پسلرزههای سوءمدیریت وزیر مستعفی در بخش مسکن(خبر ویژه)
آمار بانک مرکزی درباره تحولات بازار مسکن نشان میدهد که پسلرزههای مدیریت خسارتبار عباس آخوندی در وزارت راه و شهرسازی همچنان ادامه دارد.
روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت: با انتشار آمار بانک مرکزی از تحولات بازار معاملات مسکن در تهران که نشاندهنده رشد 91/5 درصدی قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران است، ناکارآمدی عباس آخوندی و سیاستگذاریهای اشتباه وی در حوزه مسکن بیش از پیش اثبات شد. براساس آمار بانک مرکزی، در آبانماه سال جاری معاملات مسکن 53 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است، که با احتساب افزایش بیش از 91 درصدی بهای هر مترمربع واحد مسکونی در تهران میتوان گفت مسکن پایتخت در آستانه ورود به دوره رکود تورمی است.
کارشناسان معتقدند ا فزایش قیمت مسکن طی سالهای اخیر و به ویژه در یک سال گذشته، معلول سیاستگذاری وزارت راه و شهرسازی بر تحریک تقاضا با ابزار وام مسکن بدون توجه به تولید و عرضه مسکن است. آخوندی در دوره تصدی بر وزارت راه و شهرسازی اعتقادی به تولید مسکن نداشت و به رغم توصیه مکرر کارشناسان و فعالان ساخت و ساز به ضرورت تولید مسکن، وی کوشید با افزایش میزان وام برای خرید مسکن، معضل این بخش را حل کند. بدیهی است نتیجه چنین سیاستهای نادرست چیزی جز پدید آمدن وضعیت کنونی نخواهد بود. بنابر آمار موجود، تولید مسکن در سال 96 با کاهش 60 درصدی روبهرو بوده و تنها 402 هزار واحد مسکونی تکمیل و به بازار عرضه شد. این در حالی است که براساس طرح جامع مسکن و برآوردهای انجام شده برای تامین نیاز بازار، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود.
آمار بانک مرکزی نشان میدهد در آبانماه سال جاری متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به 91 میلیون و 800 هزار ریال رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 6/6 درصد و 91/5 درصد افزایش یافته است.
براساس این گزارش که از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور استخراج شده است، در هشتماه سال 97 نیز تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهرتهران به 91 هزار و 100 واحد مسکونی رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 19/9 درصد کاهش را نشان میدهد.
ایرج رهبر نایب رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران در گفتوگو با «فرهیختگان» کاهش تولید مسکن را اصلیترین دلیل افزایش قیمت مسکن طی یکسال اخیر میداند و میگوید: «روند کاهش تولید مسکن از ابتدای روی کارآمدن دولت یازدهم تاکنون ادمه داشته است، چرا که وزیر راه و شهرسازی به عنوان متولی اصلی حوزه مسکن، نه تنها اعتقادی به تولید مسکن برای تامین نیاز بازار نداشت بلکه برنامه مشخص و مدونی نیز برای ساماندهی بازار مسکن و پاسخ به نیاز بازار در اختیار نداشت.»
به جرأت میتوان گفت عملکرد عباس آخوندی در حدود 6 سال تصدی بر وزارت راه و شهرسازی تقریبا هیچ بود و تنها اقدامی که وی در حوزه مسکن انجام داد، تغییر نام شرکت «عمران و بهسازی شهری ایران» به شرکت «بازآفرینی شهری» بود که البته در حوزه بازآفرینی شهری نیز نه به صورت کلان و نه به صورت پروژه محور، اقدامی انجام نداد.