kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۶۷۶۵
تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۴۷

جوابیه تماشاخانه ایرانشهر و پاسخ کیهان!



در پی درج مطلبی با عنوان «‌یک بام و دو هوا‌» در کیهان مورخه ششم مرداد، تماشاخانه ایرانشهر جوابیه مغشوش و بالا بلندی به روزنامه ارسال کرد.
«ابتدا جوابیه و سپس پاسخ کیهان را بخوانید:
در مورخ 98/5/6 در روزنامه کیهان مطلبی درج شده است تحت عنوان «یک بام و دو هوا». مطلبی که اجرای دو نمایش «عاشقانه‌های خیابان» و نمایش «پا» را بهانه قرارداده تا موضوعاتی را حاکی از موضع‌گیری شخصی نگارنده- احتمالا به دلیل عدم اطلاع‌ کافی- علیه خانه هنرمندان ایران و تماشاخانه ایرانشهر بنگارد و درج کند.
لازم می‌دانم با ذکر یک مقدمه و چند نکته پیرامون چگونگی عملکرد تماشاخانه ایرانشهر به جهت تنویر افکار عمومی اطلاع‌رسانی کنیم.
در این مطلب لغو مجوز نمایش «عاشقانه‌های خیابان» که خود حاکی از تعامل تماشاخانه با شورای نظارت و ارزشیابی است را بهانه قرار داده تا شرح مبسوطی از قوانین شورای نظارت و ارزشیابی که برای همه اصحاب‌ هنرهای نمایشی و مسئولان تماشاخانه‌ها اظهر من الشمس است را ارائه کند و در جایی به نمایش «پا» اشاره می‌کند که مواردی داشته اما همه آنها اصلاح شده و دیگر مسئله‌ای تا اتمام تاریخ نمایش نداشته است.
خواننده متوجه نمی‌شود، نمایشی که موازین را رعایت نکرده و اجرایش متوقف شده درست بوده یا غلط و یا نمایشی که مواردی داشته و پس از اعمال اصلاحات، نمایش خوبی شده، نشان از ضعف مدیریت است یا حسن تدبیر.
در اینجا از ذکر مجدد شرح مبسوط نگارنده در خصوص قوانین شورای نظارت و از توضیح برای سوءاستفاده گزینشی از جوابیه قبلی روابط عمومی تماشخانه ایرانشهر در پاسخ به برخی موارد مصاحبه رئیس محترم شورای نظارت و ارزشیابی هنرهای نمایشی خودداری می‌کنیم. اگرچه در همین مطالبه گزینش شده هم می‌توان نشانه‌های تعامل و همکاری تماشخانه با شورای نظارت و ارزشیابی را دریافت کرد و به این مطلب نگارنده اشاره می‌کنیم که «در تمامی تقاضاهایی که برای شورای نظارت به همراه متن ارسال می‌گردد آمده، نظر به تایید کیفیت هنری و محتوایی نمایشنامه»...
نگارنده جمله «نظر به کیفیت هنری و محتوایی» را بهانه قرار داده و شرح می‌دهد که مسئولین تماشاخانه این نمایشنامه را خوانده‌اند یا نخوانده‌اند؟ اگر خوانده‌اند مسئولیتش با آنها است اگر نخوانده‌اند فاجعه است و چنین و چنان...
نگارنده محترم «یک بام و دو هوا» توجه نکرده‌اند که هر ادعایی صرفا در حد درخواست مسئولیت‌آور نیست و تنها پس از پذیرش این ادعا توسط شورای نظارت و صدور پروانه نمایش که به معنی تایید آن ادعاست، برای شورای نظارت و هم مدیر متقاضی مسئولیت‌آور می‌شود.
البته ایشان وظایف پس از صدور پروانه نمایش را که گویی تازه با آن آشنا شده‌اند و تمامی تماشاخانه‌ها از شروع کارشان با آنها آشنا هستند را نیز متذکر شده‌اند که از این بابت ممنونیم...
