kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۵۰۰
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۱
سخنگوی سازمان انرژی اتمی:

پروتکل الحاقی را مشروط امضا می‌کنیم!

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در تشریح شروط پذیرش پروتکل الحاقی توسط دیپلمات‌های کشورمان تاکید کرد ایران در صورت برداشته شدن همه تحریم‌ها پروتکل الحاقی را امضا خواهد کرد.


بهروز کمالوندی در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت در خصوص امضای پروتکل الحاقی توسط تیم مذاکره‌کننده اظهار کرد: «اگر ایران و ۱+۵ برای برنامه اقدام مشترک جامع به توافق برسند، تنها چیزی که باقی می‌ماند بحث شفافیت بیشتر است که بحث پروتکل الحاقی نیز در این بین قرار دارد البته بحث شفافیت به نحوی که مورد نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد.»
وی در خصوص شروط دیپلمات‌های ایران برای پذیرش پروتکل الحاقی گفت: «کشورهای دنیا مجبور نیستند پروتکل الحاقی را امضا کنند یا بپذیرند و اگر می‌پذیرند تحت شرایطی آن را امضا می‌کنند و اگر تحریم‌ها برداشته شود، خصومت‌ها از بین رود و همه مسائل در خصوص پرونده هسته‌ای حل شود و تنها شفافیت باقی بماند  تا ۱+۵ نگرانی بی‌موردی نداشته باشند، حاضریم پروتکل الحاقی را امضا کنیم.
معاون روابط راهبردی و امور مجلس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: «در صورت امضای پروتکل، لایحه‌ای از طریق دولت به مجلس پیشنهاد می‌شود و در صورتی که مجلس نپذیرد ضمانت اجرایی ندارد و همه اینها منوط بر این است در تفاهم جامع به این نتیجه برسیم که باید پروتکل الحاقی امضا شود.»
وی در پاسخ به این سوال که آیا سازمان انرژی اتمی یا وزارت خارجه برای تصویب پروتکل الحاقی در مجلس اقدامی انجام داده‌اند گفت: «نماینده مجلس در سطح رئیس کمیسیون امنیت ملی در جلسه شورای عالی امنیت شرکت دارد و در جریان موضوعات قرار دارند و این نیست که مسئله ابتدا به ساکنی باشد و علاوه بر آن کمیسیون امنیت ملی و مرکز پژوهش‌های مجلس مذاکرات را کاملا بررسی می‌کنند.»
وی خاطرنشان کرد: «ما می‌خواهیم پیشرفت‌هایمان توامان با نگرانی آنها نباشد و هدفمان این است با اقدامات مسالمت‌آمیز کاری کنیم که هم آنها به حقوق ما احترام بگذارند و هم ما به نگرانی آنها احترام بگذاریم و سعی می‌کنیم نگرانی‌هایشان را با روش‌های فنی و حقوقی بر طرف کنیم.
تفاهم ایران و روسیه درباره ساخت دو نیروگاه
سخنگوی سازمان انرژی اتمی  همچنین در گفت‌وگو با العالم تاکید کرد که دو گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به طور کلی مثبت و رو به جلو است و بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد.
 کمالوندی در پاسخ به این سوال که اکسید‌سازی در چه مرحله‌ای است، گفت: ما هنوز اکسید‌سازی را تمام نکرده‌ایم؛ با توجه به اینکه بر اساس دوره 6 ماهه‌ جمهوری اسلامی ایران باید به تعهدات خودش عمل کند، در این دوره قرار بر این است که مازاد تبدیل به اکسید شود؛ که این اکسید مواد اولیه برای تولید سوخت مورد نیاز نیروگاه است. ما در حال راه‌اندازی خط اکسید‌سازی هستیم، و به مجرد اینکه این خط تولید راه‌اندازی شود، می‌توان به سرعت این اکسید‌سازی را انجام دهیم.
  کمالوندی درباره موضوع پارچین گفت: پارچین موضوعی نیست که اکنون بین ما و آژانس مطرح باشد؛ در گذشته پارچین دو بار مورد بازدید واقع شده است؛ ولی اطلاعات غلط و اتهاماتی که در سطح آژانس پخش می‌کنند باعث می‌شود که آژانس اطلاعاتی را مطالبه کند که وقت‌گیر است ولی در نهایت مشخص می‌شود که این موضوعات ابهام و غیر واقعی است.
 وی افزود: آژانس متأسفانه در گذشته بعضی تحلیل‌ها را با پیش داوری و به صورت کلی داده است که اکنون وقتی اطلاعاتی را می‌گیرد که برخلاف آن است، برای آژانس سخت است که حرف گذشته خود را برگرداند و عوض کند؛ ولی ما در حال کمک کردن به آژانس هستیم که روند غلط را اصلاح کند..
 کمالوندی درباره همکاری ایران و روسیه برای ساخت نیروگاه‌های جدید و سفر  دیروز نیکولای اسپاسکی معاون مدیرعامل شرکت دولتی روس به تهران گفت: ما چند ماه گذشته با دوستان خود در روسیه مذاکراتی را در خصوص ساخت نیروگاه‌های جدید داشتیم؛ مشخصا در خصوص ساخت 2 نیروگاه تفاهم‌های نهایی صورت گرفته است که آماده امضای مسئولان دو کشور است و (درصددیم که) این امر را در تهران نهایی کنیم که البته ممکن است علاوه بر دو نیروگاهی که اکنون درباره آن صحبت شده، نیروگاه‌های بیشتری درباره آن صحبت شود.
کمالوندی در پاسخ به این سوال که آیا در این سفر تفاهمنامه‌ای برای احداث این دو نیروگاه هسته‌ای امضاء خواهد شد؟ گفت: من و آقای اسپاسکی در گذشته این پاراف را داشتیم اما پس از پاراف در این سطح، بررسی‌های نهایی انجام می‌شود و پس از این بررسی‌های نهایی، برای امضای رؤسای سازمان‌های اتمی دو کشور آماده می‌شود و الان در این مرحله هستیم. البته در چارچوب این کار، تعداد زیادی مذاکرات درباره موضوعات حقوقی، اقتصادی و فنی برگزار می‌شود که هر کدام از این مذاکرات، قراردادها و پروتکل‌های جداگانه خود را خواهد داشت که همه این امور با روند نسبتاً خوبی پیش می‌رود و می‌توان گفت که همه این تفاهمات ظرف یک یا دو ماه آینده نهایی خواهد شد. وی درباره زمان آغاز ساخت این دو نیروگاه تصریح کرد: اگر قراردادها ظرف دو سه ماه آینده نهایی شود، امیدواریم که کار کلنگ‌زنی امسال آغاز شود.
 کمالوندی در پاسخ به این سوال خبرنگار العالم  که ایران برای ساخت نیروگاه‌های جدید به سانتریفیوژهای بیشتر برای غنی‌سازی اورانیوم نیاز خواهد داشت و چگونه گروه 1 + 5 را قانع خواهد کرد که به این دستگاه نیاز دارد؟ گفت: به نظر من غربی‌ها به تدریج خودشان را با مسیری که ایران در پیش گرفته است، تطبیق می‌دهند زیرا مسیری که ایران در پیش گرفته است، مسیر رو به جلو است و قرار نیست که به عقب برگردد.