kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۲۶۵۲
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۹:۵۰

طلاب فقیر ثروتمند!!!

رضا صفری

صادق زیباکلام در یکی از جدیدترین اظهاراتش، با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود، یک بار دیگر حوزه‌های علمیه تشیع را مورد حمله قرار داده است و به نقل از برخی از مسئولین حوزوی گفته است که حوزه تا سال 1414 باید 300 هزار روحانی داشته باشد، و ضمن در نظر گرفتن حقوق 5/2 میلیونی برای هر طلبه !!! گفته است که این رقم در سال 9000 میلیارد تومان!!! می‌شود، در حالی‌که بودجه عمرانی کردستان در سال 96، 600 میلیارد تومان، بودجه عمرانی سیستان و بلوچستان، 350 میلیارد تومان و بودجه سازمان محیط‌زیست، 500 میلیارد تومان است؛
***
هرچند این اولین بار نیست که ایشان، حرف‌های عجیب و خلاف واقع می‌زند، به گونه‌ای که دوست و دشمن همه متوجه این قضیه شده‌اند، اما از آنجایی که یک بار دیگر نهاد مقدس شیعه مورد هجمه قرار گرفته، لازم است نکات ذیل گفته شود:
1- شهریه پرداختی طلاب در طول تاریخ همواره از موقوفات و وجوهات مردمی و هدایا و نذورات تأمین شده است و حوزه علمیه شیعه، به دلایلی که در جای خود صحیح است، مستقل از حکومت‌ها بوده است و همین امر نیز باعث شده تا روحانیت در طول تاریخ در برابر ستمگری‌های زمان خود آزادانه رفتار کرده و بایستد؛
به همین دلیل است که تقریباً امضای هیچ عالمی را ذیل یک قرار‌داد استعماری نمی‌توان دید و علما همواره پیشقراولان مبارزه با ظلم و فساد در جامعه بوده‌اند؛
2- این شهریه در مقابل آنچه که ادعا شده است بسیار بسیار کمتر است؛ بنابر برخی گزارش‌ها و شواهد عینی، برخی از طلاب سطح 1، حتی یک پنجم مبلغ ادعایی جناب زیبا‌کلام را هم دریافت نمی‌کنند؛ حتی بین متأهل‌ها و مجرد‌ها فرق است و گاهی اوقات مجردها با همان پول حتی نمی‌توانند کتب علمی مورد نیاز خود را تأمین کنند؛
علاوه ‌بر آن در طول تاریخ، برخی از علما بوده‌اند که از دریافت همین مقدار اندک شهریه نیز اجتناب می‌کردند و از راه‌های دیگر هزینه‌های زندگی را می‌گذراندند؛
اساتیدی در حوزه هستند که با سابقه 20 سال تحصیل و بعد از آن سال‌ها تدریس در مدارس علمیه، حدود 5/1میلیون حقوق می‌گیرند؛ جالب اینجاست که همین پول را هم از دولت و وزارت علوم دریافت نمی‌کنند؛
 یک استاد دانشگاه، فقط با مدرک کارشناسی ارشد - که تقریباً تعداد سال تحصیل برای دریافت مدرک آن با تعداد سال تحصیل در سطح 1 حوزه و نه سطوح عالیه و خارج، برابری می‌کند – چند میلیون از دولت حقوق می‌گیرد؟
 برخی از همین طلاب و اساتید، تمام ماه رمضان، صبح، ظهر و شب مشغول تبلیغ، پاسخگویی به مردم و رفع مشکلات آنها هستند؛ در ایام محرم و صفر گاهی به همراه خانواده‌های خود، به تبلیغ می‌روند؛ اگر قرار به محاسبه دنیایی باشد، چقدر باید پول دریافت کنند؟ آیا چند صد هزار تومان با این همه کار و هزینه‌های رفت و آمد همخوانی دارد؟
