kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۰۶۵
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۲:۰۱

عراقچی: تنها جنبه مثبت مذاکرات جدیت طرفین است

مذاکرات وین 5 دیروز (چهارشنبه) با گفت‌وگو‌های فشرده معاونان ظریف و اشتون در حالی پی‌گیری شد که به گفته عراقچی تداوم برنامه غنی سازی ایران و برداشته شدن تحریم‌ها در توافق نهایی از موضوعات اصلی این دور از مذاکرات بوده است.
رایزنی فشرده معاونان محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح دیروز  (چهارشنبه) و در دومین روز مذاکرات ایران و 1+5 در هتل پله کوبورگ (محل استقرار روسای هیئت‌ها) پیگیری شد. این رایزنی‌‌ها به ریاست سید عباس عراقچی و هلگا اشمیت و با حضور مجید تخت روانچی برگزار شد.
عراقچی سه شنبه شب و پس از پایان روز نخست مذاکرات وین 5 با حضور در جمع خبرنگاران  ایرانی به تشریح گفت‌وگوهای انجام شده در طی 2 روز اخیر در وین پرداخت.
عراقچی گفت: جلسات به طور فشرده در جریان بوده است و  بحث‌‌ها در فضای سازنده و مثبت جریان دارد. تنها جنبه مثبت که فعلا در مذاکرات وجود دارد این است که طرفین با جدیت مذاکره می‌کنند و فضای مذاکرات مثبت است، البته این به معنای کوتاه آمدن از مواضع طرفین نیست.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: امیدواریم در پایان این دور از مذاکرات به یک متن اولیه توافق برسیم، اگرچه این متن حاوی ده‌‌ها یا صد‌ها جمله مورد اختلاف باشد. امیدواریم چارچوب کلی به دست بیاید و حداقل درباره چارچوب توافق صورت گیرد.
2 موضوع اصلی مذاکرات
عراقچی درباره موضوعات مورد اختلاف در مذاکرات وین 5 گفت: موضوعات متنوعی در مذاکرات وجود دارد. دو موضوع هست که درباره آن اتفاق نظر وجود دارد. موضوع اول اصل غنی سازی و اینکه در توافق نهایی غنی‌سازی ایران ادامه خواهد یافت و در این تردید نیست ولی اینکه در چه سطح و با چه درصدی و محدودیت‌هایی موضوع مذاکره است و هنوز درباره آن تفاهم حاصل نشده است.
 عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان افزود: موضوع دیگر برداشته شدن تحریم‌هاست. هیچ توافقی صورت نمی‌گیرد الا اینکه بر اثر آن همه تحریم‌‌ها برداشته شود. ولی اینکه برداشته شدن تحریم‌‌ها با چه جدول و ترتیب زمانی صورت می‌گیرد، موضوع مذاکره است و درباره آن هنوز اتفاق نظر به دست نیامده است.
وی در خصوص رفع تحریم‌‌ها عنوان کرد: رفع تمامی تحریم‌‌ها مدنظر ماست و در یک جدول زمانی همه تحریم‌‌ها باید برداشته شود، مهم جدول زمانی و ترتیب آن است که هنوز درباره آن توافقی حاصل نشده است.
معاون ظریف  ادامه داد: بقیه موضوعات بحث اراک، فردو و ... است. هنوز به چارچوب کاملا مورد توافق که نگرانی‌‌ها چگونه برطرف شود، نرسیدیم. اختلاف نظر‌ها وجود دارد، گزینه‌های مختلفی برای هر موردی وجود دارد بعضی از این گزینه‌‌ها احتمال پذیرش آن کمتر یا بیشتر است. با جدول بزرگ با خانه‌هایی که باید یکی یکی پر شود مواجهیم و کار ادامه دارد.
 عراقچی درباره ترک وین توسط ویلیام برنز نیز گفت: رئیس هیئت آمریکایی خانم شرمن است و ایشان در مذاکرات حضور دارد. دوشنبه برای یک جلسه سه جانبه آقای برنز به هیئت آمریکایی ملحق شد و حضور ایشان مفید بود و ممکن است در آینده این تکرار شود و هر گاه نیاز باشد ممکن است ایشان مجدد به هیئت آمریکایی اضافه شوند.
