استاد اقتصاد دانشگاه ترکیه:
اقتصاد اسلامی جایگزین خوبی برای نظام سرمایهداری است
استاد اقتصاد دانشگاه ترکیه با بیان اینکه، اقتصاد اسلامی جایگزین خوبی برای نظام سرمایهداری است، گفت: معتقدم که تحریمها، آب راکد اقتصاد اسلامی را به جریان خواهند انداخت.
اشرف محمد دوابه فارغالتحصیل الازهر مصر و استاد اقتصاد دانشگاه ترکیه که صاحب 19 کتاب در حوزه بازارهای مالی و اقتصادی اسلامی است در برنامه «عصر» تلویزیون گفت: اقتصاد اسلامی در سایه بحرانهایی که جهان با آن مواجه است، در واقعیت زندگی ما مهم است. جهان، بحرانهایی را پشت سر گذاشته است؛ مارکسیسم فروپاشید و سرمایهداری آمد که با بحرانهای زیادی روبرو شده است که آخرینش –البته ما میگوییم آخرینش نخواهد بود - بحران سال 2008 بود. و بحرانها همچنان ادامه دارند. به همین دلیل، جهان به دنبال جایگزینی برای سرمایهداری است که این جایگزین، اقتصاد اسلامی است؛ چون نظامی الهی است و نظامی است که شرایط انسان را درنظرمیگیرد به روشی عادلانه و به دور از «ربا» و «کسب مال به باطل» و «غَرَر» [معامله همراه با جهل] و سایر معاملات ناعادلانه.
وی افزود: معتقدم که الآن امت –و منظورم از امت، همه جهانیان است- محتاج «رحمهًْ للعالمین» است و او، رسول اکرم صلی الله علیه و آله است؛ با روشی که آورده؛ یعنی اقتصاد اسلامی. خداوند است که به رسولش فرموده: «و ما أرسلناک إلا رحمهًْ للعالمین» [و تو را جز رحمت برای جهانیان نفرستادیم.]
این استاد دانشگاه ادامه داد: اقتصاد اسلامی سهم خود را حتی در خود حکومتهای اسلامی نیز دریافت نکرده است چون حکومتی که به شکل کامل عهدهدار آن شود تا الآن وجود نداشته است. مثلا ایران قوانین بانکداری اسلامی را در سال 1983 تصویب کرده است اما تا الآن نظام اقتصادی ایران از این حیث تفاوتی با سایر نظامهای اقتصادی نداشته است.به گزارش تسنیم، دوابه تاکید کرد: اجازه بدهید برگردیم به آنچه قبل از ظهور بانکهای اسلامی و حتی قبل از ظهور اصطلاح «اقتصاد اسلامی» -که اعم از بانکداری اسلامی است- گفته میشد. وقتی یک نفر میخواست به جایگزینی برای اقتصاد مبتنی بر ربا فکر کند، همیشه پرچمی که بلند میشد این بود: «نه اقتصاد بدون بانک و نه بانک بدون سود» تا اینکه خداوند عزّوجلّ به این امت کسانی را لطف کرد که این پرچم تغییر را بردارند و درباره این امور بنویسند تا امروز این فکر به یک واقعیت زنده تبدیل شود. گرچه هنوز چیزی که میخواهیم نیست؛ چراکه اگر امروز کسی از غربیها از ما بپرسد نمونهای از حکومتی که اقتصاد اسلامی را تطبیق داده و موفق شده است نشانم بدهید، آیا الآن میتوانیم نمونهای نشانش بدهیم؟ نمیتوانیم نمونهای بیاوریم و این از مصائب امروز ماست.
او همچنین گفت: معتقدم که این تحریمها، آب راکد اقتصاد اسلامی را به جریان خواهند انداخت ولی یک حکومت به تنهایی در این زمینه کاری از پیش نخواهد برد.