براساس آمار جدید بانک مرکزی
رشد اقتصادی بدون نفت کشور به کمتر از یک درصد رسید
بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی، رشد اقتصادی بدون نفت کشور در بهار امسال، در ادامه روند نزولی خود طی دو سال اخیر، به کمتر از یک درصد کاهش پیدا کرده است.
گروه اقتصادی-
بانک مرکزی طی هفتهای که گذشت آمار جدید رشد اقتصادی را منتشر کرد و براساس این آمار؛ رشد اقتصادی فصل بهار با کاهش قابل توجهی نسبت به دورههای قبلی مواجه شده است. رشد اقتصادی بهار امسال (با نفت) معادل 1/8 درصد و (بدون نفت) هم معادل 0/7 درصد بوده است! به عبارت دیگر، رشد اقتصادی بهار سال جاری بدون در نظر گرفتن درآمدهای نفتی، کمتر از یک درصد بوده که در نوع علاوه بر اینکه نمایانگر عملکرد ضعیف دولتمردان میباشد، نگرانیهایی را برای ادامه سال به وجود آورده است.
این در حالی است که وقتی به آمارهای قبلی بانک مرکزی مراجعه میکنیم متوجه میشویم که طی سالهای اخیر درخصوص میزان رشد اقتصادی پسرفت داشتهایم؛ چه اینکه براساس آمارهای رسمی بانک مرکزی، رشد اقتصادی سال 1395 و 1396 به ترتیب 12/5 درصد و 3/7 درصد بوده که در حال حاضر به کمتر از دو درصد رسیده است!
لذا در دو سال اخیر میزان رشد اقتصادی ایران بیش از 10 درصد کاهش یافته که نشان میدهد طی این دو سال، هرچه زمان گذشته از شتاب رشد اقتصادی کشور کاسته شده است.
صنعت کشور پسرفت کرد!
جزئیات آمار رشد اقتصادی نشان میدهد که متاسفانه برخی بخشهای اقتصادی شرایط نامناسبی را تجربه کردهاند؛ به عنوان مثال بخشهایی مانند «بازرگانی، رستوران و هتلداری»، «خدمات عمومی»، «خدمات اجتماعی، شخصی و خانگی» به عنوان زیرگروههای بخش خدمات با رشدهای منفی (به ترتیب 1/1- درصد، 0/5- درصد، 1/9- درصد) رو به رو شدهاند. علاوه بر این بخشها، بخش صنعت هم که یکی از مهمترین ارکان رشد اقتصادی کشور به شمار میآید، با وجود همه ادعاهایی که برای ساماندهی این بخش شنیده شده؛ رشد 1/5- درصدی را تجربه کرده که حاکی از پسرفت این بخش میباشد.
البته برخی بخشهای دیگر هم هستند که علیرغم اینکه رشد منفی نداشتند، رشدی نزدیک به صفر را تجربه کردند؛ مانند بخش کشاورزی با رشد 0/3 درصد!
وقتی به رشد بخشهای مهمی مانند کشاورزی و صنعت به عنوان پیشرانهای تولید کشور نگاه میکنیم متوجه میشویم که چرا اولا وضع تولید به این شکل درآمده و ثانیا چرا رشد اقتصادی بدون نفت ما در بهار امسال کمتر از یک درصد بوده است. نکته دیگری که درخصوص رشد اقتصادی بهار امسال وجود دارد؛ سهم اندک بخش معدن (که طی سالهای اخیر رهبر معظم انقلاب بر توسعه آن تاکید زیادی داشتند) میباشد؛ سهم این بخش بسیار مهم از رشد اقتصادی سه ماهه نخست امسال، از همه بخشهای دیگر کمتر بوده و فقط 0/8 درصد از کل رشد اقتصادی ایران را تشکیل داده است.
جالبتر اینکه قرار بود که طی سالهای به دلیل همان تاکید رهبری، توجه بیشتری به این بخش بشود تا زمینههای جایگزینی بخش معدن به جای نفت فراهم گردد که با وجود گذشت حدود سه سال، تاکنون تحول قابل توجهی رخ نداده است.
یک بام و دو هوای دولتمردان
متاسفانه دولتمردان (خصوصا جناب رئیسجمهور) در زمانی که وضعیت رشد اقتصادی نسبتا مناسب بوده (مانند سالهای 93 و 95) به طور مدام آمار مذکور را تکرار و بر روی آن مانور تبلیغاتی میدادند؛ اما دقیقا در زمانهایی که رشد اقتصادی کشور شرایط بدی داشته (مانند سال 94 و بهار 97) سعی کردند با سکوت بیتوجهی از کنار آن عبور کنند!
به عنوان مثال، حسن روحانی در 15 شهریور 93 به پشتوانه رشد مثبت اقتصادی گفته بود: از رکود عبور کردیم! یا مثلا در سال 95 که رشد اقتصادی به 12/5 درصد رسیده بود؛ بارها در تبلیغات ریاست جمهوری خود به این موضوع اشاره مینمود.
با این حال در سال 94 که رشد اقتصادی کشور منفی بود، بانک مرکزی حتی آمار آن را تا ماهها منتشر نکرد و در حال حاضر هم که رشد اقتصادی بدون نفت به کمتر از یک درصد رسیده شاهد هیچ موضعگیریای از سوی مسئولان دولت علیالخصوص رئیسجمهور نیستیم. به عبارت دیگر؛ این مسئولان دولتی با اتخاذ سیاست یک بام و دو هوا در زمینه موضعگیریهایشان، هر موقع که به نفعشان باشد ترجیح میدهند درباره آمارهای مهمی مانند رشد اقتصادی حرف بزنند، نه مواقع دیگر.