قالیباف اصل:
مهمترین مشکل بورس کمبود نقدینگی است
مدیرعامل شرکت بورس مهمترین مشکل بازار سهام را کمبود نقدینگی عنوان کرد.
حسن قالیباف اصل در واکنش به روند منفی بازار سهام در سال جاری گفت: مشکل بازار نقدینگی است و برای رونق بازار سهام، باید نقدینگی وارد بازار سرمایه شود. با برگزاری مجامع و گزارشهای سهماههای که شرکتها منتشر میکنند، به طور قطع سمت و سوی بازار مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه در کنار مشکل نقدینگی میتوان به ابهام بازار اشاره کرد، افزود: در این مدت مباحث هدفمندی نیز اجرا شده است و سرمایهگذار تحلیل دقیقی از اثر هدفمندی بر روی عملکرد شرکتها ندارد تا زمانی که حداقل یک گزارش سه ماهه از شرکتها در بازار منتشر شود. بر این اساس تصور میکنم با به پایان رسیدن خردادماه و ورود به تیرماه این گزارشها میتواند به رونق بازار کمک کند.
وی اظهار داشت: عرضههای اولیه در این شرایط میتواند به بازار کمک کند، به همین منظور موضوع پذیرش شرکتها وعرضه اولیه سهام دنبال میشود. در کنار این موارد، موضوع صندوق توسعه بازار است که میتواند به بازار کمک کند. به علاوه صندوقهای بازارگردانی خاص هم میتواند به بازار کمک کند و پیگیری این موارد، جزء برنامههای سازمان و شرکت بورس است که دنبال میشود.
قالیباف در خصوص هدفگذاری شرکت بورس برای پذیرش سهام شرکتهای جدید در سال جاری گفت: امسال در حوزه عرضه پذیرش شرکتها ورود 10 شرکت جدید را در دستور کار داریم. در حوزه ابزارهای غیر سهام یا به عبارتی ابزار بدهی نیز هدفگذاری پذیرش هفت ابزار است که پنج اوراق مشارکت و دو صکوک را شامل میشود. این اوراق تا پایان سال در بورس اوراق بهادار عرضه میشوند.
مدیرعامل شرکت بورس اظهار داشت: در حوزه شرکتهای مشمول اصل 44 هم باید تقاضا از جانب سازمان خصوصیسازی مطرح شود، چرا که بحث عرضه اولیه را دارند . اما در حال حاضر لیستی به شرکت بورس نیامده، هرچند که لیست در هیئت عالی واگذاری ارايه شده است.
وی در مورد انتقادهای وارد به عملکرد صندوق توسعه گفت: بحث صندوق توسعه، نقدشوندگی سهام است. این صندوق باید منابع خود را گردش دهد. عمدتا صندوق توسعه کمک میکند که بازار اطلاعات را بیشتر تحلیل کند، یعنی در مواردی که لازم است و قیمت سهام بدون تحلیل بنیادی در حال کاهش است، وارد شده و سهام را خریداری میکند تا به نقدشوندگی سهام آن کمک کند، در مقابل به منظور تامین وجهنقد خود در مواردی اقدام به فروش سهام خریداری شده میکند.
مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار با اشاره به اینکه صندوق تخصصی بازارگردانی، ایدهای است که راهاندازی آن در بازار سرمایه دنبال میشود، تصریح کرد: اگر یک صنعت یا گروهی بخواهند صندوقی داشته باشند که سهامشان را بازارگردانی کنند، پس از اخذ مجوز، نسبت به این امر اقدام کنند. هماکنون روی اساسنامه این صندوقها کار میشود و انتظار میرود به زودی آماده شود.
