kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۳۱۷۴
تاریخ انتشار : ۰۶ مهر ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۰
وزیر اسبق بازرگانی اعلام کرد

6 راهکار برای حفظ سطح معیشت مردم

وزیر اسبق بازرگانی گفت: شش راهکار برای حفظ سطح معیشت مردم وجود دارد که بهترین آن روش ترکیبی است.

مهدی غضنفری در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم درباره راهکارهای حفظ سطح معیشت مردم اظهارداشت: یک روش، همین ارز ارزان است که متاسفانه کارآمدی کافی ندارد و بعلاوه الان موضوع حامل‌های انرژی هم به آن اضافه شده است. حداقل شش روش جایگزین برای حفظ سطح معیشت مردم وجود دارد. این شش روش عبارتند از هدفمندی یارانه‌ها، ارائه کارت خرید، ارائه کالا برگ الکترونیک، عرضه بسته‌های غذایی، کمک هزینه کارمندی و کارگری و روش ترکیبی.
وی افزود: روش ترکیبی که رکن آن کارت خرید باشد، روشی است که ضمن حفظ عزت مصرف‌کننده، می‌تواند دهک‌های مختلف اقتصادی را هدف قرار داده و ضمن جلوگیری از هدررفت یارانه‌ها، متناسب با وضعیت قیمت‌ها، تعدیل شده و بکار گرفته شود.
وزیر اسبق بازرگانی درباره دلائل جهش نرخ ارز گفت: افزایش قیمت ارز در کشور ما تابع ریشه‌های متعددی از جمله اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. اخیرا بدرستی از نقدینگی به عنوان یک عامل مهم اسم برده می‌شود اما حتی برای همین یک عامل هم کاری نشده است. دومین موضوع اقتصادی در کشوری مثل کشور ما که حجم منابع و مصارف ارزی تقریبا برابر است به هم خوردن تعادل است.
غضنفری افزود: یعنی هر گونه دلیل برای افزایش تقاضا و یا کاهش عرضه منجر به از دست رفتن تعادل بازار ارز و افزایش قیمت آن می‌شود. متاسفانه این در ماههای گذشته دلائل متعددی برای بهم زدن تعادل ارز وجود داشته است. این عامل در کنار عامل اول (تفاوت تورم) موجب تشدید وضعیت می‌شود. در مورد ریشه‌های اجتماعی و سیاسی هم این روزها خیلی در رسانه‌ها گفته شده و من از ذکر جزییات خودداری می‌کنم. وی درباره تاثیر نقدینگی بر کاهش ارزش پول ملی گفت: ظرف اقتصاد ما به‌جای اینکه سالی هشت درصد بزرگ‌تر شود، یا اصلا بزرگ نمی‌شود یا حداکثر دو درصد بزرگ می‌شود. پس در عمل نقدینگی 20 درصدی بگونه‌ای مچاله می‌شود که بتواند در داخل ظرف اقتصادی دو درصدی جا شود. اقتصاددان‌ها به این «مچاله شدن» می‌گویند «کاهش ارزش پول ملی» و مردم می‌گویند «افزایش قیمت ارز». دولت هم چیزی نمی‌گوید همین جوری نگاه می‌کند و سر تکان می‌دهد!! وقتی نرخ رشد به جای هشت درصد، دو درصد است مسئولان هم یک چهارم حقوق و مزایای سالانه خود را بگیرند. آن موقع بجز سر تکان دادن، فکرشان را به جنب و جوش وا می‌دارند.
وزیر اسبق بازرگانی ادامه داد: اقتصادان‌ها می‌گویند بخش اعظم نقدینگی توسط دولت و بانک‌ها تولید می‌شود. یعنی همانهایی که برای این افزایش قیمت ارز اظهار تاسف کردند!! وقتی به سپرده‌ها حدودا 20 درصد سود تعلق می‌گیرد اما این سپرده‌ها، اقتصاد حقیقی (real economy) را آنچنانکه باید، رشد نمی‌دهند، به چنین نتیجه‌ای منتهی می‌شود. اما اگر دقت کنید تامین کسری بودجه با استقراض از بانک‌ها به شکل‌گیری نقدینگی بالا منجر شد.