kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۶۹۲۷
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۲۵

از سهمیه فرزندان هیئت علمی چه می‌دانید؟!



کنکور سراسری امسال دستخوش حاشیه‌ها و مسائلی شد که یکی از آنها ارائه تسهیلات به فرزندان اعضای هیئت علمی‌ دانشگاه‌های پزشکی و غیرپزشکی است، موضوعی که با اما و اگرهای بسیاری همراه بوده است.
اینکه چرا فرزندان استادان باید از تسهیلات استفاده کرده و به شهری که محل کار والدینشان است، منتقل شوند در صورتی که دیگر داوطلبان از این امکانات برخوردار نیستند و باید به دور از خانواده در شهری دیگر تحصیل کنند، سبب داغ شدن تنور این موضوع در رسانه‌ها شد.
عده‌ای سازمان سنجش آموزش کشور را در این زمینه مقصر می‌دانند چراکه بحث سهمیه‌ها را در مورد داوطلبان اجرا می‌کند؛ این در حالی است که رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفت‌وگو با خبرنگاران، اظهار داشت: در شرایطی که مجلس شورای اسلامی‌ و شورای عالی انقلاب فرهنگی این سهمیه‌ها را از جمله ارائه تسهیلات به فرزندان اعضای هیئت علمی ‌براساس قانون عدالتی آموزشی تصویب می‌کنند، سازمان سنجش آموزش کشور به‌عنوان مجری برگزاری آزمون‌ها صرفاً موظف به اجرای قانون است.
ابراهیم خدایی گفت: وقتی سهمیه‌ها حذف شد سازمان سنجش هم این موضوع را اجرا می‌کند و سازمان مخالف سهمیه از هر نوع مدل است.
وی یادآور شد: این سازمان مخالف هر مدل سهمیه‌بندی در کنکور بوده و صرفاً به‌عنوان مجری برگزاری آزمون‌ها موظف به اجرای قانون است.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره ارائه تسهیلات به فرزندان اعضای هیئت علمی ‌خاطرنشان کرد: فرزندان اعضای هیئت علمی ‌در ورود به دانشگاه از سهمیه استفاده نمی‌کنند بلکه خودشان قبول می‌شوند اما در سایر مراحل به محل کار والدین خود منتقل می‌شوند و کنار پدر و مادر درس می‌خوانند.
خدایی درباره علت ارائه این تسهیلات به یکی از استدلال‌هایی که در این زمینه وجود دارد،‌ اشاره کرد و افزود: یکی از استدلال‌هایی که در مورد ارائه تسهیلات به فرزندان اعضای هیئت علمی ‌شنیده می‌شود، این است که برخی دستگاه‌ها به کارمندان خود تسهیلاتی ارائه می‌دهند و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم تسهیلات انتقال فرزندان اعضای هیئت علمی ‌را برای آنان در نظر گرفته است.
تسهیلات به فرزندان استادان
بر اساس یک مصوبه
شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲۵ تیرماه ۹۲ یک دستورالعمل اجرایی برای تسهیلات فرزندان اعضای هیئت علمی ‌را تصویب کرد.
طبق این دستورالعمل و با ابلاغ معاونت فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور به تمام دانشگاه‌های پزشکی و غیرپزشکی، داوطلب برای انتقال باید ۹۰ درصد و برای تغییر رشته باید 92/5 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد را کسب کند.
همچنین این دسته از پذیرفته‌شدگان نمی‌توانند از انتقال مشروط استفاده کنند.
شرایط اعضای
هیئت علمی
بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام اعضای هیئت علمی‌رسمی ‌قطعی یا رسمی ‌آزمایشی اعم از شاغل، بازنشسته یا متوفی (در صورتی که گزینش علمی‌دو حالت اخیر به هنگام بازنشستگی یا فوت توسط وزارتین صورت گرفته باشد) و تمام وقت، ثابت و رسمی ‌باشند.
شرایط تغییر رشته
 و انتقال فرزندان استادان
پذیرفته‌شدگان آزمون سراسری می‌توانند از دانشگاه مبدأ به یکی از دانشگاه‌های واقع در شهر محل خدمت (ترجیحاً دانشگاه محل خدمت) عضو هیئت علمی‌ یا در صورت نبودن آن رشته در آن شهر به دانشگاه نزدیک‌ترین شهر به محل خدمت عضو هیئت علمی ‌با تعیین سازمان سنجش آموزش کشور در همان مقطع، گروه آزمایشی و دارا بودن حد نصاب مطابق با ضوابط اعلام شده انتقال یا تغییر رشته بدهند.
این دستورالعمل می‌افزاید: تغییر رشته و انتقال فقط به شهر دانشگاه محل خدمت عضو هیئت علمی ‌و در صورت فقدان وجود رشته به نزدیک‌ترین شهر به محل خدمت عضو هیئت علمی ‌امکان‌پذیر است.
ممنوعیت‌ها
دستورالعمل شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید می‌کند که انتقال از شبانه به روزانه، از مقطع پایین‌تر به مقطع بالاتر، از دوره‌های غیرحضوری، نیمه حضوری و مجازی به دوره حضوری، از دانشگاه‌های غیردولتی به دولتی وابسته به وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین علوم، تحقیقات و فناوری غیرمجاز است.
تغییر رشته باید در همان گروه آزمایشی و همان مقطع یا مقطع پایین‌تر باشد و در صورتی امکان‌پذیر است که داوطلب حدنصاب نمره علمی ‌برای رشته محل مورد تقاضا را دارا باشد. بر اساس دو تبصره، تغییر رشته می‌تواند در دانشگاه مبدأ یا دانشگاه دیگر باشد. داوطلب نمی‌تواند در یک دانشگاه تغییر رشته داده سپس به محل‌های دیگری انتقال یابد مگر آنکه حد نصاب تغییر رشته برای محل مورد تقاضا را داشته باشد.
به نقل از ایرنا؛ کش و قوس‌های سهمیه‌ها و تسهیلات کنکور همچنان ادامه دارد و به نظر می‌رسد با آنکه اختصاص این سهمیه‌ها و تسهیلات از سوی مجلس شورای اسلامی ‌و شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده و باید توسط سازمان سنجش آموزش کشور اجرا شود اما وقت آن رسیده بعد از گذشت سال‌ها، دستی به سر و روی این امتیازات غبار گرفته برای کنکور سراسری کشیده شود تا شاهد عدالت آموزشی بیش از گذشته برای تمامی ‌داوطلبان باشیم.