حضور اکثریت نمایندگان در حالی آغاز شد که مهمترین دستور جلسه مجلس گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز با ۱۳۲ رأی موافق، ۷۸ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۲ نماینده حاضر در جلسه با کلیات تشکیل «وزارت تجارت و خدمات بازرگانی» موافقت کردند. گفتنی است، موافقت نمایندگان مجلس با تشکیل وزارت بازرگانی در حالی صورت گرفت که دولتیها لابی گستردهای برای تصویب این طرح با نمایندگان، انجام دادند.
مغایرت با برنامه ششم و هزینه
در جریان بررسی طرح تشکیل«وزارت تجارت و خدمات بازرگانی» در مجلس، نمایندگان موافق و مخالف این طرح، دیدگاههای خود را بیان کردند. حجتالاسلام سیدناصر موسوی لارگانی، محمد حسینی عضو کمیسیون برنامه و بودجه، سیدتقی کبیری عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی، علی ابراهیمی سخنگوی کمیسیون کشاورزی و از طرف این کمیسیون و محمدحسین فرهنگی نیز از طرف کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی در مخالفت با این طرح سخن گفتند.
برخی از دلایل مخالفان به این شرح بود: تنظیم بازار و مدیریت واردات محصولات کشاورزی با تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت به مشکل برمی خورد؛ ضرورت دارد در دو بخش صنعت و تجارت تمرکز تصمیمگیری وجود داشته باشد؛ تشکیل این وزارتخانه مغایر با برنامه ششم توسعه است؛ تفکیک این وزارتخانه دو هزار میلیارد تومان هزینه و بار مالی دارد که با اسناد بالادستی مغایر است.
نکته قابل تامل این است که به رغم مخالفت کمیسیونهای تخصصی که دلایل قابل توجهی در این باب مخالفت خود بیان کردند این طرح تصویب شد. لازم به ذکر است که کمیسیون کشاورزی و کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و همچنین مرکز پژوهشهای مجلس با طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی مخالف هستند.
بخشی از مهمترین نکات کمیسیونهای تخصصی در مخالفت با این طرح از این قرار است: سابقه تمرکز اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی باعث خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی شده است و تفکیک آن نه تنها کمکی به حل مشکلات موجود نمیکند بلکه باعث از بین رفتن دستاوردهای به وجود آمده خواهد شد؛ چرا ما به دنبال تجربهای هستیم که گزارش موفقی از آن حاصل نشده است؛ بر چه اساس به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در مخالفت با تشکیل این وزارتخانه توجه نمیکنیم؟؛ ایجاد وزارت بازرگانی یک گام رو به عقب است و احیای این وزارتخانه به معنای احیای فساد و رانت خواهد بود؛ مغایرت با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و قانون برنامه ششم توسعه؛ ایجاد تشکیلات جدید هزینههایی را در پی خواهد داشت.
موافقان: بار مالی ندارد!
در بخشی از جلسه دیروزهادی قوامی عضو کمیسیون برنامه و بودجه، محمدقسیم عثمانی عضو هیئترئیسه، محمدعلی کیخا نماینده زابل در موافقت با تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی به سخنرانی پرداختند.
برخی از دلایل موافقان این طرح به این شرح است: در شرایط فعلی حوزه کاری وزارت بازرگانی بسیار وسیعتر از کنترل قیمت هاست و با توجه به اینکه تنظیم موازنه تجاری کشور در حوزه وزارت بازرگانی است باید این وزارتخانه تشکیل شود، بخش تولید و تجارت و بازرگانی دو تخصص متفاوت است؛ این تفکیک بار مالی ندارد؛ عدم رعایت اصل ۷۵ قانون اساسی در مورد آن صدق نخواهد کرد.
حاشیههای تصویب وزارت بازرگانی
پس از تصویب طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی در جلسه علنی دیروز تعداد زیادی از مخالفان این طرح مقابل جایگاه هیئترئیسه تجمع کردند. مخالفان معتقد بودند که طرح مذکور، مغایر با برنامه ششم توسعه است و نیازمند رأی مثبت دو سوم نمایندگان حاضر در مجلس، درحالیکه این طرح دارای رأی دو سوم حاضران نبود.
