علیرغم ادعای ادامه همکاری اتحادیه اروپا
دو شرکت اروپایی دیگر هم از ایران میروند
در حالی که هنوز چند روز بیشتر از ادعای اروپا برای ادامه مذاکره و همکاری با ایران نگذشته، دو شرکت اروپایی دیگر، ندای رفتن از ایران سر دادند.
روز گذشته شرکت هواپیمایی KLM هلند اعلام کرد: به دلیل نتایج منفی و چشمانداز نامطلوب مالی در پی خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران پروازهای خود با مبدا یا مقصد تهران را متوقف میکند. این شرکت هواپیمایی زیرمجموعه شرکت هواپیمایی KLM ایر فرانسه است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از حریت، این شرکت پیشتر در سال 2013 نیز پروازهای خود با مقصد یا مبدا تهران را متوقف کرده بود، اما در سال 2016 و پس از توافق هستهای این پروازها مجددا دایر شد. در ماه می دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا به طور رسمی آمریکا را از این توافق خارج کرد.
دویچه وله هم گزارش داد، شرکت بزرگ کشتیرانی فرانسوی CMA CGM که یکی از بزرگترین شرکتهای حملونقل دریایی در جهان به شمار میرود، اعلام کرد: از ترس نقض تحریمهای آمریکا فعالیت خود در ایران را متوقف میکند.
این شرکت در حالی از ایران خارج میشود که رئیس جمهور ایران از کشورهای اروپایی خواسته است تا تلاش بیشتری را علیه تحریمهای آمریکا انجام دهند. خروج این شرکت بزرگ کشتیرانی فرانسوی به نوعی خنثیکننده تلاشهای تهران در متقاعد کردن کشورهای اروپایی برای نگه داشتن شرکتهای خود در ایران است.
بر اساس این گزارش، دولت ایران اعلام کرده است، برای نجات برجام اروپاییها باید اقدامات بیشتری انجام دهند. در ماه می دونالد ترامپ به صورت رسمی خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد. آمریکا به تمام کشورها دستور داده است تا خرید نفت از ایران را از ماه نوامبر متوقف کنند.
آمریکا همچنین به تمام شرکتهای خارجی حاضر در ایران اعلام کرده است، برای اینکه توسط آمریکا جریمه نشوند از ایران خارج شوند. با این حال کشورهای اروپایی همچنان از برجام حمایت کرده و اعلام کردند، تلاش خود را برای ادامه فعالیت شرکتهای خارجی در ایران بیشتر خواهند کرد.
البته به نظر میرسد پیشنهاد آمریکا به برخی کشورها و شرکتهای اروپایی به گونهای بوده است که آنها را بر آن داشته است که از همکاری با ایران صرفنظر کنند.گفتنی است پس از اعلام خروج رسمی آمریکا از برجام، روحانی اعلام کرد که ایران بدون آمریکا و در کنار اروپا برجام را ادامه خواهد داد.پیش از این و بنابر اعلام مقامات ایرانی حاضر در مذاکرات 1+4 با ایران، قرار بر این بود که اروپاییها حداکثر تا 10 خردادماه بسته پیشنهادی خود مبنی بر تضمین اجرای تعهدات برجامی را ارائه دهند. اما اروپاییها با تاخیری غیرقابل قبول سرانجام در اواخر هفته گذشته، بسته پیشنهادی خود را ارائه دادند.تاکنون محتوای بسته راهکارهای عملی اروپا برای حفظ منافع ایران از برجام منتشر نشده است ولی با استناد به اظهارات روحانی و دیگر مقامات دولتی، این بسته نتوانسته درخواستهای ایران را تامین کند به نحوی که روحانی آن را مایوسکننده خوانده و گفته که بسته مزبور دربرگیرنده همه خواستههای ایران نیست و راهکار عملیاتی و شیوه مشخصی برای ادامه همکاریها وجود ندارد و یک سری تعهدات کلی در حد بیانیههای سابق اتحادیه اروپا عنوان شده است.
در این شرایط نه تنها امیدی به همکاری اروپاییها نیست، که هر روز خبر خروج یکی از شرکتهای آنها از ایران هم به گوش میرسد. حال باید دید دولت چه خواهد کرد. کشور را چند ماه دیگر معطل بسته خالی اروپاییها میکند یا آستین همت بالازده و با استفاده از ظرفیتهای فوقالعاده داخلی، برای حل مشکلات وارد میدان میشود.