جانسون در کشور بحرانزده انگلیس نخستوزیر شد
اعضای حزب حاکم محافظهکار انگلیس دیروز بوریس جانسون، وزیر خارجه سابق را به به رهبری حزب و جانشینی ترزا میبه عنوان نخست وزیر، انتخاب کردند.
بوریس جانسون سرانجام دیروز در یک رقابت درون حزبی موفق شد جرمی هانت وزیر خارجه این کشور را شکست داده و جانشین ترزا میشود که چندی پیش به دلیل ناکامی در پیشبرد برگزیت با چشمانیاشکبار استعفا داد.
«جانسون» با نام اصلی «الکساندر بوریس دو پِفِفل جانسون»، متولد ۱۹۶۴ در نیویورک، دارای تابعیت دوگانه آمریکایی-انگلیسی است که البته در سال ۲۰۱۶ از تابعیت آمریکایی خود صرفنظر کرد. اجداد جانسون ترکیبی از فرانسوی، آلمانی، ترکیهای و یهودی هستند. ب جانسون که در ادوار مختلف زندگی سیاسی خود، به واسطه رویدادهای مختلف، لقبهایی چون «بوریس دلقک»، «بوریس زنباره» و «بوریس دروغگو» از مطبوعات انگلستان گرفته، چندی پیش اعلام کرد اگر نخستوزیر شود بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج و برگزیت را اجرا خواهد کرد.
انتظار میرود امروز چهارشنبه، 2 مرداد با کنارهگیری رسمی ترزا میاز مقام نخست وزیری، ملکه انگلیس بوریس جانسون را رسما به عنوان نخست وزیر منصوب کند. در انتخابات رهبری حزب، بوریس جانسون بیش از ٩٢ هزار رای به دست آورد در حالیکه تعداد آراء جرمی هانت، وزیر خارجه دولت ترزا میو رقیب او، کمتر از ٤٧ هزار رای بوده است. کارشناسان معتقدند بحران سیاسی انگلیس با انتخاب جانسون به عنوان نخست وزیر نه تنها حل نمیشود بلکه تشدید نیز خواهد شد. خبرگزاری فرانسه دیروز در گزارشی در همین زمینه نوشت: جانسون با وعده خروج از اتحادیه اروپا در تاریخ تعیین شده با وجود تردیدهای بروکسل، قمار پرخطری را آغاز کرده است. راهبر جانسون مبتنی بر «خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا» با چالشهای جدی مواجه است حزب کارگر شدیدا مخالف این راهبرد است. شماری از وزرای کابینه نیز پیشتر تهدید کرده بودند در صورت نخست وزیری جانسون استعفا خواهند کرد. اتحادیه اروپا نیز صراحتا اعلام کرده است مذاکره جدیدی با انگلیس بر سر برگزیت انجام نخواهد داد.
از سوی دیگر دو اقلیم ایرلند شمالی و اسکاتلند مخالف برگزیت هستند و در صورت خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا آنچه که نخست وزیر جدید دنبال آن است ممکن است تمایلات استقلالطلبانه این دو منطقه بار دیگر غلیان کند. اخیرا وزیر امور اسکاتلند در واکنش به سخنان
«بوریس جانسون» درباره خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا هشدار داده که« این رویکرد به تحریک جناحهای راست افراطی و تجزیه انگلیس منجر خواهد شد». به گفته وی «خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا نه تنها به اقتصاد آسیب میزند بلکه منجر به تحریک جناحهای ملیگرا میشود که ادعا میکنند انگلیس حسی به اسکاتلند ندارد.»«نیکلا استرجن» سر وزیر اسکاتلند نیز پیشتر بااشاره به بحران برگزیت تصریح کرده بود که« این مسئله به گرایش بیشتر مردم اسکاتلند به جدایی از دولت لندن منجر شده است». او وعده داده است تا پیش از سال ۲۰۲۱ همهپرسی جدایی اسکاتلند از انگلیس را برگزار کند. «استرجن» و سایر حامیان برگزاری همهپرسی مجدد در مورد حق تعیین سرنوشت اسکاتلند معتقدند که رأی انگلیسیها به خروج از اتحادیه اروپا، اوضاع را تغییر داده است.
برگزیت، شکاف گسترده درون حزبی ، اقتصاد بحران زده انگلیس که دوران رکود را تجریه میکند تنظیم روابط با اروپا و آمریکای دوران ترامپ افزایش تنشها در منطقه خلیجفارس و توقیفتانکر نفتی انگلیس توسط تکاوران نیروی دریایی سپاه چالشهای فوری هستند که جانسون باید فکری به حال آنها بکند.