مردم قربانی منافع مدعیان اصلاحات با سیاسیبازی در انتصابات شهرداری تهران
یک سال از آغاز به کار اصلاحطلبان در شورای شهر تهران و متعاقب آن، شهرداری تهران میگذرد؛ بررسی اجمالی ما نشان میدهد که سیاسی بازی حرف اول را در انتصابهای شهرداری میزند و مردم قربانی منافع مدعیان اصلاحات شدهاند.
به گزارش مهر یک سال از آغاز سلطه جریان اصلاحات در شهرداری و شورای شهر پنجم تهران میگذرد. شهرداری تهران در یک سال گذشته، با دیدن دو شهردار و یک سرپرست اصلاحطلب، بیثباتترین دوران مدیریتی را به خود دیده است. یکی از دلایل این بیثباتی، به نگاه سیاست زده اصلاحطلبان به مقوله تخصصی مدیریت شهری بازمیگردد؛ مسئلهای که حتی خود را در جریان انتخاب شهردار سابق تهران یعنی محمدعلی نجفی و به طور عیانتر و شدیدتر در انتخاب جانشین نجفی نشان داد. وقتی نجفی در ۲۳ اسفندماه ۹۶ از سمت خود استعفاء داد، منازعهای چشمگیر میان دو حزب کارگزاران سازندگی و اتحاد ملت شکل گرفت. حزب کارگزاران هواخواه شهردارشدن محسن هاشمی بود در حالی که اتحاد ملتیها در برابر این خواسته تمام قد ایستادند.
لابی کارگزاران سازندگی و اعتماد ملی برای «افشانی»
به دنبال استعفای نجفی سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان، محمدعلی افشانی از اعضای شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، روز ۲۳ اردیبهشت ۹۷ در رقابت با مکارم حسینی، با اخذ ۱۹ رای شهردار تهران شد. فردای انتخاب افشانی به عنوان شهردار تهران، روزنامه «هفت صبح» در گزارشی با اشاره به جزئیات این انتخاب از لابی میان احزاب اعتماد ملی و کارگزاران در این رابطه خبر داد.
افشانی حتی پس از انتخاب به عنوان شهردار تهران نیز، فعالیت حزبیاش را ترک نکرد؛ نمونهاش برگزاری آخرین کنگره حزب اعتماد ملی در تاریخ ۶ مهرماه ۹۷. افشانی در این کنگره بار دیگر به عنوان یکی از اعضای شورای مرکزی این حزب انتخاب شد.
حضور پر رنگ افشانی در اعتماد ملی در حالی است که شهردار اسبق تهران یعنی محمدباقر قالیباف، در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۹۶، با وجود دعوتهای پیاپی از سوی جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی(جمنا) در جلسات این مجموعه حضور پیدا نکرد.
لابی احزاب برای انتصابهای شهرداری
یکی از اتفاقات مهمی که در یک سال گذشته در شهرداری تهران رخ داده، نقش برجسته افراد وابسته حزبی در انتصابهای شهرداری بوده است. برای مثال، در جریان اختلافات اخیر در حزب اعتماد ملی -که نهایتا به انشعاب در این حزب منجر شد- رسول منتجب نیا و رحمتالله بیگدلی، الیاس حضرتی(نماینده مجلس) و طیف وابسته به وی در اعتماد ملی را به تقسیم پستها در شورای شهر پنجم و شهرداری تهران متهم کردند. دفتر رسول منتجبنیا قائم مقام سابق حزب اعتماد ملی، در روز ۱۷ تیرماه سال جاری با انتشار بیانیهای، موضع شدیدی در قبال حضرتی اتخاذ کرد.
در بخشی از این بیانیه که خطاب به حضرتی بود، با اشاره به «مافیای تقسیم پست در شهرداری» تصریح شد: «ای کاش به معاملات و قرار و مدارهای پشت صحنه با افراد و احزاب تندرو برای رسیدن به این پیروزی و نیز ستاد تقسیم غنائم مسئولیتهای شهرداری بین دوستان و همفکران خود یا مافیای دلالی پُستهااشاره میکردید.» رحمتالله بیگدلی، دیگر عضو اعتماد ملی بود که به دستهای منسوبین این حزب، در پشت پرده انتصابها در شهرداریاشاره کرد. وی در گفتوگو با مهر گفت: «افرادی از حزب اعتماد ملی که با حمایت شورای عالی سیاستگذاری، طیف مقابل را از لیست امید حذف کردند و وارد مجلس و شهرداری و شورای شهر شدند، توانستند تعدادی از اعضای شورای مرکزی را تحت تاثیر قرار دهند؛ مثلاً در شهرداری یا شرکتهای تابعه آن به عدهای از اعضاء پُست و به عدهای هم وعدههایی دادند. بیگدلی همچنین در گفتوگوی دیگری با خبرنگار مهر، از نقش محمدجواد حق شناس، حجت نظری و ابراهیم امینی از اعضای شورای مرکزی اعتماد ملی در انتصابهای شهرداری سخن به میان آورده است.
نتایج مدیریت سیاسی بازی اصلاحطلبان
به جز چند مورد محدود و معدود، بیشتر انتصابها در معاونتهای شهرداری کاملا سیاسی و بدون توجه به ضروریات تخصصی بوده است. چنین انتصابهای سیاسی، موجب ایجاد فضای سیاستزده در شهرداری تهران شده است؛ مسئلهای که روی عملکرد این نهاد اجتماعی، تاثیر به شدت سوئی گذاشته است. بررسی معاونتهای شهرداری، ژرفای عمیقتری از سیاسی بازی در این نهاد را نشان خواهد داد. به طور قطع، اولین نتیجه انتصابهای سیاسی در شهرداری تهران، متضرر شدن مردم است. نهاد شهرداری تهران، نهادی تخصصی است که نیازمند کار و تلاش بیوقفه است. چنانچه این نهاد با این ابعاد وسیع، بخواهد اسیر سیاست بازی شود، از کارویژه اصلی خود که ارائه خدمت به شهروندان است، دور خواهد شد.