kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۹۹۰۵
تاریخ انتشار : ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۸

راهکارهای تقویت صبر(۲)(پرسش و پاسخ)



پرسش:
در مواجهه با مشکلات و مصائب زندگی، چه راهکارهایی برای تقویت آستانه تحمل و صبر و بردباری انسان وجود دارد؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سوال، ضمن تاکید بر طبیعی بودن وجود ناملایمات و سختی‌ها  و مشکلات در زندگی به دو محور اساسی شامل: 1- صبر یکی از مقامات سالکین 2- انواع صبر در برابر مشکلات پرداختیم. اینک در ادامه دنباله مطلب را پی می‌گیریم.
3- توجه به هدف غایی صبر
چیزی که در این زمینه بسیار مهم است این است که بدانیم با چه هدفی صبر می‌کنیم. اگر هدف الهی باشد یعنی برای وصول به خداوند و تقرب به او باشد، خوب بسیاری از سختی‌ها در این راه آسان می‌نماید، چون این راه ارزش این را دارد که به خاطر آن انسانی سختی‌های بسیاری را تحمل کند و بردبار باشد.
رسیدن به اهداف دین و قرب الهی و راه عشق خدای متعال کار آسانی نیست، در این راه مشکلات و سختی‌ها و ریاضت‌های فراوانی وجود دارد که سالکان و طالبان حق با صبر و شکیبایی آن‌‌ها را به امید لقای الهی تحمل می‌کنند و در اثر این صبر زیبا محبوب خدای رحمان می‌شوند و مورد تمجید و ستایش او قرار می‌گیرند.
در این مسیر است که خداوند متعال در آیات متعدی از قرآن کریم صابرین را مورد تمجید و ستایش قرار داده و وعده‌های بسیاری از سوی خداوند متعال و معصومین علیهم‌السلام برای صابران ذکر شده است.
حتی رسیدن به خواسته‌ها و اهداف دنیوی خالی از سختی و دشواری‌های خاص خود نیست. هر هدفی و هر خواسته‌ای جز با صبر و تحمل دست‌یافتنی نمی‌شود.
4- آفات صبر
صبر دارای آفاتی  می‌باشد که بی‌توجهی به آنها عدم موفقیت انسان را در کسب این ویژگی‌ اخلاقی نیکو به دنبال خواهد داشت که برخی از این آفات به شرح ذیل می‌باشد:
1- عجله و شتابزدگی: وقتی برخلاف خواسته انسان چیزی پیش آید تحمل او تمام شده و قانون این جهان را فراموش می‌کند و با عجله و شتابزدگی به دنبال فرار از آن می‌باشد.
2- عصبانیت و خشم: انسان در زمان عصبانیت و خشم ارزش صبر را فراموش می‌کند.
3- دلتنگی و بی‌تابی: (انسان با این دو حالت، نیروی صبر و مقاومت خود را از دست می‌دهد)
4- نا‌امیدی: (بزرگترین آفت صبر ناامیدی است و برای هر فعالیتی انسان باید بذر امید در در دل خود بکارد تا موفق شود).
راهکارهای تقویت روحیه صبر
برای تقویت روحیه صبر راه‌‌های متعددی وجود دارد که با بهره‌گیری از آنها انسان می‌تواند فرد صبوری باشد و آستانه تحمل خود را بالا ببرد.
در اینجا به برخی از راه‌های تقویت روحیه صبر اشاره می‌نمائیم و امیدواریم با به‌کارگیری آنها بتوانیم به هدف مقدس خود نائل
گردیم.
1- شناخت طبیعت زندگی  دنیا
از مسائلی که می‌تواند صبر انسان را تقویت نماید شناخت زندگی دنیا می‌باشد و دانستن اینکه این دنیا فانی است و انسان آفریده شده تا با آزمایش‌های مختلف الهی وجودش را صیقل داده و مستعد زندگی جاودانه نماید. و خداوند انسان را در رنج و سختی آفریده و شادی و سلامت بدون غم و بیماری نیست.
همان‌گونه که خودش فرموده: لقد خلقنا الانسان فی کبد (بلد/4) که ما انسان را در رنج آفریدیم (و زندگی او پر از رنج‌هاست)!
ادامه دارد