خانواده و ازدواج از نگاه رهبری
معنی درک یکدیگر به حضرت زهرا(س) بنگرید
این وضع زندگی حضرت زهرا(س)است از لحاظ سادگی مراسم ازدواج و بعد هم زندگی آن بزرگوار، آن زندگی فقیرانه و زاهدانه، آن اتاق آنچنانی، آن فرشی که لابد همه شما شنیدهاید. کار درخانه، در مقابل تلاشهای فراوان و صبر بر شوهری مثل حضرت امیر المؤمنین (ع)که در تمام مدت زندگی شان، حضرت مشغول کار و فعالیت بودند. یعنی هر چه جنگ بود، علی بن ابیطالب علیهالسلام جلوتر از همه بود. هر چه کار مهم بود اوّل از همه علی بن ابیطالب (ع) جلودار بود. حدود 10 سال هم با یکدیگر زندگی کردند. توجّه میکنید؟ در ظرف این 10 سال شما ببینید که این شوهرِ جوان چقدر توانسته به زن و بچهاش، به معنای بشری و معمولی برسد؟ بر یک چنین زندگی، صبر کردن، بر آن فقر و سختی صبر کردن، آن جهاد بزرگ را انجام دادن و آنچنان فرزندانی تربیت کردن و آن فداکاریهای عظیمی که حضرت زهرا (س) انجام دادند و شما هم مقداری از آنها را شنیدهاید، همگی الگوست.
حالا، دختران ما باید فاطمه زهرا (س) را الگو قرار دهند، پسرهای ما هم باید حضرت زهرا(س) و امیر المؤمنین (ع) را الگو قرار دهند.(1)
« بروید با هم بسازید»
من یک وقت خدمت امام رفتم. ایشان میخواستند خطبه عقدی را بخوانند، تا من را دیدند گفتند: شما بیا طرف عقد بشو! ایشان بر خلاف ما که طول و تفصیل میدهیم و حرف میزنیم، عقد را اوّل میخواندند، بعد دو سه جملهای کوتاه صحبت میکردند. من دیدم ایشان پس از اینکه عقد را خواندند، رویشان را به دختر و پسر کردند و گفتند:« بروید با هم بسازید»
من فکر کردم که ما این همه حرف میزنیم، اما کلام امام ـ ره ـ در همین یک جمله بروید و با هم بسازید خلاصه میشود!(2)
معنی درک متقابل
اصل مسئله ازدواج، عبارت است از تفاهم و اُنس و اتّحادِ دو موجود در زندگی با یکدیگر که این البتّه در اصل یک امر طبیعی است. لکن اسلام با پیرایهها و تشریفات و آئینهایی که قرار داده و با احکامی که گذاشته برای ازدواج، یک استمرار و برکتی به آن داده است.
زن و شوهر باید یکدیگر را درک کنند و بفهمند. این یک تعبیر اروپایی است ولی تعبیر خوبی است... یعنی هر کسی درد و خواستههای طرف مقابل را بفهمد و با او راه بیاید، به این میگویند درک کردن. یعنی به قول معروف در زندگی تفاهم و درک متقابل باشد. اینها محبّت را زیاد میکند.(3)
*پايگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای
1. خطبه عقد مورخه 24/9/1376
2. خطبه عقد مورخه 20/4/1370
3. خطبه عقد مورخه 31/6/1371