اروپا با تحمیل FATF اقتدار و نفوذ منطقهای ایران را نشانه رفته است
روزنامه وال استریت ژورنال نوشته است که فرانسه، انگلیس و آلمان طرحهایی را در جریان مذاکرات خود با طرف ایرانی در وین مطرح کردند و در ادامه به نقل از قول مقامات اروپایی متذکر شده که ایران هم نیاز دارد قوانین مربوط به پولشویی که از سوی FATF ارائه شده است را تصویب کند و استانداردهای آن را پاس کند.
دیدار سران و روسیه در حالی به پایان رسید که همچنانکه انتظار میرفت توافق هستهای موسوم به برجام یکی از محورهای اصلی مذاکرات ترامپ و پوتین بود.
رئیسجمهوری روسیه پس از دیدار ترامپ و گفتوگو با وی درباره ایران تأکید کرد موضع مسکو در قبال توافق هستهای تغییری نکرده است. او همچنین گفت که درباره خروج آمریکا از برجام ابراز نگرانی کرده است.
از سوی دیگر رئیسجمهور آمریکا ساعاتی بعد از دیدارش با پوتین در مصاحبهای به شبکه «فاکس نیوز»، گفت: «پوتین احتمالا دوست داشت که برجام پابرجا بماند، چون این توافق برای روسیه خوب بود، چون روسیه با آنها تجارت میکرد. این [توافق] برای بسیاری از کشورها، که با ایران تجارت میکردند، خوب بود.»
اروپا از ما سوءاستفاده میکند
ترامپ در بخش دیگری از این مصاحبه بار دیگر به انتقاد از اتحادیه اروپا و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) پرداخت و گفت اعضای این سازمانها از آمریکا سوءاستفاده میکنند.
وی درباره نشست اخیر سران ناتو که در بروکسل برگزار شد، گفت: «من خیلی محترمانه برخورد کردم، اما گفتم بسیار غیرمنصفانه است که ممکن است تا ۹۱٪ هزینه بر عهده ایالات متحده باشد. میتواند اینطور باشد. دستکم ۷۰٪ است. خوب، ما داریم ۹۱٪ هزینه امن نگه داشتن شما را میپردازیم.»
به نظر میرسد تقابل اروپا و آمریکا پس از ریاست جمهوری ترامپ در موضوعات مختلف شدت یافته اما گستردن این تقابل به مبحث برجام سادهلوحی است. چنانکه حدود یک هفته پیش یکی از مقامات خزانهداری آمریکا در پاسخی درباره اختلاف میان این کشور و کشورهای اروپایی در مسئله ایران، گفت: «هرقدر هم که رسانهها از بروز شکاف فراآتلانتیک بنویسند، در مسئله ایران، اتفاق نظر ما بیش از اختلافنظرهایمان است.»
اختلافها تنها بر سر شیوه رسیدن به مقصود است و در این رابطه قطعا اروپا در برابر تعهداتش در برجام و خاصه اکنون که آمریکا از این توافق خارج شده از شرایط بهوجود آمده به چشم یک فرصت استثنایی نگاه میکند و برای یک سوءاستفاده بزرگ همه بسترها را آماده کرده است.
فرصت رویایی برای سوءاستفاده بزرگ
اروپا مدعی است که موافق حفظ برجام است و در این باره با آمریکا مخالف است. همه چیز گویای این است که اروپا میخواهد با تحمیل یک کنوانسیون مالی- بانکی به ایران پروژهای را که با برجام آغاز شده را تکمیل کند. برجام اگر توانست با حیله و نیرنگ آمریکا و اروپا در مسیر صلح آمیز هستهای کشورمان خلل ایجاد کند و تا حدودی از شتاب علمی و فناوری در این زمینه بکاهد اما برای آنکه اهداف سلطهجویان را محقق کند به مکملی نیاز دارد. مکملی که به صورت برجام منطقهای عمل کرده و عمق نفوذ استراتژیک کشورمان را هدف بگیرد.
روزنامه «وال استریت ژورنال آمریکا» در گزارشی به نقل از چندین مقام اروپایی درباره توافق هستهای نوشت؛ دولتهای انگلیس، آلمان و فرانسه بهدنبال فعال کردن حسابهایی برای بانک مرکزی ایران و ارتباط آنها با بانکهای مرکزی کشورهای اروپایی در راستای تلاشها برای باز گذاشتن کانالهای مالی و زنده نگهداشتن برجام هستند.
به نام حفظ برجام؛ به کام FATF
این روزنامه آمریکایی میگوید که این اقدام، اولین نشانه مستحکم از عمل به وعدههای کشورهای اروپایی در راستای حفظ برجام است که مستقیما دولتهای اروپایی را در مقابل سیاست تحریم و انزوای آمریکا علیه ایران قرار خواهد داد.
مقامات درگیر در این موضوع همچنین گفتهاند که گزینه فعال کردن حسابهای بانک مرکزی ایران در بانکهای مرکزی(اروپایی) و یا بازفعال کردن آنها بعد از سالها سکون، یکی از چندین راهکاری است که دولتهای اروپایی فعالانه درحال پیگیری آن هستند.
