معاون وزیر اقتصاد:
حذف چهار صفر از پول ملی اثر واقعی در اقتصاد ندارد
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد گفت: برنامه حذف چهار صفر از پول ملی که برنامه بانک مرکزی است اثر واقعی در اقتصاد ندارد.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمدعلی دهقان دهنوی در حاشیه رونمایی از آمارهای اقتصادی وزارت اقتصاد براساس طبقهبندی اقتصادی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی که با حذف چهار صفر از پول ملی چه اتفاقی میافتد گفت: حذف صفر از پول ملی برنامهای است که در بانک مرکزی دنبال میشود و اثر واقعی بر روی اقتصاد ندارد بلکه در راستای آسانی در نگهداری حسابها و راحتی کار با پول و سطحبندی آمار و حسابداری انجام میشود و این کار در کشورهای مختلف مرسوم است.
وی افزود: وقتی تورم به صورت انباشته اتفاق میافتد برنامه حذف صفر از پول ملی اجرا میشود که البته ما به ازای واقعی در اقتصاد ندارد.
گفتنی است با پیشنهاد بانک مرکزی، طرح اصلاح نظام پولی کشور در قالب حذف چهار صفر از واحد پولی کنونی و تعریف واحد پولی جدید و بازنگری در اقطاع اسکناس و مسکوک در دستور کار دولت قرار
گرفته است.
براساس این طرح که در حال بررسی در کمیسیون اقتصاد هیئت دولت است، واحد پولی ملی جدید تحت عنوان «تومان» تعریف میشود که هر «تومان» معادل ده هزار (۱۰۰۰۰) ریال فعلی و یکصد (۱۰۰) «ریال جدید» خواهد بود.
از سوی بانک مرکزی طول «دوره گذار» از «ریال» به «تومان» ۲۴ ماه پیشنهاد شده است و در این مدت اسکناسها و سکههای قدیمی جمعآوری و جایگزین میشود.
از تاریخ رواج قانونی «تومان» در کلیه قوانین خاص و عام، «تومان» جاگزین «ریال» به عنوان واحد رسمی پول جهموری اسلامی ایران خواهد شد، «تومان» بر مبنای نرخ برابری جایگزین میشود.
همچنین مبالغ مندرج در کلیه تعهدات و اسناد و دفاتر و قراردادها از تاریخ رواج قانونی «تومان» باید به این پول تقویم و ثبت و مطالبه گردد و هرجا که در تعهدات و اسناد و دفاتر تجاری و قراردادها تا قبل از تاریخ رواج «تومان» از واحد «ریال» استفاده شده است، تقویم این مبالغ براساس نرخ برابری به تومان الزامی خواهد بود.
پایگاه اطلاعرسانی دفتر هیئت دولت در تشریح دلایل ارائه این طرح توسط بانک مرکزی و مزایای آن توضیح داده است: وجود تورم مزمن و کاهش قدرت خرید واحد پول ملی مشکلاتی از قبیل افزایش قابل توجه حجم اسکناس در گردش، استفاده از ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره و مسائل محاسباتی ناشی از آن، خارج شدن مسکوکات از چرخه مبادلات اقتصادی، افت حیثیت ظاهری پول ملی در مقایسه با سایر اسعار بینالمللی، عدم کاربرد اضعاف پول ملی (دینار) و نیز عدم استفاده از نام واحد پول رسمی (ریال) و جایگزینی آن با واژه غیررسمی «تومان» را به دنبال داشته است.
علاوه براین، بالا بودن استهلاک اسکناس به دلیل نگهداری آن در حجم بالا، هزینه بالای چاپ و امحای اسکناس و همچنین استهلاک بالای دستگاههای خودپرداز و پولشمار از دیگر پیامدهای منفی کاهش ارزش واحد پول ملی به حساب میآید.