وعده جدید رئیسکل بانک مرکزی:
قیمت ارز در بازار ثانویه کاهش پیدا میکند
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه قیمت نرخ دلار در بازار ثانویه برای واردکنندگان قابل قبول نیست، اعلام کرد قیمت ارز در بازار ثانویه کاهش پیدا میکند.
عبدالناصر همتی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که برای موضوع سود بانکی و حل مشکلات اقتصادی کشور چه کارهایی در بانک مرکزی انجام شده است، اظهار داشت: برنامهریزیهایی انجام شده، اما الان نمیتوانم آن را مطرح کنم و انشاءا... اگر انجام شد اطلاعرسانی میشود.
وی افزود: هسته اصلی تعادل بخش ارزی، بازار ثانویه است که به تدریج عمق پیدا میکند و قیمتهایش هم همانطور که رئیسجمهوری اعلام کردند برای واردکننده خیلی قابل قبول نیست؛ بنابراین به سمت کاهش میروند و ما هم تاکید کردهایم که خود صادرکنندگان باید متوجه شوند که با این قیمت کسی ارز نمیخرد و باید قیمتها را پایین بیاورند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، رئیسکل بانک مرکزی تاکید کرد: ما هم بارها گفتهایم که روی نرخ دخالت نمیکنیم و بازار خودش تثبیت خواهد کرد. وزن اصلی بازار ما در بازار ثانویه انجام میشود و در حال حاضر تقریبا ۹۵ – ۹۶ درصد واردات در بازار ثانویه انجام میشود که همین تاثیر خودش را میگذارد.
همتی در پایان تاکید کرد: ما سکههایی که قبلا فروختهایم را به تعداد وسیع فروختهایم و با همان قیمت فروخته شده تحویل میدهیم که به تدریج هم وارد بازار میشود.
لازم به ذکر است در حالی رئیسبانک مرکزی اعلام کرده قیمت سکههای پیش فروش شده همان قیمت ابتدایی میباشد که چندی پیش اعلام شد قیمت هر سکه پیش فروشی به دو میلیون و 800 هزار تومان رسیده است؛ در حال حاضر باید منتظر ماند و دید بالاخره سیاست دولت در این زمینه چیست؟!
پیشتر هم در موارد دیگری شاهد تناقض در سیاستهای دولت بودیم، بدین صورت که علیرغم تاکید بانک مرکزی بر عدم افزایش نرخ سود در تیر ماه 97، چند روز پیش خبر رسید که بانکها مجاز شدند تا اوراقی با سود 18 درصد (که بالاتر از سود سپرده است) منتشر کنند!
بگذریم که اصل بسته ارزی دولت هم به نوعی عقبنشینی از سیاست تک نرخی شدن ارز در ابتدای سال جاری بود؛ لذا همانطور که پیشتر حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد به کیهان گفته بود؛ این دولت وقتی میبیند در سیاستی ناموفق بوده، برمیگردد تا سیاست قبلی خود را ادامه دهد!
بر همین اساس، حسین سلاحورزی نایبرئیساتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در توئیتی نوشت: دولت سعی و خطا، برازندهترین نامی است که میتوان بر دولت دوازدهم نهاد.
وی افزود: عدم قطعیت، نااطمینانی و بیاعتمادی تنها محصولاتی است که این دولت به بازار و جامعه عرضه کرده است.
دو دلیل تفاوت نرخ ارز در بازار آزاد و ثانویه
در همین راستا، کامران ندری، کارشناس اقتصادی درخصوص علت تفاوت نرخ ارز در بازار ثانویه و صرافیها، اظهارداشت: متقاضیان ارز در در بازار ثانویه واردکنندگان هستند و آنها هم حاضر نیستند بیشتر از هشت هزار تومان برای تهیه ارز پرداخت کنند زیرا میبینند هزینههای تولید به حدی است که این افزایش هزینه را تحمل نمیکند و به همین دلیل محدودیت از ناحیه تقاضا در بازار ثانویه وجود دارد.
وی با بیان اینکه صادرکننده تمایل دارد با قیمتی بالاتر بفروشد اما تقاضا در بازار ثانویه کشش آن قیمت را ندارد، افزود: در بازار آزاد واردکنندهها نیستند بلکه کسانی هستند که یا به دنبال خروج سرمایه در آینده هستند و یا با توجه به پیشبینیهای نگرانکنندهای که از آینده دارند تلاش دارند از ارز به عنوان حفظ ارزش دارایی خود استفاده میکنند و حاضر هستند ارز را با قیمت بالاتری هم خریداری کنند.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: بنابراین دو نوع تقاضا در بازار وجود دارد یک نوع تقاضا برای واردات کالا و خدمات و یک تقاضا هم برای خروج سرمایه و تبدیل کردن پس اندازها به ارز است. سامانه نیما تمهیداتی که اندیشیده فقط گروه واردکننده میتواند ارز دریافت کند.
ندری با بیان اینکه اگر تورم قیمتی رخ دهد و بهای کالاها و خدمات افزایش یابد، تنها برای واردکننده هم تهیه ارز با قیمت بالاتر صرفه اقتصادی پیدا میکند، گفت: در حالت دوم اگر تورم کنترل شود به مرور زمان کسانی که ارز با قیمت 11 هزار تومان و 12 هزارتومان خریدهاند متضرر میشوند. اینکه کدامیک از این دو نرخ به سمت نرخ دیگر حرکت میکند، بستگی به تحولات نرخ تورم دارد. البته بنده معتقدم با توجه به تغییرات نرخ تورم، نرخ بازار ثانویه به سمت بازار آزاد به تدریج حرکت خواهد کرد.
به گفته وی، اگر انتظارات تورمی کنترل شود احتمالا نرخ بازار آزاد به بازار ثانویه نزدیک
میشود.