در اینجا از قضاوت‌های شخصی ایشان در خصوص اینکه مسئولین تالارها به گروه‌ها تذکر نمی‌دهند و به وظیفه‌شان عمل نمی‌کنند و دیگرا تهامات در می‌گذریم و ایشان را به احکم‌الحاکمین وا می‌گذاریم؛ اما برای آگاهی ایشان و خوانندگان محترم به عرض می‌رسانیم که بله، شورای نظارت علم غیب ندارد ولی نیروهای شورای نظارت با هماهنگی و همیاری مدیران تماشاخانه‌ها از نمایش‌های در حال اجرا بازبینی می‌کنند و همزمان با مدیران تماشاخانه‌ها در جریان جزئیات اجرا قرار می‌گیرند و تخلفات احتمالی را مرتبا گوشزد می‌کنند.
و اما ذکر چند نکته:
1- کلیه تقاضاهای اجرای نمایش از سوی هنرمندان تئاتر در تماشاخانه ایرانشهر، توسط شورای سیاستگذاری تماشاخانه مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به ضرورت طرح محتوی،‌ مبتنی بر نیاز فرهنگی جامعه و کیفیت برتر هنری،‌ آثار مورد نظر انتخاب می‌شوند تا در برنامه‌ریزی سالیانه، مراحل قانونی را طی کرده و پس از دریافت مجوز لازم از شورای نظارت و ارزشیابی در جدول اجراهای تماشاخانه ایرانشهر قرار گیرند.
2- نمایش‌ها با درخواست مدیریت تماشاخانه طی بازه زمانی یک تا دو ماه پیش از زمان اجراء توسط شورای محترم نظارت و ارزشیابی مورد بازبینی قرار گرفته و مجوز لازم را دریافت می‌کنند. در صورتی که شورای نظارت و ارزشیابی مواردی را جهت اصلاح متذکر شود، گروه با نظارت نماینده تماشاخانه موظف به اعمال اصلاحات بوده و بازبینی مجدد صورت می‌گیرد.
3- مدیر و همکاران تماشاخانه به صورت مداوم با گروه نمایش همکاری و همیاری لازم را به عمل آورده تا هم برای هر چه بهتر شدن نمایش و هم صیانت از مجوز صادر شده مشکلی پیش نیاید و گروه نمایش با طیب‌خاطر نمایشی جذاب و تاثیرگذاری را روی صحنه ببرد که قضاوت و استقبال تماشاگران و هنرمندان در تایید این موضوع قابل استناد است.
4- مدیر و همکاران تماشاخانه در تمام مراحل پیش و حین اجرا بیشترین تعامل را با مرکز هنرهای نمایشی داشته و در سایه همین همکاری متقابل است که طی 4 سال گذشته با وجود به صحنه رفتن قریب به 211 اثر نمایشی در سالن‌های تماشاخانه ایرانشهر تنها شاهد کمتر از 5 مورد تذکر کتبی مرکز هنرهای نمایشی بوده‌ایم و برای نخستین بار نمایش «عاشقانه‌های خیابان» به دلیل عدم توجه به تذکرات مکرر مسئولان تماشاخانه ایرانشهر و مرکز هنرهای نمایشی به ناچار لغو مجوز و تعطیل شد. یعنی یک نمایش از 211 نمایش اجرا شده.
5- بدیهی است تئاتر یک هنر زنده است و به همین دلیل دچار تغییرات مداوم در اجراهای مختلف می‌شود. بیشتر این تغییرات در جهت ارتقاء کیفیت هنری و در راستای هر چه بهتر شدن محتوی، صورت می‌گیرد. اگر مواردی خاص به تخفیف محتوی و یا تقلیل اجرا منجر شود، تماشاخانه ضمن تعامل با شورای نظارت و ارزشیابی و تذکر به گروه نمایشی موارد را پیگیری و نظارت می‌کند.
