پیرامون فعالیتهای دانشجویی در محرم 1440
دانشگاهیان در سوگ
همزمان با تاسوعا و عاشورای حسینی دانشگاهیان کشور نیز پا به پای ملت مسلمان و عزادار ایران به سوگ نشستند.
با وجود همزمانی عاشورا و تاسوعا با روزهای پایانی تعطیلات تابستانی، فریاد «یا ابا عبدالله» دانشجویان در فضای دانشگاهها طنین انداز شد.
پرچمهای برافراشته، تکایای دانشگاهی، دستههای عزاداری دانشجویان و پخت و توزیع نذورات، فضای معنوی ویژهای بر دانشگاهها حاکم کرد.دانشجویان نیز امسال نیز با وجود تعطیلی دانشگاهها مثل سالهای گذشته به سوگ اباعبدالله نشستند اما آنچه فضای امسال را با سالهای گذشته متفاوت کرد طرحهای جدید و متفاوت دانشگاهیان در حوزه اجتماعی و فرهنگی بود.
دانشگاهیان در میان عزاداریهای خود از امور فرهنگی و اجتماعی هم غافل نبودند و طرحهای جدیدی را ارائه کردند.
* پویش دانشجویی
«ترک با معرفت چهار گناه»
دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در طرحی به مناسبت آغاز ماه محرمالحرام اقدام به برگزاری پویش «حسینی باشیم» کردهاند.
این پویش در ایام ماههای محرم و صفر با محوریت چله ترک با معرفت گناه حول چهار گناه غرور، غیبت، ناامیدی و نگاه حرام برگزار میشود.
متقاضیان شرکت در این پویش حداقل یک موضوع را انتخاب کرده و از مطالب مربوط به آن در کانال استفاده میکنند به این صورت که در طول چهل روز کتاب، جزوات، فایل صوتی و تصویری برای بهرهمندی شرکتکنندگان در کانال قرار داده خواهد شد تا با معرفت بیشتر به ترک گناه همت گماشته شود.
در طول دوره صوت استاد اخلاق در دانشگاه علم و صنعت در کانال قرار داده خواهد شد.
شرکتکنندگان در طول دوره اگر مرتکب گناه انتخابی شدند مبلغی را به عنوان صدقه با نیت سلامتی امام عصر (عج) اختصاص میدهند. در انتها صدقات جمعآوری شده و به خیریه اهدا خواهد شد.
در انتهای پویش به قید قرعه به شرکتکنندگان جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.
* معرفی فرهنگ سوگواری اقلیم
توسط دانشگاهیان
پویش «جلوه گاه حسینی معرف فرهنگ سوگواری اقلیم شما» از سوی معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار میشود.
این پویش به منظور معرفی فرهنگ سوگواری اقلیمهای مختلف راهاندازی شده است.
تمام دانشگاهیان میتوانند ضمن عکاسی موبایلی از آداب، رسوم و سنن عزاداری منطقه خود، با ارسال این تصاویر در این پویش شرکت کنند.
این تصاویر با نام افراد ارسالکننده و نام منطقه مورد نظر در شبکههای اجتماعی مرتبط با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر خواهد شد. به 3 تصویر برتر، جوایزی به رسم یادبود تعلق خواهد گرفت.
* برگزاری دوره مجازی «بصیرت حسینی»
در دانشگاهها
شناخت و درک عظمت حادثه عاشورا و قیام امام حسین(علیهالسلام) در تحولات جهان اسلام ضروری است و تأثیر بسزایی در بینش سیاسی، نگرش فکری و چارچوب اعتقادی جوانان و دانشجویان دارد لذا مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان وابسته به نهاد (مقام معظم رهبری در دانشگاهها)، 10سوگواره فرهنگی آموزشی «بصیرت حسینی» را برای آشنایی هرچه بیشتر و بهتر دانشگاهیان و ارتقای سطح دانش و بینش و شور وشعور انقلابی فراگیران نسبت به شخصیت و نهضت سالار شهیدان حضرت امام حسین (علیهالسلام) و آشنایی با اهداف و پیامهای قیام عاشورا برگزار میکند.
