توضیحات وزارت نیرو درباره یک خبر
در پی درج خبری با عنوان «برخورد دوگانه مسئولان وزارت نیرو با اخبار کمآبی و بارندگی!» در تاریخ 11 آذر 97، وزارت نیرو توضیحاتی برای کیهان ارسال کرد.
در توضیحات وزارت نیرو آمده است: «براساس مبانی محاسبات بارش در وزارت نیرو، به طور متوسط، سهم بارش فصل پاییز از کل بارش هر سال آبی برابر با 63 میلیمتر یا به عبارتی معادل 25 درصد بارش سال آبی میباشد. با وقوع بارش 80 میلیمتری تا تاریخ 15 آذرماه سال 1397، عملا بارشهای این فصل بیش از انتظار بوده است، ولی به طور متوسط، سهم عمده بارش سال آبی عملا در فصل زمستان بوده که وزن آن معادل 46 درصد کل بارش سال آبی است. براین اساس و با تکیه صرف بر سهم 25 درصدی بارش فصل پاییز، نمیتوان درخصوص فصول یا ماههای باقیمانده از سال آبی جاری قضاوت نمود.
براین اساس و با توجه به بارشهای فصل پاییز، شرایط بارش کشور تا این زمان، مناسب ارزیابی میشود. لیکن بایستی توجه داشت که رواناب، جریان سطحی و نفوذ از بارش است که تاثیر و نقش آن را در منابع آب مشخص مینماید که وضعیت منابع آب زیرزمینی و وضعیت حجم آب موجود در مخازن سدهای مهم و درحال بهرهبرداری از معیارهای تشخیص اثر آن است. کمآبی و کمبود منابع آب بهویژه در آبخوانهای آب زیرزمینی و بارگذاریهای خارج از توان بر روی آنها، مواردی است که با بارش کافی حتی در یک سال آبی خاص نیز جبران نشده و از شرایط نامناسب وضعیت منابع آب نخواهد کاست. شایان ذکر اینکه، ارقام ارائه شده توسط مدیران و مسئولین محترم وزارت نیرو، واحد بوده لیکن تحلیل و ارزیابیها ممکن است متفاوت باشد.»
کیهان: در خبر مورد اشاره به نقل از مهدی نظری، کارشناس حوزه آب آمده بود: «تا پایان روز 8 آذر، متوسط بارش تجمعی در کشور به 75 میلیمتر رسید. این عدد بیش از 3 برابر سال قبل و نسبت به متوسط نیم قرن اخیر، 116 درصد افزایش را نشان میدهد... مدیران حوزه آب، نقش مردم را در «صرفهجویی» تعریف و خلاصه میکنند؛ به همین دلیل انتشار و تکرار اخبار کمآبی را مفید و لاپوشانی آمار بارندگیها را ضروری میدانند.»
هرچند میدانیم که در یک کشور کمآب زندگی میکنیم و دغدغه مسئولان وزارت نیرو درباره تامین پایدار ذخایر آب کشور قابل احترام است، اما واقعیت این است که تذکرات مسئولان درخصوص کمآبی به اندازهای بلند و ممتد بوده که افکار عمومی را نسبت به این موضوع تا حدودی بیتفاوت و بیاعتماد کرده است.
از سوی دیگر تکرار بیاندازه و غلوآمیز اخبار کمآبی به ابزاری در دست برخی دیگر از مسئولان برای انکار ضرورت خودکفایی در محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی کشور بدل شده است.
علاوه بر این، همانطور که در خبر کیهان آمده بود، پنهان کردن خبر بارندگیها و تاکید بر اخبار کمآبی، این شائبه را ایجاد میکند که مسئولان مایل هستند به جای پاسخگویی دربرابر عملکرد خود در زمینه مدیریت منابع آب، همه مشکلات را به کمآبی ارجاع بدهند.
مدیریت افکار عمومی برای صرفهجویی در مصرف آب بدیهی است و بارها در کیهان مورد توجه قرار گرفته است، اما انتشار خبرهای بارندگی در کنار اخبار کمآبی تصویر واقعیتری از وضعیت آب کشور به جامعه منتقل خواهد کرد.