بررسیها نشان میدهد
تعلل دولت در اصلاح قیمت بنزین هزینههای زیادی به کشور تحمیل میکند
در شرایطی که آمار مصرف بنزین در حال افزایش بوده و حتی قاچاق نیز شدت گرفته است، دولت که طی پنج سال اخیر هیچ اصلاح قیمتی انجام نداده بود، هنوز هم برای اجرای سهمیه بندی و اصلاح قیمتی تعلل میکند.
موضوع تغییر قیمت بنزین در سال جاری تنها چند روز پس از تعطیلات عید شنیده شد. هفته گذشته یکی از خبرگزاریها اعلام کرد حدود یک ماه دیگر قیمت بنزین افزایش پیدا میکند و سهمیهبندی آغاز میشود. همچنین شنیده شد که نمایندگان مجلس نیز طرحی را در دستور کار خود داشتند که با اجرای سهمیهبندی بنزین سهمیه به جای اینکه به خودرو داده شود، به هر فرد تعلق گیرد.
پس از آن نیز محمود واعظی رئیسدفتر رئیسجمهور در این خصوص اعلام کرد که «در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی روی سناریوهای مختلف قیمت بنزین بحث شد اما تصمیم نهایی در این زمینه گرفته نشده است.» تا با این حساب افزایش قیمت بنزین و احیای سهیمه بندی قوت بگیرد.
همچنین، انتشار اخباری مبنی بر اینکه دولت ضمن افزایش 20 درصدی قیمت، بنزین را از خرداد ماه سهمیه بندی میکند و احتمالا نرخی بالای دو هزار تومان هم برای بنزین مصرفی مازاد بر سهمیه تعیین خواهد شد؛ بر احتمال اجرای تصمیم فوق نیز صحه میگذاشت.
با این حال، روز گذشته زیبا اسماعیلی سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، با بیان اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تنها اجراکننده سیاستها و دستورالعملها است، اظهار داشت: تاکنون درباره سیاست گذاریهای جدید برای قیمت بنزین و سهمیهبندی آن موضوعی برای اجرا به این شرکت ابلاغ نشده است.
وی با اشاره به برخی اخبار که در این رابطه منتشر شده است، بیان کرد: در برخی رسانهها اعداد و ارقامی برای قیمت بنزین مطرح میشود که واقعیت ندارد و حتی در سناریوهای پیشنهادی در حال بررسی هم نیست و صرفاً گمانهزنیهای نادرست است.
به هر حال تعلل دولت در زمینه اصلاح قیمت بنزین (که طی پنج سال گذشته هیچ اقدامی برای آن انجام نداد) باعث شده منابع قابل توجهی به شکل قاچاق یا مصرف بسیار زیاد از بین برود. متاسفانه دولت به دلایلی که احتمالا سیاسی و انتخاباتی بود از اصلاح تدریجی و آرام قیمت بنزین از سال 1393 تاکنون اجتناب کرد تا الان فاصله زیادی بین قیمت رسمی و قیمت بازارهای همسایه به وجود بیاید.
در همین زمینه، سیدمحمدرضا موسویخواه، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران چندی پیش گفته بود: پیشبینی ما از رشد مصرف بنزین در سال جاری حدود 10/2 درصد است که با این حساب پیشبینی میکنیم امسال بهطور میانگین روزانه حدود ۱۰۰ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شود. امیدواریم این پیشبینی محقق نشود و مردم در مصرف بنزین صرفهجویی کنند.
به عبارت دیگر، هرچقدر تولید بنزین کشور افزایش یافته، مصرف نیز همراه آن بیشتر شده و اوضاع بگونهای است که با این روند مجددا احتمال واردات بنزین وجود دارد.
ضمن اینکه آمارهای متفاوتی از حجم قاچاق سوخت در کشور بیان میشود. اواخر آبان ماه سال گذشته عبدا... هندیانی، معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته بود: در سه ماه اخیر روزانه ۱۰ تا ۱۳ میلیون لیتر سوخت کشور، قاچاق شده است، برآورد ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از این حجم قاچاق را حدود سه میلیارد لیتر سوخت میباشد.