در این سوگواره آموزشی درسهایی متعدد با هدف تبیین عمیقتر ابعاد سیاسی و اجتماعی حادثه عاشورا و تثبیت نگاه نو به نهضت امام حسین(علیهالسلام)توسط مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان ارائه شده است.
درس «آفتاب در مصاف» به منظور شناخت عمیقتر از سلوک سیاسی - اجتماعی امام حسین(ع)، اهداف قیام عاشورا و ثمرات این قیام سرنوشتساز در جامعه اسلامی میپردازد. این درس که شامل منتخبی از گفتارهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دربارهی امام حسین علیهالسلام و تحلیل وقایع قبل و بعد از عاشورای سال ۶۱ هجری قمری است که به روش تحلیلی ارائه شده است.
درس «نگاهی نو بر نهضت حسینی» با هدف آموزش مخاطبان دانشگاهی در راستای تعمیق و تدقیق معارف عاشورایی از نگاه شهید مرتضی مطهری متناسب با نیازهای روز جامعه، تدوین و ارائه شده است.
درس «گفتارهایی پیرامون عاشورا به بررسی شبهاتی پیرامون عزاداری محرمالحرام، زمینههای قیام عاشورا و هدف از آن میپردازد.
درس «تاریخ زندگی امامین حسنین علیهما السلام» به بیان تاریخ زندگانی این دو امام میپردازد که از مطالب درس آموز و تاثیرگذار در زندگی بشریت است. مطالبی که در این درس عنوان میشود عبارت از آیاتی از قرآن در شان امام حسن(ع)، پذیرش صلح از طرف امام حسن(ع)، دوران امامت امام حسین(ع)، خروج امام حسین(ع) علیه حکومت یزید تا شب عاشورا است.
«واجبِ فراموششده» درسی است که به آشنایی با مسئله امر به معروف و نهی از منکر پرداخته است. این درس با هدف آموزش مسائل و واکاوی ابعاد مختلف این فریضه بزرگ الهی و ارتباط عمیق آن با نهضت تاریخی حضرت امام حسین (علیهالسلام) ارائه شده است.
درس «چگونه نماز خوب بخوانیم» توسط علیرضا پناهیان در3جلسه تهیه شده و به موضوع چگونگی نماز خوب خواندن میپردازد در این درس استاد با پرداختن به جایگاه نماز خوب خواندن و انواع نماز سعی دارد تا فراگیر را با نماز بیشتر آشنا کند و کیفیت نماز را بیافزاید.
درس «آداب و احکام زیارت» به تبیین و بررسی چرایی و آثار معنوی زیارت پرداخته و بااشاره به آداب و مناسک آن بر اساس روایات ائمه معصومین(ع) و بزرگان دین، چگونگی به جا آوردن یک زیارت با معرفت را به مخاطبین میآموزاند.
درس «آشنایی با امامشناسی» به بحث امامت از جوانب مختلفی چون تبیین، اثبات، دلایل حقانیت امام از منظر شیعه، تعریف عصمت و تفاوت آن با عدالت پرداخته و در نهایت به اثبات ولایت امیرالمومنین (ع) بطور خاص بیان میگردد.
«گفتاری پیرامون عاشورا»، «نگاه نو به نهضت حسینی»، «تاریخ زندگی امامین حسنین(علیهماالسلام)»، «واجب فراموش شده»، «انسان 250 ساله»، «آشنایی با امام شناسی»، «چگونه نماز خوب بخوانیم؟» و «آداب واحکام زیارت» با هدف آموزش مخاطب دانشگاهی در راستای تعمیق و تدقیق معارف عاشورایی متناسب با نیازهای روز جامعه تهیه و تدوین کرده است.
برگزاری این سوگواره از اول محرمالحرام آغاز و تا پایان ماه صفر ادامه خواهد داشت و به برگزیدگان، هدایای فرهنگی اهدا خواهد شد.
