kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۲۳۷۳
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۹

سرگردانی فناوری فضایی در سایه بی‌توجهی مسئولان

با تکه تکه شدن ساختار سازمان فضایی، دیگر خبری از بهره‌برداری از پروژه‌های فضایی و دستیابی به فناوری فضایی در ابعاد مختلف به گوش نمی‌رسد و این توقف نشان از عدم مدیریت متمرکز و تخصیص منابع در حوزه فناوری فضایی است.


سرویس اجتماعی-

«محمدحسین ذوالفقار» یکی از پژوهشگران و فعالان صنایع فضایی کشور در این خصوص یادداشتی در اختیار کیهان قرار داده است که در ادامه می‌آید.
«آنچه که مسلم است توقف و مسکوت ماندن پروژه‌های فضایی در سایه بی‌توجهی مسئولان همچنان ادامه دارد. کشورمان در برهه‌ای از زمان توانست به دستاورد‌هایی برسد که موجبات شگفتی جهانیان گردید و توانمندی دانشمندان فضایی کشورمان را به رخ دوست و دشمن کشاند و این اقتدار مثال زدنی کشورمان را در ردیف 10 کشور برتر فضایی جهان قرارداد. حال این روند متوقف شده و دیگر شاهد هیچ پرتاب فضایی نیستیم.بدتر از آن اینکه در تمام دنیا سازمان فضایی یک ساختار مقتدر و مستقلی می‌باشد ولی در کشور ما که دستاوردهای فضایی بی‌نظیر و مثال زدنی که کاملا مستقل از مدعیان فناوری فضایی در جهان حاصل گردیده است، زیر نظر وزارت ارتباطات بوده و تمام کارایی این سازمان در خدمت ماموریت‌های مخابراتی تعریف شده است. آیا کشور مقتدری همچون ایران که توانسته در بعد فناوری‌های نوین اعم از هسته‌ای، نانو و فضا حرفی برای گفتن داشته باشد حق داشتن سازمان مقتدر و مستقل فضایی برای خود ندارد؟ مسئولین سخن از توسعه طراحی ماهواره‌های فضایی می‌زنند و می‌فرمایند دانش فضایی با شتاب بالایی درحال رشد است، اما این ادعا در حالی است که اگر بنا بر توسعه فناوری ماهواره‌ها بود، می‌بایست تاکنون در دولت یازدهم و دوازدهم حداقل 10 پرتاب فضایی می‌داشتیم تا بتوانیم با تسلط بر فناوری فضایی در پروژه‌های دانشجویی و اکتساب دانش عملیاتی در ماهواره‌های کوچک، خطای فناوری را محاسبه کرده و در ماهواره‌های عملیاتی موثر این خطا را تکرار نکنیم و این در شرایطی است که خبری از پرتاب‌های فضایی نیست که این توقف نشان‌دهنده عدم توسعه فناوری فضایی در کشورمان می‌باشد که روزی باشور و شعف خاصی پیگیری می‌شد.
در ادامه، مشخص نبودن ساختار فضایی کشور و نداشتن متولی خاص در حوزه فناوری فضایی موجبات عدم تحرک سیستمی در حوزه‌های مختلف این صنعت گردیده و ساختارهای موجود متناسب با تعاریف و اهداف تعریف شده کارایی لازم را ندارند و این روند درصورتی نمود می‌یابد که سازمان فضایی یک ساختار منسجم و مقتدر زیر نظر ریاست محترم جمهور باشد و بتواند با طراحی جامع سامانه‌های فضایی و نقشه راه این صنعت کشور را در حوزه اکتساب دانش فضایی تا اقتصاد فضا خودکفا کند. از سوی دیگر مسئولین سازمان فضایی که سخن از اقتصاد فضا می‌گویند، پاسخ دهند تاکنون گردش مالی سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در صنعت فضایی چقدر بوده است که در تمام تبلیغات‌های رسانه‌ای سخن از آن می‌گویند؟ چرا که اقتصاد فضایی زمانی شکل می‌گیرد که مردم به جای خرید دلار و سکه در صنعت فضایی سرمایه‌گذاری کرده و سود کنند و این مستلزم دستیابی به فناوری متناسب با نیاز بازار می‌باشد و این مهم هیچ گاه محقق نمی‌شود مگر با داشتن دانش فضایی بومی. درخاتمه باید گفت اخیرا بارها با نمایندگان محترم مجلس درخصوص شکل گیری سازمان فضایی مقتدر مذاکراتی داشتیم و درحال تدوین طرح ساختار جامع فضایی کشور هستیم و امیدواریم مسئولین دلسوز و دانشمندان فضایی کشورمان نیز ما را در این راه پر فراز و نشیب همراهی کنند.»