آیا آقای زیباکلام می‌توانند درک کنند که گاهی اوقات برخی از همین افراد با هزینه شخصی به تبلیغ می‌روند و بابت تبلیغ، حتی یک ریال هم نه از دولت، نه از مردم و نه از حوزه دریافت نکرده‌اند؟
3- خوب است جناب زیبا‌کلام سفری به قم داشته باشند و از نزدیک ببینند که اگر بخواهیم بر اساس آمار بانک مرکزی قضاوت کنیم، اکثر طلاب نه تنها زیر خط فقر، که زیر خط مرگ باید قرار بگیرند!!! همه طلاب، قاضی و استاد دانشگاه و استخدام ادارات نیستند و اکثر آنها به تحصیل و تبلیغ مشغول‌اند؛ در صورت شاغل بودن، همین شهریه اندک نیز پرداخت نمی‌گردد؛
4- آیا جناب ایشان، نگاهی به بودجه دانشگاه تهران، دانشگاه فردوسی، دانشگاه اصفهان و... انداخته‌اند؟ بودجه این مراکز کجا و بودجه حوزه کجا؟ هر دانشگاه در استان‌های کشور، بودجه مجزای خود را دارد، آیا حوزه هم همین‌گونه است؟ آیا در تحصیل علم و فراهم کردن امکانات آموزشی، تجهیز کتابخانه، خدمات، ساخت دانشکده‌ها و مدارس، نباید طلبه و دانشجو از حقوق عمومی دولت، به طور یکسان بهره‌مند گردند؟ آیا الان یکسان بهره‌مند شده‌اند؟ آیا بنیاد ملی نخبگان از طلاب نخبه و دانشجویان نخبه به یک اندازه حمایت کرده است؟
5- علاوه ‌بر این بخشی از بودجه مرکز خدمات حوزه علمیه که توسط دولت فراهم می‌شود، برای برادران اهل سنت نیز هزینه می‌گردد و فقط مخصوص حوزه علمیه شیعه نیست؛
جناب زیبا‌کلام می‌دانند که ترکیه لائیک، برای نهاد روحانیت و امور مذهبی خود بودجه جداگانه دارد؟ دولت مصر برای دانشگاه الازهر چقدر بودجه فراهم می‌کند؟
آیا حوزه علمیه چنین نگاهی به دولت داشته است؟
مجله آمریکایی «گلوبالیست» در گزارشی به تلاش‌های عربستان برای گسترش بنیادگرایی و فرقه وهابیت در جهان به ویژه کشورهای آفریقایی با هزینه‌های هنگفت پرداخته و می‌نویسد: «عربستان بدون شرم و خجالت بزرگ‌ترین کمپین دیپلماسی عمومی خود در طول نیم قرن گذشته را به راه انداخت و بیش از یکصد میلیارد دلار با هدف گسترش تفسیرهای بنیادگرایانه و افراطی از اسلام هزینه کرد و با این کمپین توانست به «تندروها» در جوامع دینی اسلامی در سراسر جهان قدرت بدهد.»
این گزارش می‌افزاید: «برخلاف تصور غالب، کمپین عربستان در وهله اول با هدف گسترش دین نیست بلکه با هدف کسب جغرافیای سیاسی و به طور مشخص تقویت سلطه‌گری عربستان در کشمکش با ایران، به منظور سلطه یافتن (ریاض) بر جهان اسلام است. از این رو، با این اقدامات عربستان، رویکرد (دینی) بنیادگرایانهِ مخالف با تشیع گسترش می‌یابد.»
 همچنین کانسا استاد تاریخ و دانشمند فرانسوی در کتاب خود به نام «دکتر سعودی و آقای جهاد» چنین افشاگری می‌کند که «عربستان سالانه بیش از هشت میلیارد یورو برای گسترش تفکر وهابیت در داخل و خارج مصرف می‌کند که این رقم برابر است با ۳۲ برابر هزینه‌ای که واتیکان سالانه برای تقویت و گسترش دین مسیحیت دارد.»
 در بخشی از این کتاب آمده است: «دولت سعودی ۴/۴میلیون دلار برای آموزش زبان عربی در افغانستان هزینه نموده تا ترویج اندیشه وهابیت راحت‌تر شود. از همین جهت، امروز تعداد زیادی از مدارس دینی ولایات افغانستان مخصوصا ولایت بلخ، مرکز تبلیغ وهابیت شده است.»
