kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۸۴۸۱
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۶
نقش بسیج در فعالیت‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مردم - بخش پایانی

حرکت سازنده و ماموریت‌هایی موفق

 گالیا توانگر

جان کلام من در صحبت امروز عبارت است از، اول عظمت ایران، دوم اقتدار جمهوری اسلامی و سوم شکست‌ناپذیری ملت ایران. این‌ها رجز‌‌خوانی نیست، شعار محض نیست، سخن توخالی مثل بعضی از شعارها و حرف‌هایی که بعضی دیگر می‌زنند نیست؛ این‌ها واقعیاتی است که دشمنان ملت ایران آرزو می‌کنند که ما این‌ها را ندانیم یا از آنها غفلت کنیم و گمان دیگری در مورد خودمان و کشورمان و ملتمان ببریم؛ ولی این حقایق واضح‌تر از این است که کسی بتواند آنها را انکار کند. (بیانات رهبر معظم انقلاب در همایش ده‌ها هزار نفری بسیجیان در ورزشگاه آزادی- مهرماه 97)
بسیج یك حركت اجتماعی است كه در هرجامعه‌ای با توجه به فرهنگ آن‌جامعه و به‌اشكال مختلفی در اثرشرایط خاص به وجود می‌آید؛ حتی در دوران صدر اسلام نیز به هنگام حمله كفار و منافقین علیه مسلمانان زمانی كه فرمان تشكیل نیروی مبارزعلیه آنها داده می‌شد، مسلمانان داوطلبانه در مساجد گردهم می‌آمدند تا تمام توان خود را از نظر نیروی انسانی و تجهیزات نظامی برای مقابله با دشمنان اسلام بسیج كنند.
امام خمینی(ره) در این رابطه می‌فرمایند: «قضیه بسیج، همان مسئله‌ای است كه در صدر اسلام بوده است این مسئله جدید نیست، در اسلام سابقه داشته است و چون مقصد ما اسلام است، باید هر جوانی یك نیرو باشد برای دفاع از اسلام و همه مردم و هر كسی در هر شغلی كه هست مهیا باشد، برای جلوگیری از كفر و هجوم بیگانگان.»(29 اسفند 1367)
عمل گرایی و اندیشه ورزی
جوانان بسیجی
بسیج به عنوان یک شجره طیبه امروز در عرصه‌های نظامی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از رشد قابل قبولی برخوردار شده که در دنیا کم‌ نظیر است. تحولات سیاسی در طول تاریخ حاصل اندیشه بسیجی بوده، به طوری که در پیروزی انقلاب دوراندیشی امام خمینی(ره) نقش‌آفرینی کرده و دستاوردهای مطلوبی را به ثمر آورده است.
مجید طاهری یک دانشجوی مدیریت و فعال بسیج دانشجویی می‌گوید:« حضور بسیج در حوادث زلزله، امدادرسانی، طرح واکسیناسیون، سازندگی در روستاها، کارهای فرهنگی و اجتماعی قابل توجه است و به عنوان نیرویی پرتوان، همراه نظام در رویدادهای مختلف نقطه امیدواری بوده است.»
وی ادامه می‌دهد: «حتی در مسائل تخصصی و پروژه‌های اجرایی که از بطن جامعه دانشگاهی نشات می‌گیرد، نظیر رویارویی با مشکلاتی چون بیابان‌زایی، تغییرات اقلیمی می‌توان از طرح‌های عملیاتی نیروهای متخصص بسیجی کمک گرفت.»
این دانشجو و فعال بسیجی با‌اشاره به تشکیل بسیج مستضعفین در پنجم آذر ماه سال 1358 به فرمان حضرت امام خمینی(ره)، می‌افزاید: « اکنون که کشور با جنگ نرم روبرو است و آسیب‌های اجتماعی دراطراف ما پررنگند، نقش و دخالت بسیج درعرصه فرهنگی مهم و اثر گذار تلقی می‌شود. آشنا کردن جوانان و نوجوانان با تفکر بسیجی موجب رشد و تعالی کشور در عرصه‌های مختلف می‌شود.»
کاهش آسیب‌های اجتماعی از اهداف اصلی بسیج
سردار سرتیپ پاسدار غلامحسین غیب‌ پرور رئیس‌سازمان بسیج مستضعفین با بیان اینکه نباید در مسیر پیشرفت انقلاب و کشور وقفه ایجاد شود، می‌گوید: «تنها راه حفظ انقلاب مسجد محوری است. طرح‌های اعتلایی با رویکرد خدمات اجتماعی در دستور کار قرار دارد و اقشار مختلف بسیج از سازندگی گرفته تا علمی و پژوهشی گام‌های خوبی در این زمینه برداشته‌اند.»
رئیس‌سازمان بسیج مستضعفین در ادامه می‌گوید:«درفرهنگ با مشکلات زیادی روبرو هستیم، از سینما تا حوزه نشر باید ورود جدی داشته باشیم. در حوزه نشر ۱۵۰ کتاب چاپ کردیم و علاوه‌بر این در حوزه انیمیشن نیز ورود پیدا کرده و کارهای خوبی را انجام داده‌ایم.»
