پیروزی احزاب مخالف اتحادیه اروپا در انتخابات پارلمانی اروپا
انتخابات پارلمانی اروپا با شکست احزاب سنتی و قدرت گیری احزاب اروپاگریز و ملیگرا همراه شده است.
رایگیری برای انتخاب ۷۵۱ کرسی پارلمان اروپا روز یکشنبه ۲۶ مه (۵ خرداد) در ۲۸ کشورعضو اتحادیه اروپا انجام شد. شمارش آرا در کشورهای عضو اتحادیه همچنان ادامه دارد اما نتایج فعلی، ارزیابیها و گزارشها نشاندهنده موفقیت نیروهای محافظهکار، اروپاگریز و عوامگرا و پیشروی احزاب مدافع محیط زیست است. جریانهای سیاسی مخالفت اتحادیه اروپا که تا کنون به صورت پراکنده و شمار اندک در پارلمان حضور داشته اند، این بار میتوانند یک ائتلاف پارلمانی واقعی تشکیل دهند.
گروه «اروپای ملتها و آزادیها» متشکل از احزاب راست افراطی، «اجتماع ملی» مارین لوپن در فرانسه، «لیگ» ماتئو سالوینی در ایتالیا، «حزب آزادی» اتریش تحت رهبری «هاینس کریستیان اشتراخه» و چند گروه کوچک دیگر بر اساس ارزیابیها ۵٧ کرسی پارلمان اروپا را بهدست میآورند. از سوی دیگر اگر چه گروه پارلمانی راست میانه کرسیهای بسیاری را از دست میدهد، اما همچنان دارای بیشترین شمار نمایندگان در پارلمان اروپا خواهد بود. احزاب چپ میانهرو، سوسیالیستها و سوسیال دموکراتها نیز به رغم از دست دادن شماری کرسی، همچنان دومین گروه پارلمانی را تشکیل خواهند داد.
میزان مشارکت؛ 51 درصد
براساس گزارشها، این انتخابات بیشترین میزان مشارکت اروپاییها در بیست سال اخیر را به نمایش گذاشت و نزدیک به 51 درصد از شهروندان اروپایی واجد شرایط رای در این انتخابات شرکت کردند. این درحالی است که پنج سال پیش، میزان مشارکت ۴۲.۶ درصد بود. در این انتخابات بر اساس گزارش یورو نیوز برای اولین بار در تاریخ این اتحادیه، احزاب سنتی دو گروه اصلی پارلمانی یعنی سوسیالیستهای راست میانه و حزب چپ میانه «مردم» نتوانستند با وجود کسب بیشترین کرسیها، اکثریت پارلمان را از آن خود کنند. به این ترتیب راه برای قدرتنمایی سایر احزاب باز شده است.
شکست ماکرون از لوپن
بر اساس این گزارش در فرانسه مارین لوپن، رهبر حزب راست «اتحاد ملی» توانست حزب امانوئل ماکرون موسوم به «جمهوری به پیش» را شکست دهد. دو تن از رهبران جداییطلب کاتالونیا یعنی «کارلوس پوجدمون» که اکنون در تبعید است و «اوریول ژانکهرا»که به اتهام شورش، فتنه و سوءاستفاده از اموال عمومی برای برگزاری همهپرسی استقلال کاتالونیا در زندانند نیز با رای اسپانیاییها به پارلمان راه یافتند. در ایتالیا نیز حزب راست «لیگا» توانست بالاترین رای را در این کشور از آن خود کند. در انگلیس نیز حزب طرفدار برگزیت بیش از ۳۱ درصد آراء ریخته شده در صندوقها را از آن خود کرد.
گفتنی است بحران اقتصادی غرب از یک طرف و روی کار آمدن فردی در مختصات ترامپ از طرف دیگر، به گروههای ناسیونالیست، ضد اتحادیه اروپا، جداییطلب و حتی نژادپرستهای دو آتشه میدان داده و این موضوع غرب را با چالش جدی مواجه کرده است.