رئیس سازمان ملی بهرهوری:
عزمی برای ارتقای بهرهوری وجود ندارد
رئیس سازمان بهرهوری گفت: برآورد سازمان ما این بود که در مجموع تحقق رشد بهرهوری در کشور صفر است و مسئولان باید برای ارتقای آن عزم جدی داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، علیاکبر اولیاء در یک برنامه تلویزیونی درباره شاخصهای بهرهوری در کشور اظهار داشت: برآورد سازمان ما این بود که در مجموع تحقق رشد بهرهوری در کشور صفر است. این درحالی است که از برنامه چهارم توسعه موظف شدیم بهرهوری را سرلوحه کار خود قرار دهیم که به این کار توجه زیادی نشده و به دلیل اینکه بهرهوری در کشور ما جدی گرفته نشد برنامهها موفق نبوده است.
وی افزود: سازمان بهرهوری و متولیان بخش صنعت و کشاورزی در کاهش بهرهوری نقش داشتهاند که باید آسیبشناسی شود و عزم جدی برای بالابردن بهرهوری در کشور داشته باشند.
همچنین رئیس هیئتمدیره انجمن بهرهوری در این برنامه درباره شاخصهای سنجش بهرهوری و کاهش نرخ بهرهوری کشور گفت: مسئله اصلی در بهرهوری، مجموعه نظام اداری و حکمرانی کشور است. در ساختار اداری کشور باید موضوعاتی مثل شفافیت، پاسخگویی و قانونگرایی را به عنوان پیشنیاز بهرهوری داشته باشیم.
سید حمید کلانتری ادامه داد: یکی از دلایل اصلی پایین بودن بهرهوری این است که نظام تعلیم و تربیت ما مبتنی بر بهرهوری نیست و کادر انسانی آن به درستی تعلیم ندیدهاند.
همچنین شکوری؛ عضو اتاق بازرگانی ایران در ارتباط تلفنی درباره پایین بودن بهرهوری در کشور گفت: در کشور ما ۸۵ درصد اقتصاد تحت نظارت دولت است و وقتی میانگین بهرهوری سنجیده میشود نسبت به دنیا عدد مناسبی ارائه نمیدهد.
وحید شقاقی؛ کارشناس اقتصادی هم گفت: در کشور ما 2/5 درصد از هشت درصد رشد اقتصادی کشور ما قرار بوده بر اساس بهرهوری باشد که فقط 25 صدم واحد درصد رشد اقتصادی کشور از بهرهوری بوده است. در مالزی بیش از 60 درصد رشد اقتصادی از حوزه بهرهوری بوده است.
وی افزود: اقتصاد ما سرمایهداری دولتی متکی بر رانت نفتی بوده است، درحالی که ما باید اقتصادی متکی با سرمایهگذاری مردمی و بهرهوری داشته باشیم. ما اقتصادی ساختهایم که سوداگری حرف اول را زده و اقتصاد برپایه پول بوده است، بنابراین از این مدل اقتصاد ما نباید بهرهوری را انتظار داشته باشیم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: وقتی کسب و کار بر اساس اقتصاد دانشبنیان باشد محور موفقیت و بهره وری حاصل میشود، در حالی که اقتصاد ما مونتاژمحور و کپیبرداری بوده است و نتوانستهایم رشد اقتصادی را مبتنی بر بهرهوری کنیم.
شقاقی درباره ابزارهای تشویقی و تنبیهی گفت: یکی از اهداف اصل 44 انقلاب در اقتصاد و بهرهوری بود، در حالی که نتوانستیم از سیاست نفتی رانتی عبور کنیم و از زمان ساخت صندوق توسعه ملی برداشتهای غیرکارآمد شده است.
تحریمها موجب خواهد شد به سمت سرمایه انسانی برویم و اقتصاد در مسیر واقعی خود قرار گیرد.