وی به همایش فعالان فضای مجازی‌اشاره کرده و نوید می‌دهد که در این همایش طی هفته بسیج،  هزار بسیجی جوان و فعال به مدت سه روز در تهران گرد هم آمده و به تبادل نظر در عرصه برنامه‌ها و فعالیت‌های فضای مجازی می‌پردازند.
سردار غیب پرور در ادامه برایمان تشریح می‌کند: «در حوزه برنامه‌های تربیتی امسال توسعه گردهمایی صالحین نداشتیم، اما به دنبال کیفی کردن بودیم و برای این منظور به پالایش پرداختیم.
امسال طرح شهید بهنام محمدی را شروع کردیم و در این طرح به دنبال اتصال خانه، مدرسه و مسجد هستیم؛ به طوری که در این طرح نوجوانان مومن و انقلابی تربیت خواهند شد.
گروه‌های جهادی نیز عرصه‌ای شده است تا جوانان مومن و متعهد به مردم خدمت کنند که بسیار اثرگذار است.»
وی به برنامه‌های فرهنگی بسیج‌اشاره می‌کند و می‌گوید: «در زمینه‌های فرهنگی کارهای خوبی صورت گرفته، به طوری که در عرصه فیلم، مستند، تئاتر، شعر و انیمیشن برنامه‌های خوبی در حال انجام است و از توصیه‌های علما و بزرگان در این زمینه بهره گرفته می‌شود.
در موضوع طلاق ورود جدی داشته ایم و هماهنگی خوبی با دستگاه‌های قضایی داشتیم، به طوری که به زوج‌های جوان قبل از ازدواج در بسیج مشاوره داده می‌شود که قطعا نتیجه بخش خواهد بود.
در حوزه بین‌الملل هم به دنبال این هستیم که یک الگوسازی صورت گیرد و به عنوان مثال جشنواره «باروت خیس» را با محوریت مردم مظلوم یمن برگزار کردیم.»
حفظ امنیت کشور، ارمغان بسیج
مخالفت دشمنان با تحقق اندیشه‌های اسلامی، برپایی حکومت عدل را با مشکلات فراوانی روبه رو می‌کند؛ شیطنت‌ها و مزاحمت‌هایی که سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد. نخستین گام برای گسترش مبانی دینی در کشور، ایجاد بستر مناسب و امنیت است. آرامش روانی و آسایش خاطر، عرصه را برای حاکمیت خدا و قانون او فراهم می‌آورد. یکی از حیاتی‌ترین وظایف بسیج، حفظ امنیت کشور است. شرکت پرشور در جنگ تحمیلی، نمونه برجسته‌ای از حضور موفق بسیج در صحنه امنیت ملی بوده است. اکنون نیز نیروهای بسیجی با گذراندن دوره‌های گوناگون نظامی، خود را در برابر تهاجم دشمنان خارجی و توطئه‌های داخلی آماده می‌سازند.
یک شاخه مهم فعالیت‌های بسیج به ویژه در سال‌های اخیر کمک به مدیریت بحران بوده است.    
«هادی امتی» یک نیروی امداد و نجات برایمان می‌گوید: «حوادث پیش‌بینی نشده مانند زلزله، سیل و توفان، هر ساله انسان‌های فراوانی را به کام مرگ می‌کشاند. گرچه اقدام برای پیش گیری، نخستین گام برای کاهش خسارت‌های ناشی از این حوادث است، ولی به امدادرسانی پس از وقوع این پدیده‌ها نیز نباید بی‌توجهی کرد. تجربه‌های تلخ گذشته که به از دست دادن هم میهنانمان در حوادث گوناگون به ویژه زلزله انجامید، زمینه حرکت مؤثر نیروهای بسیج در سراسر کشور شد.»
وی در ادامه توضیح می‌دهد: «آنان با آموزش شیوه‌های امداد و نجات و روش‌های پیش گیری و کاهش خسارت، آمادگی مردم را در برابر این حوادث، افزایش می‌دهند. هم اکنون ایران، یکی از سریع‌ترین کشورهای جهان در امدادرسانی به مناطق حادثه دیده است؛ چرا که نیروهای آگاه و هوشیار بسیج، در این برنامه نیز همچون فعالیت‌های دیگر خود، موفق عمل کرده‌اند.»
امر به معروف و نهی از منکر در نگاه بسیج
هر حکمی از احکام اسلامی، اهمیتی دارد که بی‌توجهی به آن، اجرای احکام دیگر را نیز با مشکل روبه رو می‌سازد. در این میان، بی‌توجهی به احکامی که جنبه اجتماعی دارند، بیش از احکام دیگر، نابسامانی پدید می‌آورد. اسلام، روش جلوگیری از نابسامانی‌های اجتماعی را امر به معروف و نهی از منکر می‌داند. قرآن کریم و احادیث معصومان به صراحت بر این فریضه الهی تأکید می‌کنند و فراموشی آن را آفتی می‌دانند که سلامت دین و دنیا را به خطر می‌اندازد و جامعه را به فساد می‌کشاند.
