علیرغم رانت دولتی برای مسافرتهای تفریحی
بانکها هیچ ارزی برای عتبات تخصیص نمیدهند
در شرایطی که طبق اعلام بانک مرکزی، دو بانک تجارت و پارسیان که مسئولیت تامین ارز مسافرتی برای زائران عتبات را دارند، از پرداخت ارز به این مسافران امتناع کردهاند؛ به راحتی میتوان برای مسافرت به سایر کشورها ارز دریافت کرد.
ماجرای پرداخت ارز مسافرتی برای سفرهای خارج از کشور به یکی از پرمناقشهترین مسایل حوزه بانکی کشور طی ماههای اخیر تبدیل شده است و بسیاری از کارشناسان نسبت به ضرورت حذف این یارانه برای سفرهای غیر ضروری هشدار دادهاند.
عمده دلیل اصلی که مخالفان پرداخت این ارز به مسافران مطرح میکنند، سوءاستفاده برخی شرکتهای مسافرتی از این یارانه است بهطوریکه هماکنون تعدادی از این تورها در ازای دریافت ارز داده شده به مسافران، آنها را بهطور رایگان به مسافرت میبرند و در مقابل ارزی را که با قیمت حدود پنج هزار تومان خریداری کردهاند با قیمت بیش از ۱۱ هزار تومان به فروش میرسانند.
از سوی دیگر، بیتوجهی و ضعف بانک مرکزی سبب شده، تخصیص این ارز که برای هزینههای شخص در کشور خارجی پرداخت میشود تنها مختص به سفرهای تفریحی و... باشد و سایر سفرها بخصوص زیارتی از آن محروم بمانند.
گرچه بانک مرکزی در بخشنامهای که ۱۴ اردیبهشت ماه امسال صادر کرد، وظیفه پرداخت ارز به مسافران عتبات را به دو بانک تجارت و پارسیان محول کرد و آنها موظف به پرداخت ۲۵۰ هزار دینار ارز مسافرتی به زائران عتبات عالیات شدند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاده این است که هیچکدام از این دو بانک و بانکهای دیگر برای این مسافران ارز تخصیص نمیدهند.طی تماس با شعب ارزی این دو بانک که وظیفه تخصیص ارز را داشتند، آنچه اعلام شد این است که هیچ دستور و بخشنامهای برای تخصیص ارز مسافرتی برای افرادی که برای زیارت به عراق میروند دریافت نکردهاند.
در این زمینه میتوان به پاسخ شعبه ارزی یکی از این دو بانک حاضر سازمان حج و زیارت اشاره کرد که در این زمینه گفت: بانک مرکزی هیچ ابلاغی برای پرداخت ارز نداشته و از شهریور پارسال تا کنون به زائران عتبات ارزی تخصیص داده نشده است. وی دلیل اصلی این ماجرا را ناتوانی دولت در تامین ارز مسافرتی برای سفر عتبات ذکر کرد.
در واقع در حال حاضر نه بانکتجارت و نه بانک پارسیان هیچکدام به زائران حرمهای اهلبیت(علیهمالسلام)، باوجود اینکه دسترسی ایران به منابع دینار بسیار راحتتر از سایر ارزهاست، هیچ ارزی تخصیص نمیدهند ولی در مقابل برای سفرهای تفریحی و گشتوگذار به راحتی دلار و یورو میدهند.
طبق آماری که مدتی قبل منتشر شده است، بانک مرکزی از ۲۱ فروردین ماه امسال تا 21 تیرماه و در مدت سه ماهه، در مجموع معادل ۳۱۲ میلیون دلار ارز بابت سفرهای خارجی هموطنان پرداخت کرده است. که با این وجود میتوان گفت سهم سفرهای زیارتی از این یارانه پرداختی صفر بوده است.
این درحالیاست که هنوز مدت زیادی از توصیه رهبرانقلاب در نماز عیدفطر برای سفرهای خارجی نگذشته است. ایشان در خطبههای نماز عید فطر فرمودند: «رفتن به سفرهای خارجیِ تفریحی، به کشورهای گوناگون -البتّه غیر از سفرهای زیارتی به عتبات یا به حج، این مورد نظر نیست؛ آن اینقدر خرج و هزینهای هم بر دوش کشور نمیگذارد، دارای برکاتی هم هست- سفرهای تفریحی، سفرهای زائد با بهانههای گوناگون را کنار بگذارند.»