 جالب‌تر اینکه عربستان سعودی قصد دارد با هزینه کردن نزدیک به یک میلیارد دلار، حدود ۶۰۰ مسجد در بنگلادش بسازد و جریان وهابیت با ساخت ١١ هزار مدرسه در سال ١٣٨٣ در افغانستان نيز به آموزش ٧٠ هزار عالم وهابي پرداخت تا پهنه فعاليت خود را در مناطق مختلف گسترش دهد.
 امام خمینی(ره) در ترسیم بودجه حوزه‌های علمیه شیعه و مقایسه آن با مراکز دینی مسیحی می‌فرماید:
«... درآمد ماهیانه شما که آقایان به اسم «شهریه» به شما می‌دهند از پول سیگار دیگران در هر ماه کمتر می‌باشد.
من در روزنامه یا مجله‌ای دیدم که بودجه‌ای که واتیکان برای یک کشیش در واشنگتن می‌فرستد یک قلم بسیار درشتی است. حساب کردم دیدم از تمام بودجه‌هایی که حوزه‌های شیعه دارند بیشتر است.» (جهاد اکبر، مجموعه درس‌های اخلاق حضرت امام خمینی(ره)، صفحه 48-49)[1]
با همه این اوصاف، اگر برای دفاع از مرزهای جغرافیایی باید از جانب دولت هزینه شود، دفاع از مرزهای فکری، فرهنگی و عقیدتی هزینه‌ای ندارد؟
آیا ساده‌اندیشان انتظار دارند از ورای سینمای مبتذل و عامیانه و همچنین کنسرت‌های مختلط و دم‌دستی، فرهنگ هزار‌ساله ایران و اسلام در برابر هالیوود و شبیخون فرهنگی فضای مجازی و واقعی، خودی نشان دهد و به نسل‌های آینده منتقل شود؟
6- بسیاری از جوانان مؤمن و مدافعان حرم برخاسته از همین مجالس و هیئت‌ها و کارهای جهادی و فرهنگی طلاب مخلص در سراسر کشور هستند؛ کشور عزیزمان درگیر امثال داعش و وهابیت و نیروهای فکری آنها نشده و یارگیری داعش از کشور عزیزمان بسیار ناچیز بوده و چنین چیزی حاصل رشادت‌های سربازان و فرماندهان جنگ عقیدتی و فرهنگی بوده است؛
اگر بنابر این بود که عده‌ای زیر لحاف خود بگویند با داعش هم باید مذاکره کرد، یا بگویند داعش برای ما تهدیدی نیست، هم‌اکنون باید در کوچه پس‌کوچه‌های شهرهایمان با آنها مذاکره می‌کردیم!!!! و یا اینکه هر خانواده‌ای یک جوان داعشی در خانه می‌داشت!!!
اگر همین طلاب در دفاع از انقلاب و مباحث عقیدتی فعالیت نمی‌کردند، چند برابر آنچه دولت اکنون به آنها داده است به ملت ایران تحمیل می‌شد؟ چه اندازه کشورهای استعمارگر با همین روشنگری‌ها، دستشان به سرمایه‌های مادی و معنوی کشور رسید؟
 هرچند در داخل هنوز هم مشکلات زیادی وجود دارد و روحانیت تلاشش کافی نبوده است، اما آیا قابل مقایسه با قبل هست یا نه؟ آیا مانند جنگ جهانی کشورمان مورد تاخت و تاز سربازهای بیگانه قرار گرفته؟ مباحث پایه‌ای عقیدتی و فکری که به نیروهای نظامی سرایت کرده از کجا نشأت گرفته است؟
7- باید به جناب زیبا‌کلام گفت که اگر همین حوزه‌های علمیه و روشنگری مذهبیون در جامعه نبود، امثال شما کشور را دودستی تقدیم دشمن می‌کردند؛ امثال شما وارث تفکر عده‌ای هستید که معتقد بود ایرانی جماعت حتی آفتابه گلی هم نمی‌تواند بسازد؛ موضع‌گیری‌های شما در مورد صنعت هسته‌ای و اندیشه‌های از درون تهی شما در سیاست داخلی و خارجی، به وضوح چنین چیزی را اثبات می‌کند؛ امثال شما موشک را هم تنش‌زا می‌خواند؛
یکی از بازیگران طنز قبلاً گفته بود که حاضر است برای خنداندن مردم شلوار خود را هم دربیاورد!! حالا شده کار ما و مذاکره با آمریکا، اگر آمریکا گفت لباس شما سیگنال منفی می‌دهد، قاعدتاً بنابر عمق نظریه‌های شما!! ما باید چنین کاری بکنیم، چون اصل‌، مذاکره و توافق و صلح و... از این نوع طنز‌ها است؛
طلاب حوزه‌های علمیه همان شهریه ناچیز را می‌گیرند تا مردم را از افکار سست‌پایه امثال شما دور کرده و به معنای واقعی آزاداندیش کنند، تا یک بار دیگر برای ایران، مشروطیت و پهلوی اتفاق نیفتد؛ هرچند که جایزه هم از طرف دویچه وله آلمان نگیرند اما خدا را شکر می‌کنند!!