سامانه آموزش مجازی دانشگاهیان با بیش از 170 درس مجازی در زمینههای معرفتی، فرهنگی، مهارتی از 3 سال پیش تا کنون راهاندازی شده که با استقبال بیش از 700هزار نفر از دانشجویان و استادان و کارکنان دانشگاهها مواجه شده است دانشجویان جهت کسب اطلاعات بیشتر از محتوا ونحوه برگزاری این سوگواره میتوانند به وب سایت آموزش مجازی دانشگاهیان به نشانی ec.nahad.ir یا دفاتر نهاد در دانشگاههای سراسر کشور مراجعه کنند.
* برپایی مسابقه سوگواره عاشورائیان
در دانشگاه خواجه نصیر
با توجه به استقبال دانشجویان، کارکنان و اساتید این دانشگاه در سالهای گذشته از مسابقه سوگواره عاشورائیان، هفتمین دوره مسابقه شعر و عکس عاشورائیان برگزار میشود.
این دانشگاه اعلام کرد تمام اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاه میتوانند در این مسابقه و در بخشهای عکس و شعر شرکت کنند.
تصاویر ارسالی بخش عکس باید حداکثر ۵ فرم از آیین و رسوم عزاداری در شهرهای مختلف و تصاویر زیبای خلق شده در مراسم عزاداری سالار شهیدان سال ۹۷ باشد ضمن اینکه این عکسها توسط خود شخص یا یکی از اعضای خانواده گرفته شده باشد.
علاقمندان شرکتکننده در بخش شعر میتوانند اشعار خود را در زمینه عزاداری و قیام سالار شهیدان و درسهای عاشورا ارسال کنند.
شرکتکنندگان میتوانند از تاریخ ۲۰ شهریور تا ۱۲ آبان ۱۳۹۷ آثار خود را به روابط عمومی دانشگاه تحویل دهند یا به ایمیل pr@kntu.ac.ir ارسال کنند، مشخصات شرکتکننده و شماره همراه وی باید حتما در ایمیلها ضمیمه شود.
قرار است پس از ارزیابی آثار ارسالی به نفرات برگزیده جوایزی اهدا شود. شماره تلفنهای ۸۴۰۶۴۵۳۲ و ۸۴۰۶۴۵۳۴ آماده پاسخگویی به سؤالات است.
* برگزاری مسابقه بصیرت حسینی
در دانشگاه علمی کاربردی
حجتالاسلام والمسلمین وحید بلندی معاون فرهنگی نمایندگی دفتر مقام معظم رهبری در دانشگاه جامع علمی کاربردی از برگزاری سومین دوره مجازی «نور مبین» با عنوان «بصیرت حسینی» خبر داد.
حجتالاسلام والمسلمین وحید بلندی بیان کرد: تمام دانشجویان، اساتید، کارکنان و خانوادههای آنها میتوانند در این دوره شرکت کرده و علاوهبر بهرهمندی از درسنامههای تعریف شده و محتوای آن از جوایز نقدی مسابقه نیز برخوردار شوند.
* حضور 25 کاروان دانشجویی
در عتبات عالیات
به نقل از خبرگزاری فارس؛ حجتالاسلام سیدمحمدرضا فقیهی رئیسستاد عمره و عتبات دانشگاهیان گفت: در روزهای تاسوعا و عاشورا یعنی روزهای پایانی این هفته 25 کاروان از دانشجویان عزادار ایرانی در سفر عتبات عالیات حضور داشتند.
وی افزود: در این روزها 10 کاروان در شهر کربلا، 8 کاروان در شهر نجف و 7 کاروان در شهر کاظمین بودند. یعنی حدود 900 نفر از دانشجویان عزادار ایرانی در روزهای تاسوعا و عاشورا در این سه شهر حضور داشتند.
به گفته وی اعزام دانشجویان به عتبات عالیات تا پایان مهر ادامه دارد.