مریم فتوحی یک کارشناس فرهنگی برایمان می‌گوید:« یکی از وظایف مهم و دقیق بسیج، امر به معروف و نهی از منکر است. بسیج به عنوان نیرویی مردمی، وظیفه دارد با هرگونه فساد و انحراف اجتماعی برخورد کند. انجام چنین وظیفه حساسی، نیازمند تربیت نیروهای باتجربه و کارآزموده است که شیوه‌های برخورد درست با متخلفان را بشناسند و با شرایط و موقعیت‌های امر به معروف و نهی از منکر نیز آشنا باشند. امروزه، پایگاه‌های بسیج در سراسر کشور، برنامه منظم و گسترده‌ای را برای آموزش چنین افرادی پیش رو دارند.»
وی ادامه می‌دهد: «یکی از مصادیق بارز امر به معروف در جامعه این است که از اصلاح رفتار و باطن خود آغاز کنیم. باید با فرهنگ سازی بسیجی همواره یادآورشد که چانچه تک تک ما عملکردمان را اصلاح کنیم، جامعه با یک حرکت خود جوش بسیجی اصلاح خواهد شد.»
محرومیت زدایی
 یکی از ده‌ها ماموریت موفق بسیج
در پایان شهریور 97 غلامحسین غیب پرور رئیس‌سازمان بسیج مستضعفین اعلام کرد: «هم اکنون هشت هزار گروه‌های جهادی در کشور فعال است و ۱۰ هزار گروه جهادی تا پایان سال به این گروه‌ها اضافه می‌شوند.»
در واقع در سال 97، هجده هزار گروه جهادی به اقصی نقاط محروم کشور خدمت رسانی خواهند داشت. آزاده محرابی یک فعال بسیجی در گروه‌های جهادی می‌گوید: «گروه‌های جهادی یکی از مصادیق بارز خودسازی درون و آبادسازی نقاط محروم در بطن آموزه‌ها و حرکت‌های بسیجی است. انتظار ما این است که دستگاه‌های دولتی و وزارتخانه‌ها در تعامل بیشتری با این گروه‌های متشکل از جوانان خودجوش باشند. این جوانان جهادگر و قدرتشان را در انجام پروژه‌های مهم جدی بگیرند.»
این فعال بسیجی در بدنه اردوهای جهادی خاطر نشان می‌کند: «ما در فعالیت‌های اینچنینی نه تنها به آبادانی نقاط محروم یاری می‌رسانیم، بلکه به یک الگو برای تمامی پروژه‌های آبادانی در کشور تبدیل شده ایم. ضمن اینکه فعالیت‌های جهادی، بستری مناسب برای تربیت مدیران متعهد و متخصص و تضمین آینده مدیریتی کشور است.»
نادر قاضی‌پور عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی صراحتا درباره نقش پر رنگ بسیج در عرصه محرومیت زدایی، می‌گوید:« زدودن چهره محرومیت از کشور یکی از ده‌ها مأموریت موفق بسیج است. بسیج نشان داده که ورودش به عرصه‌های مختلف همواره با برکات فراوانی همراه بوده است.»
وی با بیان اینکه اخلاص در عمل و خستگی ناپذیری دو شاخصه مهم بسیجیان است، می‌افزاید: «بسیجیان سرافراز با همین شاخصه‌ها امروز در عرصه‌های مختلف علمی، عمرانی، سازندگی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کارهای بزرگی انجام داده‌اند و نشان دادند که ورودشان به هر عرصه ای، پیروزی و موفقیت را به دنبال دارد.»  
علیرضا ابراهیمی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با‌اشاره به اینکه سپاه و بسیج به عنوان نهادهای مردمی وانقلابی نقش اثرگذاری در مقابله با استکبارجهانی و اقتدار کشورمان برعهده‌ دارند، می‌گوید: «در شرایطی که منطقه خاورمیانه در ناامنی به سر می‌برد، با رشادت‌ها و از جان گذشتگی‌های دلسوزان نیروهای مسلح و نهادهایی همچون سپاه و بسیج، شاهد وجود امنیت پایدار در سطح کشور هستیم و با اینکه دشمن در تلاش است تا مرزهای کشورمان را توسط گروهک‌های تروریستی ناامن کند، اما توطئه هایش با وجود نیروهای مخلص انقلابی و نظامی خنثی می‌شود.»
وی ادامه می‌دهد: «پهناوری بسیج در نقاط مختلف کشور نشان دهنده عظمت و شکوه آن است و هیچ جای دنیا شاهد حضور چنین نیروهای وفادار به نظام و کشور نیستیم و بحمدالله امروزه بسیج در عرصه‌های مختلف در حال درخشش است و کارنامه قابل قبولی را نزد انقلاب اسلامی دارد.»