مواضع طرف‌های مقابل کماکان به شکل گذشته است
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای در پاسخ به سؤالی گفت: تحول فوق العاده‌ای در روند مذاکراتی صورت نگرفته و مواضع طرف‌های مقابل کماکان به شکل گذشته است. مواضعی که از نظر ما با واقعیات فاصله دارد بعضا زیاده‌خواهی به شمار می‌رود و تا رسیدن به تفاهم مشترک فاصله داریم.
وی بار دیگر تأکید کرد که درباره عراق هیچ مذاکره و گفت‌وگوی محتوایی اصلا صورت نگرفته است.
عراقچی اضافه کرد: امیدواریم در این دور از مذاکرات، نگارش متن را شروع کنیم و حداقل چارچوب کلی از متن داشته باشیم که شامل عنوان، مقدمه و ساختار کلی آن است.
عراقچی اضافه کرد: اینکه ایران الان پشت میز مذاکرات است به خاطر تحریم‌‌ها نیست به خاطر این است که دستمان پر است و با قوت در مذاکرات شرکت می‌کند.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای درباره توهمات مبنی بر اینکه ایران به خاطر تحریم‌‌ها وارد مذاکره شده، ادامه داد: تا وقتی این توهم رفع نشود رسیدن به تفاهم مشکل است. بفهمند ایران از قدرت بالایی در منطقه اعم از سیاسی و اقتصادی برخوردار است.
عراقچی اضافه کرد: نگرانی‌‌ها درباره اینکه در اجرای توافق نهایی طرف مقابل چقدر به تعهدات خود عمل کند، دغدغه ماست.اینجا جزئیات اجرایی همزمان با مذاکره اصلی صورت می‌گیرد و جزئیات مربوط به اجرا را همزمان مشخص خواهیم کرد.
وی همچنین گفت که تمهیداتی اندیشیده شده که توافق جامع ضمانت اجرایی داشته باشد.
چین: ظرفیت غنی سازی ایران کلیدی‌ترین موضوع مذاکرات است
نماینده چین در مذاکرات ایران و ۱+۵  نیز درباره مذاکرات وین 5 ضمن تأکید بر اهمیت حصول توافق جامع هسته‌ای تا ضرب‌الاجل 20 ژوئیه(29 تیر) تأکید کرد که ظرفیت اورانیوم ایران یک موضوع کلیدی در مذاکرات است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران آسوشیتدپرس نیز درباره مذاکرات وین 5 از قول دیپلمات‌های حاضر در گفت‌و‌گو‌ها نوشت: مهمترین مشکل و مانع، اندازه و ظرفیت برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران در آینده است. آمریکا و متحدانش خواستار اعمال محدودیت‌هایی سختگیرانه علیه ظرفیت غنی سازی ایران هستند.
رویترز : بعید است مذاکرات به نتیجه برسد
خبرگزاری رویترز نیز دیروز درباره مذاکرات وین 5 نوشت ، مقام‌های ایرانی و غربی اعلام کردند که جمهوری اسلامی تغییر قابل ملاحظه‌ای را در زمینه کاستن از تعداد سانتریفیوژهای خود اتخاذ نکرده است بنابر این بعید است که مذاکرات در هفته جاری به نتیجه برسد.
 بر اساس این گزارش  دیپلمات‌های کشورهای طرف مقابل ایران مدعی شده‌اند که موضع ایران در زمینه تعداد سانتریفیوژ‌ها بزرگترین مانع جهت غلبه بر حل این مشکل است
این خبرگزاری از قول یک دیپلمات ایرانی نیز نوشت :آنچه که غرب به ما در زمینه تعداد سانتریفیوژها پیشنهاد داده است همانند یک لطیفه است و قابل‌قبول نیست.
خبرگزاری رویترز با اشاره به برآوردهای متفاوت کارشناسان طرفین، نوشته است که زمان گریز از دیگر  موارد اختلاف میان ایران و 1+5 است.