kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۷۸۹۶
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۹:۰۵
یک مقام مسئول خبر داد

بروز فاجعه زیست‌محیطی در جنگل‌های شمال





ورود بیماری بلایت و آفت شب‌پره به وسیله گیاهان قاچاق به کشور سبب نابودی کامل 47 هزار هکتار از نادرترین جنگل‌های 40 میلیون ساله هیرکانی شمشاد در شمال ایران شده است.
رئیس هیئت‌مدیره تعاونی کشاورزی گل و گیاه آمل، بابل، فریدونکنار و بابلسر با اعلام این خبر گفت: بی‌توجهی مسئولان امر به این موضوع باعث به خطر افتادن و نابودی حیات وحش شده در جنگل‌های هیرکانی و بروز یک فاجعه زیست‌محیطی شده است.
قدرت‌الله ایزدیفر افزود: در این خصوص تاکنون صدها نامه برای وزیر جهاد کشاورزی، معاون اول رئیس‌جمهوری، نمایندگان مجلس و مسئولان استان مازندران نوشته و ارسال و تقاضای اقدام فوری در این خصوص شده است اما متاسفانه همه نامه‌ها بی‌پاسخ بوده است. وی هشدار داد که درصورت مبارزه نکردن جدی با بیماری پروانه شب‌پره و بلایت در مازندران شمشادهای کل ایران از بین خواهند رفت.
رئیس هیئت‌مدیره تعاونی باغداران آمل افزود: بیماری آفت پروانه برگ‌خوار شب‌پره شمشاد از سال 1389 و 1395 در جنگل‌های هیرکانی شیوع یافت و به فعالیت خود ادامه داد و به سبب عدم مبارزه به موقع با آن عرصه‌های گسترده‌ای از شمشادستان‌های شمال را نابود کرد که باید جهت مقابله با آفت و احیا این عرصه‌ها تلاش مضاعف کرد.
وی با انتقاد از سکوت و بی‌تفاوتی مسئولان مربوطه و عدم احساس مسئولیت آنها در ارتباط با این موضوع اظهار داشت: در سال 92 به دلیل بی‌تفاوتی مسئولان در مبارزه با واردات قاچاق گل و گیاهان زینتی و میوه‌های تراریخته و ورود شمشادهای ژاپنیکا و پاچیرا به رشت حشره شب‌پره به جنگل‌های شمشاد از آستارا تا گرگان هجوم برده و سبب نابودی آنها شد که متاسفانه مسئولان ما نسبت به آنچه گذشته و می‌گذرد بی‌تفاوت مانده‌اند و هم‌اکنون شمال ایران و سایر نقاط کشور در حال تبدیل شدن به سرزمینی خشک و سوزان و بی‌درخت است.
ایزدیفر گفت با نابودی جنگل‌های شمشاد شمال تمشک جای آن را گرفته و برای کاشت و تولید نهال‌های جدید شمشاد به وجین وپاکسازی بسترهای جنگل شمال از تمشک هستیم که احیای مجدد آن سال‌ها وقت با صرف هزاران میلیارد دلار نیاز است.
بیماری بلایت یا سوختگی شمشاد در ایران نخستین بار سال 1389 در جنگل‌های آستارا و تالش دیده شد و در جنگل‌های هیرکانی از غرب به شرق گسترش یافت و در سال 91 در جنگل‌های نوشهر دیده شد.
توسعه بیماری سبب ایجاد سوختگی، ریزش برگ‌ها و خزان یکنواخت نهال‌ها، درختچه‌ها و درختان شمشاد شد.
عامل این بیماری دو نوع قارچ شب‌پره شمشاد یک آفت جدید بوده و خردادماه سال 1395 برای نخستین بار در ایران در توده‌های شمشاد شهرستان چالوس مشاهده شد.
جنگل‌های هیرکانی دارای 90 گونه درختی و 211 گونه درختچه‌ای و یکهزار و 588 گونه علفی است که از آستارا در شمال استان گیلان تا گلی‌داغ در شرق استان گلستان گسترده است.