kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۸۵۳۸
تاریخ انتشار : ۰۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۷
گزارش خبری

حذف ویزای عراق انتظار مردم مشتاق زیارت اهل بیت(ع)




ایرج نظافتی
گوشی را برمی‌دارم و به سفارت عراق برای اخذ روادید زیارتی به این کشور زنگ می‌زنم.
خانمی آن سوی خط پاسخ می‌دهد که ویزای عراق تا این لحظه 470 هزار تومان ایرانی است!!
می‌پرسم خانم چرا مبلغ ویزا این قدر گران شده است؟ می‌گوید: گران نشده، همان 40 دلار است و ارزش پول ایران کاهش پیدا کرده است! اینجا آزاد محاسبه می‌شود، با دلار تقریبا یازده هزار و ششصد تومانیِ امروز‌– دوشنبه هشتم مرداد ماه جاری‌- همین قیمت می‌شود، چون به سفرهای عتبات ارز دولتی داده نمی‌شود!
با شنیدن این خبر بدجوری دلم می‌شکند! دلم می‌شکند برای آن خانواده بی‌بضاعتی که در اوج ناتوانی مالی در سال‌های گذشته هزینه رفت و برگشت به عراقش جمعا نفری پانصد هزار تومان می‌شد اما اینک فقط ویزای عراق نفری چهارصد و هفتاد هزار تومان است!
تازه این مبلغ بدون واسطه از شرکت‌های زیارتی عتبات و مستقیم از سفارت عراق ویزا اخذ می‌شود!
سری هم به صرافی‌های چهار راه استانبول می‌زنم، هر هزار دینار عراقی نه هزارو پانصد تومان ایرانی‌- تا این لحظه یعنی روز دوشنبه هشتم مرداد‌- خرید و فروش می‌شود!
و با یک حساب سرانگشتی تقریبا یک سفر بدون تشریفات و با کمترین هزینه در خورد و خوراک و کرایه ماشین و جای خواب و استراحت در عراق تقریبا دومیلیون تومان تمام می‌شود! و به راستی برای یک خانواده سه چهار نفره مشتاق زیارت اهل بیت عصمت و طهارت با این هزینه سرسام آور دیگر مجالی نیست تا بتواند با خیالی راحت به زیارت عتبات عالیات برود.
در این باره باید گفت چند جای مدیریتی مهم و تصمیم‌ساز در ایران و عراق می‌توانند و باید در کاهش این هزینه‌ها و خصوصا حذف ویزای عراق به عنوان مانع بزرگی پیش پای زوار عتبات عالیات نقش مهم و موثری داشته باشند.
۱- اولین و مهم‌ترین مجمع تصمیم‌ساز «ستاد اربعین» است که متشکل از گروهی از مسئولان ایرانی و عراقی هستند. کار این ستاد تسهیل روند حرکت زائران اربعین حسینی و نحوه پذیرایی و اسکان زائران در موکب‌ها از ایران به شهرهای زیارتی عراق است.
