kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۵۹۰۰
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۹:۲۸

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی



 فروش آبزیان حرام گوشت به غیرمسلمانان
س) فروش و صادرات آبزیان حرام گوشت یا حلال گوشتی که در آب مرده به کسانی که در دین و مذهبشان خوردن آنها را جایز می‌دانند جایز است؟ اگر جهت امری غیر از خوردن فروخته شود چه حکمی دارد؟
ج) فروش آن برای خوردن، جایز نیست اما برای مصارف حلال و عقلائی دیگر، منع شرعی ندارد.
گرفتن پول در قبال جابجایی محل تحصیل
س) آیا پولی که در جابجایی دانشگاه‌ها گرفته می‌شود و با توافق طرفین همراه است ‌اشکال دارد؟ (با توجه به این مطلب که شخص در حقیقت حاصل تلاش خودش را می‌فروشد)
ج) اگر به عنوان صلح در مقابل رفع ید از حقش و یا به عنوان هبه باشد، مانع ندارد.
 خرید و فروش ماهی‌های حرام گوشت
س) خرید و فروش ماهی‌های بدون فلس در بازار جهت خوردن انسان یا جهت خوراک دام و طیور جایز است؟
ج) خرید و فروش ماهی‌های بدون فلس برای خوردن جایز نیست ولی اگر منافع عقلاییِ حلال مثل خوراک دام و طیور داشته باشد، خرید و فروش آن به قصد مزبور مانع ندارد.
 پول گرفتن در ازای خون دادن
س) آیا انسان می‌تواند در قبال گرفتن پول، به نیازمندی خون بدهد یا خیر؟
ج) پول گرفتن برای اینکه حاضر می‌شود خون بدهد،‌ اشکال ندارد.
 فریب در فروش میوه
س) شغلم میوه‌فروشی است، طبیعی است که برای فروش میوه عیب‌های آن را مخفی کنیم، مثل اینکه جلوی میوه‌ها را از بهترین پر کنیم، البته هنگام خرید، مشتری میوه را دست‌چین می‌کند، یا برای جلوگیری از پژمردگی، میوه‌هایی مثل هویج را که قرار است فردا بفروشیم، در آب می‌گذاریم و صبح خشک می‌کنیم یا میوه‌های شب قبل را با میوه‌های جدید مخلوط می‌کنیم، آیا این کارها غش در معامله است؟
ج) اگر فروشنده، مال خود را بهتر از آنچه هست نشان دهد و کاری کند که قیمت مال در نظر مشتری زیاد شود، این کار تدلیس است و در این صورت اگر خریدار فریب بخورد، حق فسخ معامله را دارد.