در ادامه علی لاریجانی رئیسمجلس شورای اسلامی خطاب به پژمانفر گفت: شما حق ندارید اینجا حرف بزنید، بروید سر جایتان بنشینید و تذکر بدهید تا تریبون شما باز شود.
به گزارش مهر، بالاخره با وساطت تعدادی از نمایندگان، پژمانفر از مقابل جایگاه هیئترئیسه کنار رفت البته لاریجانی اجازه نداد نمایندگان نسبت به این موضوع اعتراض خود را مطرح کنند. لاریجانی با عصبانیت خطاب به پژمانفر گفت: آقای پژمانفر تذکرتان را ثبت کنید، جوابتان را میدهیم، اینکه فریاد میزنید و اینجا میآیید، کار درستی نیست؛ شما که فقط در مجلس تشریف ندارید، مجلس آئیننامه دارد، تذکر دارید، ثبت کنید. دیکتاتور شماها هستید که این بساط را در کشور راه انداختهاید؛ تریبون یکطرفه شما هستید که همه تریبونها دستتان است؛ هر چه خواستید به همه میگویید، کسی هم چیزی به شما نمیگوید که این مملکت اینطوری شده است.
البته باز هم رئیسمجلس شورای اسلامی اجازه نداد تا پژمانفر تذکر خود را مطرح کند.
خرجی ندارد؟ آیا دو وزیر در یک اتاق مینشینند؟
در ادامه جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس بالاخره رئیسمجلس شورای اسلامی به پژمانفر اجازه داد که انتقادات خود را مطرح کند. حجتالاسلام پژمانفر در تذکری، گفت: آقای دکتر! ما چند سال است که تلاش کردیم این مسائل را در فضای قانونی بیان کنیم، بنده تذکری داشتم درخصوص اینکه تصویب طرح تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی، نیازمند دو سوم آرا است و پنج دلیل نیز برای این موضوع داشتم اما شما اجازه ندادید که مسئله مطرح شود؛ این طرح مغایر با بند ۱۰ سیاستهای کلی نظام اداری، بند ۱۶ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و ماده ۲۸ برنامه ششم توسعه و اصل ۷۵ قانون اساسی است. اتفاقاً تریبون دست ما نیست و ما مجبوریم برای اینکه حرفمان را بزنیم، این همه داد و بیداد کنیم و مجبور شویم برای انجام وظیفه نمایندگی خودمان، اینطور وارد شویم.
پژمانفر ادامه داد: شما توجیه میکنید که تشکیل یک وزارتخانه دیگر خرجی ندارد، آیا دو وزیر در یک اتاق خواهند نشست؟ اجازه بدهید نمایندگان مسائل خود را مطرح کنند. دهها بار به شما گفتهایم اجازه دهید ما مسائل را مطرح کنیم.
وی افزود: در موضوع تشکیل وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، شما گفتید که مغایر با برنامه ششم توسعه است و نیازمند رأی موافق دو سوم نمایندگان حاضر میباشد اما در تشکیل وزارت تجارت و بازرگانی، این تذکر را قبول نکردید. آقای لاریجانی شما برادر ما هستید و همه در این نظام کار میکنیم، اما در این مسئله بحث درست کردید.
امروز به دلایلی تصویب شد
در ادامه جلسه، لاریجانی رئیسمجلس شورای اسلامی گفت: من نگفتم که مطلبتان را نفرمایید. گفتم مطابق آیین نامه تذکر دهید. من شرعا و عرفا موظف نیستم که تشخیص دیگری را مبنا قرار دهم طبق آیین نامه، نماینده تذکر و اخطار میدهد، رئیسجلسه باید تشخیص دهد که خلاف قانون اساسی یا برنامه است.
