kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۳۲۳۷
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۸

سینما و امر به معروف و نهی از منکر



یکی از دغدغه‌های اجتماعی امروز در کشورمان ناهنجاری و بی‌بندوباری فرهنگی است که ناشی از عدم برخورد قانونی و لازم ازسوی ارگان‌های مسئول است که مشکلات و معضلاتی را به همراه داشته و در این رابطه مردم ما را با چالش روبرو ساخته است. یکی از نهادهایی که می‌بایست در این مورد وارد عرصه می‌شد و فرهنگ‌سازی می‌کرد سینما بود که متاسفانه این عنصر موثر نتوانسته وظیفه اصلی خود را درخصوص فراهم کردن بستر امر به معروف و نهی ازمنکر ایفا کند و امروز جامعه اسلامی ما را در یک سراشیبی هنجارشکنانه قرار داده است، به‌گونه‌ای که بسیاری از ناهنجاری جامعه ناشی از نهاده‌هایی چون سینماست.
 سینمای ایران امروز نتوانسته همگام با مردم در امربه معروف و نهی از منکر گام‌های مثبتی بردارد به طوری که امروز شاهد تولید فیلم‌هایی با مضامین غیراخلاقی و مبتذل هستیم. فیلم‌هایی که به سمت ترویج فرهنگ مبتذل غرب پیش می‌روند.
 نمونه این وضعیت، اتفاقاتی است که در برخی از مناطق گردشگری و سیاحتی رخ داده که بسیار زشت و زننده است. وقتی هم که یکی از شهروندان شهرهای شمالی در واکنش به وضع افتضاح یکی از شهروندان امر به معروف و نهی از منکر انجام داد متاسفانه مورد ضرب وشتم قرارگرفت و این امر موجب چالش و تنش در این شهر شد.به نظر می‌رسد این نوع حرکت‌ها در پی عدم فرهنگ‌سازی نهادهایی چون سینماست. سینمایی که می‌بایست با تولیدات فرهنگی متناسب با فرهنگ جامعه اسلامی باعث ترویج فرهنگ اصیل اسلامی باشد که متاسفانه این مهم تاکنون از سوی سینمای ایران مسکوت مانده است.
 اگرچه سینمای انقلابی ما در پاره‌ای از موارد با ساخت و تولید فیلم‌های ارزشی به سویی گام برداشته که نشانگر احترام به ارزش‌های انقلاب و اسلام است و البته فیلم‌سازهای اندکی در این زمینه حرکت‌های خوبی را انجام داده‌اند که جای تقدیر دارد اما سینمای ما از اواسط دهه هفتاد تاکنون نتوانسته درخصوص بسیاری از شاخص‌های فرهنگی مدنظر جامعه ایران، ازجمله شخصیت والای زن مسلمان و ارزش‌های جامعه اسلامی گام‌های مثبتی بردارد.
 امروز بازیگران زن و دختر در سینمای ایران مانند فیلم‌فارسی‌های قبل از انقلاب اسلامی به تماشاگران عرضه می‌شود و بهتر بگوییم که نقش زنان در سینمای امروز ایران به مثابه عروسک‌های بزک کرده‌ای است که چهره زشتی را برای این سینما ترسیم کرده است؛ نقش‌های پوشالی، سخیف و ابزار گونه زن ایرانی در فیلم‌های سینمایی نشان از نفوذ فرهنگ مبتذل غربی است که بار دیگر سایه شومش بر سینمای ایران پهن شده و از همین طریق امروز جامعه ما هم دستخوش آلودگی‌هایی شده است.
 نکته مهم این است که قشر جوان خیلی زود از فیلم‌ها متاثر می‌شوند و با تماشای شخصیت‌های بزک کرده، شکل و شمایل خود را مانند آنها درمی‌آورند.
 بنابراین یکی از دغدغه‌هایی که سینما به عنوان یک عنصر موثر جامعه نتوانسته پای این کار باشد موضوع امر به معروف و نهی از منکر است که تاکنون در سینمای پس از انقلاب اسلامی به آن پرداخته نشده و برعکس بی‌حجابی، بدحجابی و ولنگاری اخلاقی توسط این سینما ترویج داده شده و همین امر موجب شد که افرادی معلوم‌الحال در جامعه در مقابل آمران به معروف و ناهیان از منکر بایستند و حتی آنها را ضرب و شتم کنند و از طرفی دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط و متولی این کار هم هیچ‌گونه حمایت و پشتیبانی از این عزیزان نمی‌کنند.
