طی پنج سال اخیر
بیش از 50 درصد تعهدات دولت در نوسازی مسکن روستایی انجام نشده است
در شرایطی که برخی رسانهها با جوسازی رسانهای در تلاش بودند عملکرد دولت را در زمینه نوسازی مسکن روستایی، مناسب جلوه دهند، آمارها نشان میدهد دولت کنونی کمتر از نصف تعهدات خود را انجام داده است!
نوزدهم آذرماه نشست تخصصي مديران ارشد وزارت راه و شهرسازي با رئيس جمهور برگزار شد. در این دیدار، علیرضا تابش، رئیسبنیاد مسکن انقلاب اسلامی از فعالیتهای انجام گرفته در ساخت و بهسازی واحدهای روستایی، خصوصا مناطق آسیبدیده زلزله کرمانشاه خبر داد و گفت: «با ساخت و بازسازی دو میلیون و 200 هزار واحد مسکونی در روستاها میزان مقاوم سازی روستاها از هفت درصد در سال 84 به 41 درصد در سال جاری افزایش یافته است.»اما بعضی از رسانهها تیتری را برای این گزارش تابش انتخاب کردند که باعث تعجب مخاطبین شد. سایت اصلاحطلب عصر ایران، با تیتر: «بنیاد مسکن در دولت روحانی 2 میلیون خانه در روستاها ساخت»، این گزارش را مخابره کرد. رسانه ملی نیز در بعضی از بخشهای خبری خود این جمله را در گزارشهای خود عنوان کرد: «از آغاز کار دولت تدبیر و امید دو میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شده و تحویل روستاییان شده است.»
به نظر میرسد در انتشار گزارش رئیسبنیاد مسکن انقلاب اسلامی، یکاشتباه یا یک غرضورزی رسانهای رخ داده و با عدم انتشار دقیق و کامل جمله تابش، تحریفی صورت پذیرفته است؛ چراکه این رسانهها تمام واحدهایی که از سال 84 تاکنون توسط دولتهای نهم و دهم هم ساخته شده است را به حساب دولت روحانی آوردهاند!
لازم به ذکر است از سال 84 تا 92 و در دولتهای نهم و دهم حدود یک میلیون و 630 هزار واحد روستایی بازسازی و بهسازی شد و سالانه بیش از 200 هزار قرارداد برای ساخت مسکن روستایی منعقد شد. اما با آغاز به کار دولت تدبیر و امید این امر با توقف نسبی همراه بود. چنانکه در بعضی از این سالها مانند سالهای 92 و 94 هیچ سهمیهای برای ساخت مسکن روستایی توسط دولت روحانی ابلاغ نشد و مطابق با آمار رسمی بنیاد مسکن، در دولت یازدهم در مجموع حتی 200 هزار قرارداد هم منقعد نشده است! البته در یکی دو سال اخیر بخاطر حوادثی مانند زلزله سال گذشته کرمانشاه، اندکی این آمار بهبود یافته است و اگر این حوادث نبود قطعا این تعداد، کمتر از این آمار بود.
مطابق با قوانین برنامه پنجم و ششم توسعه کشور، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی موظف به بازسازی و مقاومسازی سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در کشور است. بنابراین با توجه به گذشت بیش از پنج سال از دولت روحانی، باید تاکنون بیش از یک میلیون واحد روستایی بهسازی و نوسازی میشد که در نتیجه باید گفت دولت تدبیر و امید به نصف تعهدات خود در این زمینه هم عمل نکرده است.
از بین رفتن 400 هزار فرصت شغلی
با کم کاری دولت در نوسازی مسکن روستایی
با توجه به مطالعات انجام شده، در ساخت مسکن به ازای تولید هر 100 مترمربع زیربنای مسکونی یک شغل مستقیم و یک شغل غیرمستقیم در یک سال ایجاد میشود. لذا ساخت سالانه 200 هزار واحد مسکن روستایی در سال منجر به ایجاد 400 هزار شغل در روستاها و صنایع وابسته به بخش مسکن در یک سال میشود. بنابراین با تعطیل شدن ساخت مسکن روستایی در بعضی از این سالها، بیش از 400 هزار فرصت شغلی از دست رفته است.
در پایان باید گفت یکی از علل فرصتسوزی دولت در بخش مسکن که رئیسجمهور هم چندین بار به آناشاره کرده است، عدم توجه کافی به تولید و بهسازی مسکن روستایی است. فرصتی که میتوانست هم موجب افزایش امنیت جانی و مالی روستاییان شود و هم افزایشاشتغال آنها را به دنبال داشته باشد.