از رفتار محمد صلاح تا عملکرد مدیران ورزش ما!(نکته ورزشی)
سید سعید مدنی
اخیراً درباره اقدامات و سخنان و تأثیرات ورزشکاران مسلمانی که در بالاترین سطح فوتبال حرفهای در باشگاههای معتبر جهان به فعالیت مشغول هستند، اخبار خوشایند و قابل تأملی بهگوش میرسد.
ورزشکارانی مثل محمدصلاح ستاره مصری تیم لیورپول، پل پوگبا بازیکن مطرح منچستریونایتد، مسعود اوزیل ملیپوش آلمانی ترکتبار و... دیگرانی که نامبردن از یک به یک آنها حداقل در این مطلب ضرورتی ندارد چرا که آنچه در اینجا مهم است، همانطور که گفته شد، رفتار و کرداری است که از آنان سر میزند و تأثیرات مثبتی است که بر محیط و جامعه و مردم اطراف خود میگذارند.
رفتار و کرداری که منبعث از آموزهها و تعالیم مکتب جانبخش اسلام و مبتنی بر ارزشهای مترقی و حیاتبخش این آیین الهی و دین آسمانی است. مثلاً درباره محمدصلاح بازیکن مصری تیم لیورپول که در قهرمانی اخیر این تیم در جام باشگاهی اروپا، تأثیری غیرقابل انکار داشت خبری اخیرا از سوی رسانههای انگلیسی منتشر شد که حکایت از آن داشت که حضور محمد صلاح در تیم لیورپول و منش و رفتار اخلاقی این بازیکن محبوب، باعث شده است تا درصد «اسلامستیزی» در این شهر تا 30 درصد کاهش پیدا کند.
آنچه که در اینباره قابل توجه و مهم است، این نکته است که همانطور که گفته شده این بازیکنان مسلمان، بیش از «حرف»، با اعمال و رفتار خودشان، از دین و فرهنگ دینی خود، تعریف و تبلیغ میکنند.
عمل آنها، مروج فرهنگ و اعتقاداتشان است و این دقیقاً همان چیزی است که خود اسلام هم بر آن تأکید دارد، مثلاً در قرآن کریم میخوانیم: «اتامرون الناس بالبر و تنسون انفسکم...» (بقره، 44) یعنی: آیا مردم را به نیکی فرمان میدهید و خودتان را فراموش میکنید؟ (یعنی خودتان عمل نمیکنید؟!) یا در احادیث از قول جعفر آلمحمد امام جعفر صادق(ع) میخوانیم: «کونوا دعاهًْ الناس بغیر السنتکم» (یعنی: مردم را به غیر زبانتان [یعنی با رفتار و اعمالتان] به اسلام دعوت کنید.) و در اینباره یعنی «تبلیغ عملی» آیات و روایات فراوانی موجود است که هروقت هم به آن عمل شده، تأثیرات مثبت و شگرف فراوانی گذاشته است.
در اینباره شخص پیامبر بزرگوار ما و به تأسی ایشان ائمه اطهار(ع)، پیشتاز بوده و فراتر از حرف و توصیه و اندرز با عمل و منش خود، مبلغ دین خدا و جاذب مردم به سوی اسلام بودهاند. علیبن ابیطالب(ع) در اینباره فرموده است: «ما امرتکم بشی الا و قد سبقتکم بالعمل...» (هرگز شما مردم و پیروان خود را به کاری فرا نخواندیم، مگر اینکه خود در عمل به آن از همگان پیشی گرفتیم...)مطالعه تاریخ اسلام و سیره این بزرگواران هم نشان میدهد، همینگونه بوده است. امروز هم میبینیم و میخوانیم که چگونه فوتبالیستی مسلمان در گوشهای از دنیا، با رعایت برخی موازین اسلامی وعمل به برخی دستورالعملهای دین انسانساز اسلام، روی مردم و جامعهای که مسلمان نیست و سهل است که بر اثر تبلیغات و شانتاژهای بدخواهان اسلام و انسانیت، ضد آن هم هستند، تأثیرات مثبت میگذارد و بسیاری از تبلیغات منفی و کینهتوزانه دشمنان دین خدا را خنثی و سرمایههایی را، که آنها در اینباره هزینه کردهاند، بادهوا میکنند!
در خبری که درباره محمدصلاح آمده بود و حتماً خیلی از علاقه مندان به ورزش و فوتبال کشورمان از آن اطلاع دارند آمده بود «بنا بر پژوهشی که دانشگاه استانفورد در بریتانیا انجام داده است، حضور محمدصلاح مهاجم مصری لیورپول به کاهش 19 درصدی آمار جرایم نژادپرستان منجر شده است.» همچنین «بنابراین تحقیق، توئیتها علیه دین اسلام نیز 50 درصد میان کاربران لیورپولی توئیتر کاهش داشته است...»
بدیهی و طبیعی است شنیدن اینگونه اخبار موجب خوشحالی و امیدواری هر موحد و حتی انسان ظلمستیز و آزاده میشود، اما نکته و سؤالی را هم که در ذهن متبادر میکند، این است که ورزش ما در راه ترویج و تبلیغ دین و فرهنگ الهی و انسانساز اسلام چه برنامهای دارد؟ چه اقداماتی انجام داده است و به چه کاری مشغول هستیم؟ آیا ورزش ما، به ویژه سکانداران و مدیران آن اصلاً در اینباره فکر و برنامهای دارند، یا اینکه از ورزش برخلاف حرفها و شعارهایی که بهویژه مدیران آن میدهند، چیز جز برد و باخت و کسب سهمیه و مدال المپیک به هر قیمت و تندادن به هر حقارت و باجدادن و تحمل هر بداخلاقی و زیادهخواهی و... نمیفهمند و نمیخواهند؟!
بارها تأکید کردهایم، ورزش ما راه خود را گم کرده است و این ورزش را باید نجات داد و راه و هدفش را اصلاح کرد، فکر میکنیم با آنچه که در این مطلب آوردیم، منظورمان روشنتر شد..!