یک وبگاه انگلیسی اذعان کرد
ایران بارها نظامیان آمریکایی را در خلیجفارس تحقیر کرده است
«نیروی دریایی ایران بارها نظامیان آمریکایی را در خلیجفارس تحقیر کرده است» این را یک وبگاه انگلیسی در یادداشتی اذعان کرده و همچنین افزوده است: «شواهد حاکی از آن است که به کارگیری لحن سختگیرانهتر از سوی مقامات ایرانی، بر مواضع دولت ترامپ تأثیر گذاشته و به کوتاه آمدن آمریکا منجر شده است»
پایگاه اینترنتی «میدل ایست مانیتور»، در گزارشی نوشت با افزایش تنشهای میان آمریکا و ایران مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران یک بار دیگر چشمانداز بستن تنگه راهبردی هرمز را مطرح کردهاند.
نگارنده مطلب میافزاید: تنگه هرمز مهمترین شریان نفتی جهان است. 30 درصد نفت عرضه شده در سطح جهان از این تنگه عبور داده میشود. به همین دلیل، بسته شدن آن حتی برای مدت بسیار کوتاهی پیامدهای جدی بر اقتصاد جهان و طولانی شدن مدت زمان آن تأثیرات سیاسی بلندمدتی را در پی خواهد داشت.
در ادامه این گزارش آمده است نخستین بار نیست که مقامات ایران به عنوان یک سازوکار دفاعی در برابر ستیزهجویی آمریکا، تهدید کردهاند تنگه هرمز را خواهند بست. آخرین باری که ایده بستن این تنگه مطرح شد ژانویه سال 2012 میلادی بود؛ زمانی که دولت باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا، بستهای از تحریمها را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرد.
نزدیکی جناحها بر اثر افزایش فشارها
اما از دیدگاه نظامی، راهبردی و سیاسی این تهدید ایران تا چه حد عملی است؟ به بیان دقیق تر، آیا جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن الزامات تاکتیکی و عملیاتی به این تهدید خود جامه عمل خواهد پوشاند و یا از آن به عنوان یک راهبرد وسیعتر در جریان تنشهای میان واشنگتن و تهران سود خواهد بود؟
این گزارش میافزاید مقامات سیاسی و نظامی ایران گزینههای زیادی را برای مقابله با (اقدامات خصمانه) آمریکا در نظر گرفتهاند که بستن تنگه هرمز محوریترین آنهاست.
در ادامه گزارش میدل ایست مانیتور آمده است افزایش فشارها بر تهران باعث نزدیکی جناحهای سیاسی در ایران به یکدیگر شده است. برای مثال، تهدید ضمنی حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی ایران به بستن تنگه هرمز استقبال فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در پی داشته که نشاندهنده حمایت محافظهکاران از روحانی است. در آستانه اجرای تحریمهای (یکجانبه آمریکا) علیه ایران محافل سیاسی این کشور (از جناحهای مختلف) به پشتیبانی از دولت روحانی برخاستهاند.
خیالپردازیها برای تبدیل ایران به دستنشانده
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به عزم جدی آمریکا برای نابودی برجام، آمده است لازم به ذکر نیست که خیالپردازی دولت ترامپ برای تبدیل کردن ایران به کشوری دست نشانده هرگز رنگ واقعیت به خود نخواهد گرفت. حتی بعید است که جمهوری اسلامی ایران با برگزاری مذاکرات مجدد برای دستیابی به توافق جدید هستهای آنهم طبق شرایط دیکته شده ترامپ موافقت کند، چه برسد به اینکه درباره سیاست منطقهای و قابلیتهای موشکهای بالستیک خود حاضر به گفتوگو شود.
در ادامه گزارش از تهدید ایران به بستن تنگه هرمز به عنوان یک راهبرد بازدارنده در برابر ستیزهجوییهای آمریکا نام برده شده و آمده است شواهد حاکی از آن است که به کارگیری لحن سختگیرانهتر از سوی مقامات ایرانی، بر مواضع دولت ترامپ تأثیر گذاشته و گزارشها از کوتاه آمدن آمریکا از خواستههای خود از کشورهای دیگر برای توقف واردات نفت خام از ایران تا چهارم نوامبر حکایت دارد. اما با توجه به غیرقابل پیشبینی بودن دولت آمریکا و به ویژه شخص ترامپ، نمیتوان به طور قطع در این باره اظهارنظر کرد.
در ادامه گزارش با مقایسه قابلیتهای نظامی آمریکا در خلیجفارس و قابلیتهای نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران -که معتقد است نه تنها توانایی بستن تنگه هرمز را دارد بلکه میتواند از پس نیروی دریایی آمریکا در خلیجفارس بربیاید- آمده است در نگاه نخست، شاید تفاوت میان نیروی دریایی سپاه و تجهیرات نیروی دریایی آمریکا در خلیجفارس فاحش به نظر بیاید؛ قایقهای کوچک و تندروی تهاجمی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در برابر ناوشکنها و ناوهای هواپیمابر آمریکا. اما نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران کمبود تجهیزات و فناوریهایش را با تاکتیکهای هوشمندانه و متنوع جبران میکند. در واقع این نیروی نسبتاً کوچک دریایی بارها نیروهای دریایی آمریکا و انگلیس را در خلیجفارس تحقیر کرده است.
در پایان گزارش نیز تصریح شده است اگر آمریکا برای نابودی اقتصاد ایران تلاش کند، نباید در عملی شدن تهدید ایران برای بستن تنگه هرمز شک زیادی کرد.