با بیاعتنایی هنگ کنگ به هشدارها
ناکامی آمریکا برای صفر کردن فروش نفت ایران ادامه دارد
با متزلزل شدن تهدیدهای آمریکا درباره تحریم مشتریان نفتی ایران، هنگکنگ به هشدار آمریکا مبنی بر اینکه در صورت پذیرش نفتکش حامل نفت ایران با مجازاتهای واشنگتن مواجه میشود، بی اعتنایی کرد.
هفته گذشته گزارشهایی منتشر شد که نشان میداد با وجود سیاستهای تحریمی آمریکا برای صفر کردن فروش نفت ایران، اتفاقات اخیر بازار نفت نشان میدهد این سیاستها متزلزل شده و تنها در یک نمونه دولت هند به دنبال واردات مجدد نفت از ایران است.
رسانههای هندی خبر دادند که دولت این کشور در نظر دارد تا در سریعترین زمان ممکن، با ایران برای بحث در مورد راههای ازسرگیری واردات مذاکره کند و به دنبال پرداخت پول نفت ایران به روپیه است.
دو منبع آگاه در دولت گفتند دولت هند تمایل دارد تا با دور زدن تحریمهای آمریکا، پرداختها را به روپیه هند انجام دهد.
به گفته این منابع، دولت هند فورا مذاکرات با ایران را برای برداشتن گامهایی که اجازه دهند واردات نفت از ایران را ازسربگیرد، آغاز خواهد کرد. یک مقام ارشد در دولت هند که نخواست نامش فاش شود، گفت: «دولت هند تمایلی به این توقف واردات ندارد. دولت علاقه دارد تا واردات را ازسربگیرد هرچند مقدار آن محدود خواهد بود.»
همچنین زمزمههایی از معافیت عراق از تحریمهای آمریکا به علت وابستگی زیادی به خرید انرژی از ایران و واردات کالاهای مختلف از کشور ما به گوش میرسد. مقامات عراقی بارها گفتهاند که با تحریمهای آمریکا علیه ایران همراهی نخواهند کرد. نخستوزیر عراق دسامبر گذشته گفته بود: «ما بارها و بارها موضع خود را در رابطه با تحریمهای آمریکا علیه ایران تکرار کردیم، عراق بخشی از آنها نخواهد بود.»
در همین رابطه، دو روز پیش سخنگوی وزارت تجارت و توسعه اقتصادی هنگکنگ درباره هشدار آمریکا درخصوص عدم پذیرش نفتکش حامل نفت ایران اعلام کرد: دولت هنگکنگ تمام تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را به درستی اجرا میکند اما این تحریمها هیچ محدودیتی برای صادرات نفت ایران اعمال نمیکند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از والاستریت ژورنال، وی با بیان اینکه این تحریمها خارج از محدوده تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد، گفت: برخی کشورها بر اساس نظرات خود اقدام به تحریمهای یکجانبه میکنند.
نشریه وال استریت ژورنال همچنین شامگاه پنجشنبه در گزارشی افشا کرد که برخی کشورها مانند چین و هند هنوز برای خرید محدود نفت از ایران، معافیتهایی از آمریکا دریافت کردهاند. رویترز هم بامداد دیروز در یک گزارش تحقیقی نوشت که عربستان سعودی علیرغم افزایش تولید نفت در ماه مه میلادی نتوانسته است کاهش صادرات نفت توسط ایران را جبران کند.
با این حال برایان هوک، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا و رئیسگروه اقدام علیه ایران در واکنش به گزارش وال استریت ژورنال با صدور بیانیهای اعلام کرد بعد از انقضای معافیتهای هشت کشور در خرید نفت خام از ایران در تاریخ دوم می(12 اردیبهشت) هر کشوری را که از ایران نفت وارد کند، تحریم میکنند.
گفتنی است حدود یک سال پیش (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) بود که دولت آمریکا به دستور ترامپ، به بهانههای واهی و ادعاهای تکراری از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد. واشنگتن از کشورهای مختلف از جمله ترکیه خواسته که ضمن تبعیت از تحریمهای ایران، هرگونه واردات نفت و میعانات گازی را به صفر برسانند.
آمریکا در ماه نوامبر، چین، هند و شش کشور دیگر را از تحریمهای اعمالشده علیه بخش نفت و انرژی ایران معاف کرده و به آنها اجازه داد به خرید نفت از ایران ادامه دهند. این معافیتها در اوایل ماه مه به پایان رسید و دولت آمریکا گفت که آنها را تمدید نخواهد کرد.