8- بعد از آنکه جناب زیبا‌کلام در پروژه‌های سیاسی و اجتماعی خود متحمل شکست‌های سنگین شده‌اند، ظاهراً این بار با چرتکه رضاخانی خود، روی به حساب و کتاب و مسائل اقتصادی آورده‌اند!!! بنابراین لازم است به ایشان چند نمونه از مشق‌های اقتصادی را دیکته کنیم تا خوب حساب و کتاب کنند:
پنج سال است که کشور با توصیه شما و همفکرانتان معطل کاغذ‌پاره‌ای به نام برجام بوده است و آب و نان مردم به آن گره زده شد؛ لطف کنید ضرر اقتصادی حاصل از آن و عقب‌افتادگی‌هایی را که در پی داشت، برای مردم بیان کنید؛
ضرر اقتصادی پرونده‌هایی نظیر کرسنت که دستپخت همفکران شما بود، چقدر برای کشور هزینه داشته است؟
هرچند اکنون منتقد دولت هستید، اما بعد از 4 سال کم‌ثمر بودن دولت یازدهم، یک بار دیگر شما و همفکرانتان به مردم توصیه کردید که به این دولت رأی دهند؛ هزینه بی‌تدبیری دولت و استفاده از افراد مسئله‌دار در دولت، فقط در همین چند ماهه چقدر برای مردم هزینه داشته است؟
در طول 40 سال از عمر انقلاب اسلامی، جریان لیبرال و سکولار، به چه اندازه اقتصاد کشور را ویران کرده است؟
تفکر امثال شما در زمان مشروطیت و پهلوی چقدر به ما هزینه و ضرر تحمیل کرد و اکنون با تفکر دینی در کجای منطقه و جهان هستیم؟
بودجه نهاد ریاست‌جمهوری چقدر است و چگونه هزینه می‌شود؟
بودجه مجلس چقدر است و هزینه‌های آن چگونه است؟
شما که حتی جایزه دویچه وله را نیز به خاطر آزادی بیان گرفتید!!! دستمزدهای میلیاردی برخی از بازیگران، بازیکنان فوتبال و مربیان را به طور ثانیه و دقیقه‌ای برای مردم حساب کنید؟ بگویید از کدام منابع به دست می‌آیند؟
بعد از محاسبه بیان کنید سهم هر ایرانی و سهم عمران هر استان چقدر می‌شود؟ آنگاه بگویید که حوزه علمیه به مردم چه گفت و امثال شما چقدر نقش داشتید تا آن گفته‌ها باد هوا شود و نتیجه‌اش چه شد؟
در هر حال با توجه به مشکلات اقتصادی که نتیجه خلف وعده‌ها و خودبرتربینی عده‌ای در داخل کشور بود، برخی می‌خواهند این ناتوانی را متوجه اصل نظام کنند و همچنین به موازات آن با تخریب چهره روحانیت در اذهان مردم و حاشیه‌سازی‌های دیگر، موجب بدبینی مردم نسبت به حکومت دینی و تفکر انقلابی شوند.
ـــــــــــــــــــــــــــ
1. رجا نیوز - 283051 شناسه خبر - 9/11/96