نماینده مجلس:
عمر جنگلها از ۵۰۰ سال به ۵۰ سال رسیده است
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: عمر جنگلهای کشور که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال بوده، اکنون به ۵۰ یا ۶۰ سال رسیده و این مسئله از تغییر ابعاد درختان نیز کاملا مشهود است.
به گزارش صداوسیما، علی محمد شاعری در یک برنامه تلویزیونی با انتقاد از تخریبهای بیرویه جنگلهای کشور، اعلام کرد: تخریبهایی که اتفاق افتاده عمدتا کیفی است. بر اساس بررسیها در سالهای ۷۵ - ۷۴، بیشترین تخریب جنگلها و بهرهبرداری از آنها در مساحتی حدود 2/5 میلیون مترمربع اتفاق افتاده که این هیچ تناسبی با میزان رویشها ندارد و صرفا نشاندهنده این است که دخالت غیرکارشناسی در میان بوده.
وی ادامه داد: بر اساس مشاهدات، عمر جنگلهایی که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال بوده، اکنون به ۵۰ یا ۶۰ سال رسیده و این مسئله از تغییر ابعاد درختان نیز کاملا مشهود است. بنابراین با وجود جنگلخواریها و برداشتهای بیرویه از این مناطق، جنگلها نیازمند بازنگری دوباره هستند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرد: مساحت جنگلهای کشور در سه دهه اخیر از ۱۸ میلیون به ۱۴ میلیون هکتار کاهش پیدا کرده و عرصه باقیمانده هم وضعیت مطلوبی ندارد.
شاعری با اشاره به ۶۰۰ هزار جنگل مخروبه در شمال کشور تصریح کرد: بر این اساس سطح جنگلهای شمال از سه میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار جنگل به دو میلیون هکتار رسید که تخریب جنگل موجب مشکلات فراوان و بروز حوادثی مانند سیل میشود.
همچنین عباسعلی نوبخت؛ معاون سازمان جنگلها در این برنامه اظهار کرد: با وجود مشکلات اقلیمی فعلی، بهرهبرداری از جنگلها مفهومی ندارد. در سال ۹۵ نزدیک به ۵۵۰ هزار مترمکعب از جنگلهای شمال کشور برداشت چوب داشتهایم و در سال ۹۶ به طور کامل این برداشتها ممنوع شد؛ اما قاچاق چوب در نقاط بحرانی اتفاق میافتد.
وی افزود: در واقع با برداشت چوب از جنگلهای شمال کشور تنها ۱۰ درصد نیاز چوبی صنایع ما تامین میشد که با حذف آن، این میزان نیاز از محل زراعت چوب و حتی واردات قابل تامین است. حدود ۲۲۰ هزار هکتار زراعت چوب در کشور داریم که بر اساس قانون توسعه برنامه ششم ۷۵ هزار هکتار دیگر باید به آن اضافه شود که از این بخش میتوان نیاز مصرف داخلی را تامین کرد.
همچنین تقی شامخی؛ کارشناس جنگل در مورد عوامل جنگلخواری گفت: از اوایل پیدایش جنگلداری نوین ایران که نخستین قانون آن نیز در سال ۱۳۲۱ نوشته شد، دغدغه تخریب جنگل همیشه مدنظر بوده است. بررسیهای تازه بر روی جنگلها هم نشان میدهد جنگلهای کشور از نظر کیفی تنزل پیدا کرده است.
وی با تاکید بر اینکه طرح جنگلها نباید به چوب متکی باشد، تصریح کرد: جنگل برای تولید مستمر نیاز به طرحهای مدیریت و حفاظت دارند.
این کارشناس جنگل با تاکید بر اهمیت حفظ درختان افتاده به عنوان زیستگاههای تازه، تصریح کرد: کشوری که سرشار از منابع نفت و گاز است، برای تامین منابع ارزی خود نباید به جنگل فکر کند و جنگلکاریهای تازه باید با حفظ گونههای بومی و تاکید بر ضرورت حفظ تنوع گونهها صورت پذیرد.