برگزاری اجلاس کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در رامسر
نماینده ویژه ایران در امور دریای خزر با اشاره به اینکه در رژیم حقوقی دریای خزر، آبهای سرزمینی و ماهیگیری به عنوان مرزهای این کشورها مطرح است، گفت: اختلاف نظر در سهم ایران همچنان وجود دارد.
نماینده ویژه ایران در دریای خزر به استخراج نفت در این دریا اشاره کرد و اظهار داشت: کشور آذربایجان سالهای سال در حوزه عوامل سرزمینی خود استخراج میکند ولی هنوز وارد میدان مشترک نشده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران هنوز استخراج نفت در دریای خزر انجام نداده است ولی منابع و چاههای نفت وجود دارد و باید هزینه بیشتری برای استخراج نفت در نقاط عمیق این دریا صورت بگیرد.
وی افزود: مرزهای سرزمینی برای استخراج نفت هنوز مشخص نشده است و کشورها جرئت ندارند وارد میدان مشترک و مشاء شده و برای استخراج نفت اقدام کنند.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه از برگزاری کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در سطح سران کشورهای حاشیه این دریا در سال جاری خبر داد و گفت: کارگروه ویژه تدوین رژیم حقوقی دریای خزر در رامسر دو مقوله اعلامیه و بیانیه را در قالب 15 ماده مورد بررسی قرار میدهد.
وی افزود: این کارگروه در اعلامیهها و بیانیهها نقاط مشترک و مشأ را به منظور رسیدن به یک تفاهم مشترک و تقسیم نهایی بررسی میکند.
رحیمپور به امضای موافقتنامه امنیتی بین کشورهای حاشیه دریای خزر اشاره کرد و گفت: برای کشتیرانی، ماهیگیری و تردد کشتیهای جنگی و غیر جنگی در این دریا نیاز به اجرای طرح امنیتی است که تاکنون چهار کشور ترکمنستان، آذربایجان، روسیه و ایران این موافقتنامه را در کشورشان به تصویب رساندند.
وی افزود: اگر کشور قزاقستان هم موافقتنامه امنیتی دریای خزر را به تصویب برساند این قرارداد در دریای خزر بین پنج کشور عملیاتی میشود.
کنوانسیون رژیم حقوقی سند کلان و چارچوبی است که وضعیت کلی دریا و حقوق و تکالیف کشورها را ترسیم میکند.
دریای خزر دارای یک هزار و 200 کیلومتر طول و بین 220 تا 550 کیلومتر پهنا و شش هزار و 500 کیلومتر محیط است که از این مقدار 657 کیلومتر ساحل متعلق به ایران است.
سهم آذربایجان از این سواحل 820 کیلومتر، روسیه یکهزار و 476، ترکمنستان یکهزار و 647 و قزاقستان یکهزار و 900 کیلومتر است.
سی و هفتمین اجلاس گروه کاری ویژه تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر از صبح دیروز در شهرستان رامسر آغاز به کار کرد.
به گزارش خبرگزاریها در این اجلاس که کشورهای ایران، روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان حضور دارند معاونان وزارت خارجه به مدت دو روز درباره رژیم حقوقی دریای خزر به تبادل نظر میپردازند.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه کشورمان در این اجلاس گفت: با تصویب موافقتنامه همکاری چهارجانبه،ایران به جمع کشورهای آذربایجان، روسیه و ترکمنستان برای تأمین امنیت دریای خزر پیوسته است.
«ابراهیم رحیمپور» افزود: با تصویب این موافقتنامه امنیتی در مراجع ذیربط جمهوری اسلامی، زمینه اجرای بسیاری از فعالیتهای کشورهای ساحلی مهیا میشود.
وی با بیان اینکه پیشنویس گسترش همکاری در ابعاد مختلف دریای خزر هم آماده شده است، گفت: امیدواریم در این اجلاس به اتفاق آرا در خصوص مسائل این دریا به نتایج سازندهای برسیم.
نماینده ویژه ایران در دریای خزر با تأکید بر این که جمهوری اسلامی به اتفاق آرا در خصوص مسائل دریای خزر به سود منافع تمامی شهروندان حاشیه این دریا میاندیشد، افزود: معتقدیم نزدیک کردن مواضع کشورهای حاشیه دریای خزر از طریق گفتوگو و مذاکره امکانپذیر است.
رحیمپور به اسناد و پیشنویسهای آماده شده برای مذاکره در نشست رامسر اشاره کرد و بیان داشت: موافقت برای حفاظت و استفاده معقولانه از ظرفیتهای صید و صیادی، توجه به مقولات زیست محیطی و همکاری هنگام بروز حوادث غیر مترقبه در دریای خزر از جمله محورهایی است که در این نشست بررسی میشود.
وی افزود: در نشست وزرای امور خارجه کشورهای حاشیه دریای خزر که پیشتر در آستراخان روسیه برگزار شد، مواضع کشورها درباره چگونگی همکاری و استفاده از این دریا مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت و نتایج مطلوبی هم در پی داشت.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه کشورمان گفت: هنوز حدود نقاط مشترک بین کشورهای حاشیه دریای خزر، تقسیم نهایی نشده است. اما نقشههایی وجود دارد که این حدود را مشخص میکنند. رحیمپور گفت: مرزهای سرزمینی دریای خزر مشخص است، اما هنوز نقاط مشترک و مشاء بین کشورهای سهیم در این دریا تقسیم نهایی نشده است.