فرانسه، انگلیس و آلمان این طرحها را در جریان مذاکرات خود با طرف ایرانی در مذاکرات اوایل ماه جاری در وین مطرح کردند با این حال آنها گفته بودند که روی جزئیات آن باید هنوز کار کنند.
براساس گزارش وال استریت ژورنال، این مقامات اروپایی میگویند که دیگر کشورهای اروپایی نظیر سوئد و اتریش نیز چنین ملاحظاتی(باز کردن کانالهای مالی) را در نظر خواهند گرفت.
این مقامات همچنین تاکید کردند، درحالیکه مذاکره با بانکهای مرکزی اروپا را آغاز کردهاند اما هنوز تاییدیهای دریافت نکردهاند. این مقامات همچنین میگویند که بهخاطر بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران این بانکها نسبت به ارتباط مالی با ایران بیمیل هستند.
حرکت خزنده اروپا برای تحمیل بزرگ
اروپا مدعی است برای حفظ برجام روبروی آمریکا ایستاده است اما آنچه مشخص است این است که آنها حرکتی موذیانه را آغاز کردهاند که ظاهرا به نام حفظ برجام است اما در نهان حرکت در مسیر «تحمیل بزرگ» است؛ به عبارتی تحمیل چیزی فراتر از برجام به نام FATF. این یعنی اروپا عملا اقدامی برای حفظ برجام نکرده بلکه موذیانه در حال تحمیل چیزی به غیر از برجام به ایران است.
وال استریت ژورنال در ادامه به نقل از همین مقامات اروپایی نوشت؛ ایران هم نیاز دارد قوانین مربوط به پولشویی که از سوی FATF ارائه شده است را تصویب کند و استانداردهای آن را پاس کند.
این روزنامه در پایان نوشت که بانک انگلیس در این زمینه اظهارنظر نکرد و بانکهای آلمان و فرانسه نیز به درخواست ما برای اظهارنظر پاسخ مثبت ندادهاند.
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه بعد از نشست شورای وزیران خارجه این اتحادیه گفت: «امروز، شورا درخصوص توافق هستهای ایران با بهروزرسانی قوانین مسدودساز موافقت کرد. این گام بسیار مبارکی از سوی شورا است و از لحاظ تدابیری که اتحادیه اروپا برای اطمینان از پابرجایی مزایای اقتصادی برجام اتخاذ کرده، گامی استوار رو به جلو محسوب میشود.»
اشاره این مقام اتحادیه اروپا به اقدام وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که در نشست خود در بروکسل رسما عدم مخالفت خود را با بهروزرسانی قوانین مسدودساز با هدف محافظت از شرکتهای اروپایی در برابر تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، اعلام کردند.
بنا بر اعلام شورای اروپا، این تصمیم بدون بحث در جلسه امروز شورای امور خارجی اتحادیه اروپا که در شهر «بروکسل» برگزار شد، اتخاذ شده است. با تصویب این تصمیم در شورای خارجی اتحادیه اروپا، این اتحادیه یک گام دیگر به تجدید قوانین مسدودساز نزدیک شده است.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران نیز روز دوشنبه در یک سخنرانی در تهران، با بیان اینکه اقدامات عملیاتی گروه 1+4 شروع شده، گفت: در سفر به وین ریز اقدامات در حوزه بانکی و نفت و اقداماتی که قرار است برای تضمین روابط بانکی و تضمین ادامه فروش نفت ایران انجام دهند را با ما در میان گذاشتند.
اشتیاق بانکهای داخلی برای به دام افتادن ایران!
آنچه اروپا انجام میدهد چندان عجیب نیست و آنها مطابق سابقه و ماهیت استعمارگرانه خود عمل میکنند. به عبارتی اروپا همان اروپای قرن 18 و 19 است تنها روشهای استعماری آنها تغییر کرده و خود را با شعارهای حقوق بشری تزیین کردهاند.
اما در این میان اقدام برخی نهادها و ارگانها در داخل که تلاش میکنند تا به صورت چراغ خاموش باب دل FATF عمل کنند دردناک است. طی چند روز گذشته در فضای مجازی نامهای از اداره کل مبارزه با پولشویی و تطبیق بانک کشاورزی منتشر شده که موضوع آن اخذ استعلام از سامانه اشخاص و کالاهای تحریمی است.
در این نامه تاکید شده است که شعب بانک کشاورزی موظف هستند تا طبق لیستی که از افراد و شرکتهای تحریم شده توسط اتحادیه اروپا، ملل متحد، وزارت امور خارجه آمریکا و خزانهداری آمریکا عمل کنند. این یعنی برای بانک جمهوری اسلامی ایران لیست تحریمهای ظالمانه وزارت خارجه آمریکا ملاک عمل است.
جالب است اگر مدیران بانک کشاورزی به این نکته توجه کنند که مطابق آن لیستها اعضا و سران گروهک منفور منافقین که تنها در ایران 17000 ترور انجام دادهاند منعی ندارند اما فرماندهی که جان بر کف گرفته و به عراق و سوریه رفته و با تروریستهای داعشی جنگیده باید تحریم شود!