سؤال اساسی از برادر عزیز، جناب آقای «شهریار حیدری» به عنوان دبیر ستاد اربعین این است شما با حرارت خاصی در گفت‌وگو با خبرنگاران اعلام کردید: «‌ویزای عراق در اربعین حذف نمی‌شود و هزینه آن هم کم نخواهد شد!» برادر عزیز روی سخن شما با کیست؟ با زائران
 امام حسین(ع)؟! شما به جای اینکه به فکر راهکاری اساسی باشید تا با رایزنی با کشور دوست و برادر، عراق، ویزای عتبات عالیات را حداقل برای دو ماه محرم و صفر حذف کنید در چند مصاحبه اخیر فقط برای زائران حرم ارباب بی‌کفن خط و نشان کشیده‌اید که اگر بدون ویزا وارد عراق شوند تحویل مقامات قضایی داده خواهند شد! البته سخن شما کاملا بر حق و درست است و کسی نباید به صورت غیر‌قانونی وارد کشور عراق شود اما شما که در وزارت کشور، هم دارای پست اجرایی و مدیریت امور مرزی هستید خوب می‌دانید که جمهوری اسلامی با حداقل پنجاه کشور همسایه و غیر همسایه از جمله ترکیه، آذربایجان، قرقیزستان، ونزوئلا و... در حالت لغو روادید است، در جایگاه دبیر ستاد اربعین یکی از خداپسندانه‌ترین کارهایتان در این ستاد حذف ویزای عراق به عنوان اولویت اول خواهد بود و «ستاد اربعین» با تشکیلاتی که برایش تعریف کرده‌اید و اعضایی که از وزارت کشور و مرزداری‌های ایران و عراق و ستاد بازسازی عتبات و... دارد، آیا  قادر به برداشتن این مانع بزرگ از پیش پای زائران عتبات عالیات نیست؟
۲- دومین مرجع تصمیم ساز وزارت امور خارجه و سفارتخانه و کنسولگری‌های کشورمان در کشور عراق هستند که می‌توانند و باید با رایزنی با دولت مرکزی عراق این خواسته ملت ایران و مشتاقان حرم مطهر اهل بیت علیهم‌السلام را به گوش دولت مردان عراقی برسانند و قدمی در این زمینه بردارند.
اقتصاددانان معتقدند با لغو ویزای بین کشورها، کشورهای میزبان با رونق اقتصادی روبرو خواهند شد، چرا که گردشگران و در اینجا زائران فراوانی از اقصی نقاط جهان می‌توانند وارد کشور میزبان شوند، ارزآوری فراوانی برای آن کشور داشته باشند و سبب رونق کسب و کار و بازارهای کشور میزبان شوند.
کشور عراق یک کشور آسیب دیده از جنگ‌های پی‌در‌پی است و حضور میلیونی زائر می‌تواند به خوبی اقتصاد این کشور را رونق بخشد ولی این ویزای سنگین قطعا نه فقط بخش قابل توجهی از ایرانی‌ها را از فیض زیارت اعتاب مقدسه محروم خواهد کرد بلکه کشور عراق هم از پذیرش میزبانی جمعیت میلیونی زائر محروم خواهد شد، زائرانی که هر کدام از آنها می‌توانند در رونق بخشی به اقتصاد و ‌اشتغال کشور عراق نقش ایفا کنند.
۳- و اما سومین و مهم‌ترین مکانی که بیشترین انتظار از آنهاست، تولیت حرم‌های مطهر امامان معصوم علیهم‌السلام در کشور عراق است.
تولیت آستان مقدس علوی در حرم مطهر امام علی(ع) در شهر نجف یا تولیت آستان مقدس حرم مطهر امام حسین(ع) در شهر کربلای معلی می‌توانند با درخواست از دولت خود، این ویزا را به عنوان یک معضل بزرگ از پیش پای زائران عتبات عالیات -حداقل برای دو ماه محرم و صفر - بردارند تا همه اقشار جامعه تشیع در ایران اسلامی بتوانند توفیق زیارت اعتاب مقدسه عراق را داشته باشند.
خداوند بر درجات استاد مرحوم حضرت آیت‌الله مجتهدی تهرانی رضوان‌الله‌تعالی‌علیه بیفزاید. ایشان در یکی از درس‌های اخلاقشان به کنایه می‌فرمودند: هر کس کربلا نرفته در بهشت خانه ندارد! خدایا ما را کربلایی کن، بعد از آن با ما هرچه خواهی کن!
و به یاد آوریم حدیث زیبای امام صادق(ع) را که فرمودند: «هیچ کس نیست در روز قیامت مگر اینکه آرزو می‌کند ‌ای‌کاش امام حسین علیه‌السلام را زیارت کرده بودم آن هنگامی که می‌بیند که با زوار
 امام حسین علیه‌السلام چه می‌کنند، چقدر نزد خداوند مورد کرامت واقع می‌شوند.» (وسائل‌الشیعه/ ج14/ص424)