لاریجانی اظهارداشت: اینکه میفرمایید کشور دست شماهاستاشتباه است، کشور دست مجلس است، کشور دست دولت است، دستِ یک نفر نیست. شما تصمیم میگیرید، بنده هم یکی از شماها هستم. بنده نمایندهتر نیستم. شما با این حرف هایتان مجلس را خراب میکنید. یعنی سه رئیسقوه خودشان نشستهاند تصمیم میگیرند و مجلس و قوه قضائیه هم وجود ندارند.
رئیسمجلس افزود: این طرح یک بار رد شد و امروز به دلایلی تصویب شد. مجلس تصمیم میگیرد. در تبصره دو طرح نیز آمده است که با رعایت قانون برنامه و سیاستهای کلی، وزارت تجارت تشکیل شود. به نظر من این طرح مغایرتی با قانون برنامه و سیاستهای کلی ندارد. وی در پایان اظهارداشت: ما جنابعالی را برادر خوبی میدانیم، قصد اسائه ادب نداشتم. چون شما ناراحت شدید و مطالبی گفتید، ممکن است من ناراحت شده باشم. قصد اسائه ادب نداشتم.
در زمان مناسب میگویم
سیدحسین نقوی حسینی در جلسه علنی دیروز طی تذکری شفاهی بااشاره به صحبتهای لاریجانی خطاب به پژمانفر، گفت: بنده درباره این موضوع حرفهای بسیار زیادی دارم که انشاءالله هر وقت لاریجانی در مجلس حضور داشت، مطرح میکنم. لاریجانی، پژمانفر را دیکتاتور خطاب کرد و صحبتهای دیگری خطاب به این نماینده روا داشت و سؤال بنده از رئیسمجلس این است که آیا مسئول وضع کشور آقای پژمانفر است؟ آیا انحصار تریبون در اختیار این نماینده است؟
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس تأکید کرد: به موقع میگویم که مسئول وضع فعلی مملکت چه کسانی هستند؛ مسئول وضع فعلی کشور کسانی هستند که برجام را ۲۰ دقیقهای در مجلس تصویب کردند و کسانی هستند که مسئول بزرگترین فساد اقتصادی در طول تاریخ جمهوری اسلامی هستند.
نماینده سران فتنه: ما با تبر و تفنگ آمدیم!
در بخشی از جلسه دیروز قاسم میرزایینکو نماینده سران فتنه در مجلس دهم برای چندمین بار از تریبون مجلس جمهوری اسلامی به جای پرداختن به مشکلات مردم و دغدغه معیشتی آنها به دفاع از سران فتنهگر پرداخت و رفع حصر آنها را خواستار شد. این در حالی است که حصر این افراد وقتی محقق شد که پس از ماهها مماشات نظام با این افراد و دعوت آنها به پیگیری مطالبات خود از مجرای قانونی و عدم تحریک مردم به آشوب و اغتشاش آنها همچنان بر طبل هوچیگری و ایجاد آشوب کوبیدند. این نماینده در بخشی از سخنان خود گفت که ما جوانی خود را فدا کردیم و جوانی نکردیم و با تبر و تفنگ آمدیم: ما انقلاب کردیم! ما فرزند انقلاب هستیم! ما جوانی نکردیم! ما همه خود را فدا کردیم! فدای خلق و وطن و اعتقادمان! مااشتباه نکردیم! ما دروغ نگفتیم! ما آمدیم با کتاب و میزان و تبر و تفنگ، ما با جانمان بازی کردیم! ٨ سال پای شرفمان، وطنمان ایستادیم؛ اما امروز آن دیگری یاغی و این دیگری در حبس! ما اصلاحطلبان ممنوعه ایم! آنقدر که بردن ناممان هم پیگرد قانونی دارد!
ادعاهای مضحک این نماینده در این باره که بردن نام اصلاحطلبی و اصلاحطلبان پیگرد قانونی دارد در حالی است که خود او با سوءاستفاده از تریبون مجلس شورای اسلامی تنها در همین نطق خود بارها از طیف اصلاحطلبان و حتی از سران فتنهگر نام برد.
اصلاحطلبان باید در این مورد موضع گیری و اظهار نظر کنند و بگویند که چنانکه این نماینده سران فتنه در مجلس گفته آیا تمام جریان اصلاحطلبی مساوی است با سران فتنه؟!