قالیباف افزود: باید به بازار سرمایه بلندمدت نگاه کرد. نوسان جزو ذات بازار است و قیمتها در بورس اوراق بهادار همواره نوسان دارد. علاوه بر این، اطلاعات منفی وارد بازار نشده است، همچنین مواردی که در حوزه بینالملل پیش آمده، مثبت ارزیابی میشود. وی با اشاره به تصمیمگیریهای سال گذشته مجلس شورای اسلامی در خصوص بودجه، گفت: بازار سرمایه احتمال میدهد که این تصمیمات تا حدودی بر سودآوری شرکتها تاثیر بگذارد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که برای محاسبه تاثیر تصمیمات کلان اقتصادی بر روی سودآوری شرکتها، باید از کانال بودجههای شرکتها وارد شد. این در حالی است که در کل بودجههایی که به بازار ارايه شده، مثبت است و نسبت به پارسال رشد داشته است. به طور قطع افرادی که هماکنون بدون مطالعه اقدام به فروش سهام خود میکنند، در آینده متضرر خواهند شد.
افت ادامهدار بورس
بورس اوراق بهادار تهران که از ابتدای امسال تاکنون در مدار نزولی در حال حرکت بوده و روزانه بر زیان سهامداران خود افزوده است، هفته گذشته هم به حرکت ریزشی خود شدت داد و با افت 965 واحدی مواجه شد.
به گزارش ایسنا این در حالی است که به گفته کارشناسان عواملی همچون مشخص نشدن نرخ کالای گروههای پالایشی، خودرویی و سیمانی در کنار نبود حمایت جدی از سوی سهامداران عمده و انتظار برای به نتیجه رسیدن پرونده هستهای باعث شده است تا بورس تهران گرفتار سقوط شده و روزانه زیان سهامداران خود را مشاهده کند.
این در حالی است که در این اوضاع و احوال، اثری از حمایتهای جدی حقوقیها نبوده و نشانهای هم از تزریق 5000 میلیارد تومان در بازار سرمایه مشاهده نمیشود زیرا اگر این میزان پول به بازار تزریق میشد، بازار با کاهش شدید قیمتها مواجه نشده ومدیرعامل شرکت بورس نیز مهمترین مشکل بازار را کمبود نقدینگی ذکر نمیکرد.
در این میان بسیاری از تازهواردهای بورس از این بازار خارج شده و قدیمیهای بازار نیز بخش اصلی نقدینگی خود را از بازار سرمایه خارج کردند به طوری که تنها در هفته گذشته و در پی ریزش شدید شاخص، تعداد خریداران 45 درصد کاهش یافت و از 136 هزار نفر در هفته گذشته به 75 هزار نفر در هفته جاری رسید.
به این ترتیب با افت 1/27 درصدی شاخص بورس در هفته گذشته و عقبگرد شاخص از کانال 76 هزار واحد به کانال 74 و سپس توقف در مرز 75 هزار واحد، بازدهی منفی این بازار افزایش پیدا کرد و به منفی پنج درصد در سه ماهه اخیر رسید.
بر این اساس شاخص بورس برخلاف سالهای گذشته امسال روند منفی طی کرده و از کانال 79 هزار واحد در ابتدای سال با افت بیش از 3000 واحدی مواجه شده و به کانال 75 هزار واحد سقوط کرده است.
علاوه بر افت شاخص، ارزش و حجم معاملات تالار شیشهای نیز با کاهش مواجه شده است، به طوری که در هفته گذشته در مجموع سه میلیون و 954 هزار سهم به ارزش 15 هزار و 718 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که نسبت به هفته ماقبل به ترتیب با کاهش 11 و 52 درصدی مواجه شده است. علاوه بر این دفعات معاملات میز با 29 درصد کاهش مواجه شده و به 261 هزار و 412 دفعه رسیده است.
به این ترتیب اوضاع و احوال بورس تهران نشان میدهد که ویترین اقتصادی کشور به دنبال حمایتهای صوری نبوده و یک تصمیم و حمایت جدی و عملیاتی را میطلبد تا از تلاطمهای غیرعادی نجات یافته و موجب حرکت سرمایه به سمت بازارهای غیرمولد نشود.