kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۲۶۷۶
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۴

بازگشت کره‌ای‌ها به بازار لوازم خانگی ایران بدون پرداخت جریمه!

در حالی که تولیدکنندگان لوازم خانگی کره ای سال گذشته به تحریم ایران پیوستند و کشورمان را ترک نمودند، خبرها حاکی از بازگشت دو برند کره‌ای بدون هیچ محدودیتی است.

مرتضی میری، رئیس‌اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با ‌اشاره به اظهارات دو برند بزرگ تامین‌کننده محصولات ال‌جی و سامسونگ در کشور اظهار کرد: در سال‌های گذشته دو برند بزرگ، سرمایه‌گذاری کلانی برای تامین محصولات لوازم خانگی سامسونگ و ال‌جی در کشور کردند به این صورت که این دو، بخشی از این محصولات را یا بصورت کاملا ساخته شده وارد می‌کردند و بخش دیگر را با واردات قطعات و مواد اولیه از کره، در خطوط تولید خود تبدیل به محصول نهایی می‌کردند.
وی افزود: «اما با بدعهدی کره‌ای‌ها در ماه‌های گذشته، 90 درصد تولیدات این دو محصول در کشور کاهش یافت ولی در پیگیری‌های ما مشخص شد، هم اکنون مذاکراتی با کره‌ای‌ها صورت گرفته که بر اساس آن مقرر شده از این پس دو شرکت سامسونگ و ال‌جی، مواد اولیه و قطعات مورد نیاز در بازار ایران را تامین کنند».
گفتنی است دو برند کره‌ای لوازم خانگی یعنی سامسونگ و ال‌جی در سال‌های گذشته نزدیک به 65 درصد از بازار 3.5 میلیارد دلاری ایران را در اختیار گرفته‌اند و این اتفاق در حالی رخ داده که موضوع داخلی سازی‌ محصولات آنها با تساهل قابل توجهی روبه‌‌رو بوده است.
این شرکت‌ها با برنامه‌ریزی مدون بازار ایران را در دست گرفته‌اند و با استفاده از تبلیغات و البته ارائه محصولات با کیفیت و متنوع، به سمت انحصار رفته‌اند. ضعف نظارت و سیاستگذاری دولت هم باعث شده تولید داخلی در مقابل هجمه واردات خارجی تضعیف شود.
در این وضعیت، کره ای‌ها که تا کنون شخصیت مستقل سیاسی از خود نشان نداده‌اند، سال گذشته با پیروی از سیاست‌های ضدایرانی آمریکا، به صف تحریم‌کنندگان کشورمان پیوستند. از آنجا که حضور این شرکت‌ها در ایران بیشتر به صورت واردات کالا یا نهایتا قطعات منفصله بوده و عملا تولیدی در داخل شکل نداده بودند، پس از تحریم، بازار لوازم خانگی کشور با کمبود و افزایش قیمت مواجه گردید. به گزارش نود اقتصادی، «مقایسه قیمت برخی از محصولات لوازم خانگی نشان می‌دهد طی یکسال اخیر (از ۲۰ خرداد ۹۷ تا 98) قیمت ماشین لباسشویی ۱۷۲ درصد، قیمت تلویزیون ۱۶۸ درصد، جاروبرقی ۹۸ درصد و اتوی برقی ۸۲ درصد افزایش یافته است.»
در این شرایط که کره‌ای‌ها کشور را در شرایط سخت تنها گذاشته و رفته‌اند، نباید در کمال آرامش و بدون پرداخت هزینه به کشور بازگردند. یک راه دیگر برای تنبیه کوتاه‌مدت آنها نیز خارج کردن انحصار بازار از دست این شرکت‌ها و سهیم کردن سایر تولیدکنندگان بزرگ است. با این وجود، سال گذشته که گمرک ایران به دلیل تخلف، شرکت سامسونگ را 1.7 هزار میلیارد تومان و ال‌جی را سه هزار میلیارد تومان جریمه کرد، نعمت‌زاده وزیر اسبق صمت در نامه‌ای خواستار بخشش جریمه ال‌جی شد!
اما راهکار بلندمدت، توجه به توان تولید کارخانه‌های داخل است که به گفته عضو هیئت‌مدیره انجمن لوازم خانگی، «حداکثر 30 درصد ظرفیت آنها فعال است». تولید داخل در بسیاری از موارد قدرت رقابت با محصولات خارجی را دارد و در موارد دارای ضعف هم میتوان با برنامه‌ریزی تکنولوژی را وارد نمود، اما از آنجا که واردات محصول کامل و نهایتا قطعات منفصله سودآوری کوتاه‌مدت بیشتری دارد، رغبتی به تولید نیست. در اینجا تا دولت وظیفه دارد برای رونق تولید ملی، برنامه‌ریزی نموده و زمینه به‌کارگیری ظرفیت خالی مانده تولید کشور را احیا نماید.