6- در خصوص مطالب مرتبط با نمایش «پا» که اخیرا در سالن استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران بر روی صحنه رفت نیز مراتب را از معاونت هنری خانه هنرمندان ایران جویا شدیم که در پاسخ اعلام کردند در طی 4 سال گذشته و اجرای قریب به 182 نمایش، تنها موردی که بعد از تذکرات مکرر مسئولین نمایشی خانه هنرمندان مورد تذکر کتبی شورای نظارت و ارزشیابی قرار گرفته نمایش «پا» بوده است که به دلیل انجام اصلاحات مورد نظر تا پایان زمان مقرر اجرا شد و جای گله‌مندی از نگارنده محترم مطلب «یک بام و دو هوا» دارد که هیچ اعتنا و توجهی به 181 اثر دیگر نداشته و فقط یک اثر را بهانه طرح ادعاها و حواشی فراوان نموده است.»
روابط عمومی تماشاخانه ایرانشهر
98/5/8
.... و اما پاسخ کیهان:
اول: توقع این بود که خانه هنرمندان و تماشاخانه ایرانشهر بابت به صحنه رفتن مبتذل نامه چندش برانگیز عاشقانه‌های خیابان و... از مردم متدین عذرخواهی کند که نکرد و ضمنا طلبکار هم شده است.
دوم: پذیرفتن و ارسال متن نمایشی ازسوی مدیریت مجموعه فرهنگی هنری و... تنها یک ادعا نیست بلکه انجام شروع مراحل قانونی و پذیرفتن و ارسال اثر برای گذراندن مراحل بعدی و اجرا آن در تماشاخانه است. برحسب فرمایش خود دوستان که در جوابیه شان درج شده پس از بررسی در شورای مدیریتی و کار گروهی مجموعه و خواندن متن و به نوعی تصویب اولیه ودرنظر گرفتن پارامترهای اجرایی، نهایتا نمایشنامه با همان تیتری که در مقاله «یک بام و دوهوا» ذکر شده به شورای محترم ارزشیابی ونظارت جهت بازخوانی ارسال می‌گردد .
حال اگر مواردی داشته باشد لابد بررسی‌های اولیه توسط مدیران مجموعه فرهنگی هنری وایضا تماشاخانه به درستی صورت نپذیرفته است.
سوم: راقم مطلب «یک بام و دو هوا» دهه هاست که با قوانین شورای اتقلاب فرهنگی وبه طریق اولی شورای ارزشیابی ونظارت آشنا بوده است. بر حسب تجربه اجرایی و کاری و میدانی تاکید می‌شود؛ نه تنها هنرمندان بلکه بسیاری از مدیران تماشاخانه‌ها نیز قوانین شورا را کامل وبه درستی نمی‌دانند از همین رو شورا مجبور شد برای شاید چندمین بار قوانین را طی بخشنامه‌ای به اطلاع دوستان برساند اما متأسفانه باز نیز عدول می‌فرمایند.
درج قوانین شورا در مقاله یاد شده، صرفا جهت یاد آوری بود.
چهارم: اینکه اگر آمار بدهیم و بگوئیم از مثلا فلان تعداد نمایش اجرا شده تنها چند فقره با‌اشکال مواجه شده‌اند عذر بدتر از گناه است چرا که مسئله فرهنگ و هنر بسیار حساس است. این مثل آن می‌ماند که بگوییم:«درتمام طول چندین ساله‌ای که رانندگی می‌کنم تنها یک بار از چراع قرمز گذشتیم اما همان یک بار منجر به فاجعه تصادف مرگبار شد.»
پنجم: کیهان تصاویر نمایش‌هایی را در اختیار دارد که در خانه هنرمندان به روی صحنه رفته است. آقای رجبی معمار! رئیس تماشاخانه ایرانشهر! آیا مایل هستنید تصاویر زشت نمایش‌های مجموعه تحت مدیریت‌تان را برایتان ارسال کنیم؟ یک سؤال دیگر؛ آیا شما رویتان می‌شود خانواده محترم خودتان را به پای تماشای این مبتذل نامه‌ها بنشانید؟