استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
جنابتِ عمدی در شب ماه رمضان
با عدم امکان غسل
س) کسی که آب در اختیار ندارد و یا به دلیل عذرهای دیگر غیر از تنگی وقت نمیتواند غسل جنابت بکند، آیا جایز است عمداً خود را در شبهای ماه مبارک رمضان از طریق حلال جنب کند؟
ج) اگر وظیفه او تیمّم باشد و بعد از اینکه خود را جنب کرده، وقت کافی برای تیمّم داشته باشد، این کار برای وی جایز است.
خوابیدن شخص جنب تا اذان صبح
س) اگر مکلّف در شب ماه رمضان قبل از اذان صبح بیدار شود و ببیند که محتلم شده است و دوباره پیش از اذان صبح به امید اینکه برای غسل کردن بیدار می شود بخوابد و تا بعد از طلوع آفتاب در خواب بماند و غسل خود را تا اذان ظهر به تأخیر بیندازد و بعد از اذان ظهر غسل کرده و نماز ظهر و عصر بخواند، روزه آن روز او چه حکمی دارد؟
ج) در فرض سؤال که خوابِ اوّل است، روزهاش صحیح میباشد، ولی اگر دوباره خوابید و تا صبح بیدار نشد، باید قضای آن روز را به جا آورد.
افطار عمدی روزه و قضای آن
س) اگر فردی به خاطر عذری قوی، پنجاه درصد احتمال دهد که روزه بر او واجب نیست و به همین دلیل روزه نگیرد، ولی بعدا معلوم شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفاره چه حکمی دارد؟
ج) اگر افطار عمدی روزه ماه مبارک رمضان به مجرد احتمال عدم وجوب روزه بر وی باشد، در فرض سؤال علاوه بر قضا، کفاره هم بر او واجب است، اما اگر افطار به علت ترس از ضرر باشد و ترس هم منشأ عقلانی داشته باشد، کفاره واجب نیست، ولی قضا بر او واجب است.
غسل ارتماسی بر اثر فراموشی
س) اگر شخص روزهدار جنب باشد و تا قبل از اذان ظهر متوجه آن نشود و پس از آن غسل ارتماسی کند، آیا روزهاش باطل میشود؟ و اگر بعد از غسل متوجه شود که در حال روزه، غسل ارتماسی نموده است، آیا قضای آن واجب است؟
ج) اگر غسل ارتماسی بر اثر فراموشی و غفلت از روزهدار بودن باشد، غسل و روزه او صحیح است و قضای روزهاش بر او واجب نیست.
فرورفتن در آب با لباس غواصی
س) کسی که با پوشیدن لباس مخصوص (مانند لباس غواضی) بدون اینکه بدنش خیس شود، در آب فرو رود، روزهاش چه حکمی دارد؟
ج) اگر لباس به سر او چسبیده باشد، صحت روزهاش محل اشکال است و بنابر احتیاط وجوبی، قضای آن لازم است.
مراسم شعرخوانی در مسجد
س) برگزاری مراسم شعرخوانی در مسجد جایز است؟
ج) شعرخوانی در مساجد برای غیر موعظه و امثال آن مکروه است.