سینما با بیگانه شدن با فرهنگ اصیل اسلامی، اکنون در مسیری گام برمی‌دارد که متاسفانه باید اذعان کرد که خطر نفوذ فرهنگ مبتذل غرب ما را تهدید می‌کند. اگر از همین امروز مقابله با این نوع فساد را آغاز نکنیم فردا بسیار دیر خواهد بود. به هرصورت بایستی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رابطه با عدم توجه فیلم‌سازها به فرهنگ اصیل اسلامی و ساخت فیلم‌های سخیف و ترویج‌دهنده بی‌حجابی و بدحجابی، طرح بازدارنده‌ای را شروع کند. چرا که این حرکت‌های غیر‌اخلاقی و بی‌فرهنگی برخی از سینماگران باعث فساد اخلاقی در جامعه اسلامی ما شده است و در مسیری پیش می‌رویم که بعدها جمع کردن این بساط فساد بسیار مشکل خواهد بود.
 سینمای ما بایستی با آگاهی‌بخشی به قشر جوان جامعه و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی و حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در تولید آثاری که در خدمت جامعه اسلامی باشد گام بردارد و بدین‌گونه یقینا جامعه ما عاری از فساد خواهد شد و همچنین شاهد چنین صحنه‌های زشت و بی‌بند و باری فرهنگی نخواهیم بود.
 به هرحال متولیان امر فرهنگی کشور بخصوص سازندگان فیلم‌های سینمایی و دست‌اندرکاران سینمای ایران بایستی محصولی را تولید کنند که در خدمت ارزش‌های اسلامی و دستاوردهای ما باشد.
 سینما می‌تواند یک عنصر مطلوب و سازنده برای جامعه باشد اگر در مسیر درست و براساس معیارهای اخلاقی، فرهنگی، سنن و شاخص‌های معقول جامعه ما حرکت کند. چرا که اکثریت مردم مسلمان و انقلابی ما بارها و بارها نشان داده‌اند که با هرگونه فساد اخلاقی، بی‌بندو‌باری فرهنگی و بدحجابی از سوی هر فردی که باشد برخورد خواهند کرد و اجازه نخواهند داد که فضای کسب و کار و تفریح و گردشگری‌شان به صحنه تاخت و تاز ولنگاری و اوباشگری تبدیل شود. مسئولین نیز باید به مطالبات مردم در پاکسازی جامعه از فساد توجه کنند و این گرایش را در سینما نشان دهند.
 به هرصورت امیدواریم سینمای ایران از همین امروز بسمتی حرکت کند که درآینده شاهد ساخت و تولید فیلم‌های سینمایی ارزشی در سینمای ایران باشیم و بازهم امید داریم که متولیان سینما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تولید و ساخت فیلم‌های مبتذل جلوگیری کنند تا فضای جامعه ما دچار بحران و التهاب نشود.
 در این راه نیاز است که سینمای ایران با فرهنگ اصیل اسلامی آشتی کند و به آغوش مردم بازگردد. جامعه اسلامی ما نیازی به فیلم‌هایی به سبک غربی ندارد چراکه جامعه ایرانی اسلامی ما سرشار و غنی از فرهنگی است که با احترام به ارزش‌ها به زن مسلمان احترام می‌گذارد و هرگز نمی‌پسندد که از زن به عنوان یک ابزار در تولیدات سینمایی بهره گرفته شود. بخشی از این مشکلات و معضلاتی که در ارتباط با آمران به معروف و ناهیان از منکر در جامعه شکل گرفته ناشی از عدم دقت و توجه برخی از نهادهای فرهنگی به خصوص تاثیرگذارترین آنها یعنی سینماست که بر زندگی مردم موثر است و اگر به حال خود رها شود یقینا ضربه مهلکی به اساس فرهنگ ما خواهد زد.
 امیدواریم مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این خصوص دقت لازم را داشته باشند و اجازه ندهند سینمای ما به دوران فیلم‌فارسی قبل از انقلاب بازگردد که اگر این روال بخواهد ادامه پیدا کند یقینا بر جامعه تأثیر منفی خواهد گذاشت و برای نسل جوان ما بسیار مخرب و نابود‌کننده خواهد بود که امیدواریم این‌گونه نشود.
رسول شمالی ورزنده