kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۶۳۲۰
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۹

ایسنا: فقط اسامی یک‌سوم دریافت‌کنندگان ارز دولتی اعلام شده است

یک خبرگزاری حامی دولت اعلام کرد تاکنون مجموع اقلامی بانک مرکزی به عنوان ارائه ارز دولتی به واردکنندگان منتشر کرده، به یک سوم ارز پرداختی هم نرسیده است.




به گزارش خبرگزاری ایسنا، بیش از دو ماه است که دولت سیاست ارزی خود را تغییر داده و برای تمامی ارزهایی که قبلا در مرکز مبادلات ارزی مورد مبادله قرار می‌گرفت قیمت‌های جدیدی اعلام کرد.
در حالی در جریان سیاست جدید، تمامی واردکنندگان مشمول دریافت ارز دولتی و دلاری که چهار هزار و 200 تومان و یورویی که تا مرز پنج هزار تومان قیمت خورد، شدند که در سویی دیگر بازار آزاد به فعالیت خود ادامه داد و قیمت دلار در این بازار تا 9 هزار تومان و یورو تا ۱۰ هزار تومان هم رشد کرد. این اختلاف نرخ از عواملی بود تا زمینه ایجاد رانت‌ برای واردکنندگان را فراهم آورد.
به دنبال این حواشی رئیس‌جمهوری دستور اعلام اسامی واردکنندگانی که ارز دولتی گرفتند را صادر کرد. بانک مرکزی نیز در هفته جاری لیستی را منتشر کرد که حاوی حدود هزار و 500 قلم کالای وارد شده بود ولی در آنجای خالی واردکنندگانی از جمله خودرو که چندی پیش حاشیه ساز شده بودند به چشم خورد. در عین حال که مجموع ارزی که در این لیست پرداخت شده بود به حدود 2/5 میلیارد یورو می‌رسید.
در حالی که در همین زمان اطلاعات دریافتی از بانک مرکزی نشان داد که در دوره مورد نظر یعنی از ۲۱ فروردین تا هفته اول تیرماه حدود ۲۱ میلیارد دلار ثبت سفارش انجام شده که ۱۲ میلیارد دلار آن پرداخت شده بود. در این حالت خبری از نزدیک به ۹ میلیارد دلار ارز رسمی که در این مدت پرداخت شد، نبود و جای سؤال باقی گذاشت.
بانک مرکزی درباره دلیل عدم انتشار کامل اسامی اعلام کرد لیستی که از وزارت صنعت و معدن و تجارت دریافت کرده را رسانه‌ای کرده است، اما این وزارتخانه هم پاسخ داد که لیست واردکنندگان را کامل در اختیار بانک مرکزی قرار داده و کاملا با اعلام آن موافق است. بعد از این کشمکش بین دو دستگاه سرانجام بانک مرکزی دست به انتشار لیستی دیگر زد که فقط اسامی شرکت‌های وارد‌کننده خودرو در آن دیده شد و در مجموع حدود ۱۲۱ میلیون یورو ارز در مدت مورد بررسی دریافت کرده بودند.
با احتساب انتشار لیست دوم تاکنون در مجموع رقمی نزدیک به سه میلیارد دلار از واردات انجام شده با ارز رسمی شفاف‌سازی شده و از مجموع ۱۲ میلیارد دلاری که بانک مرکزی اعلام کرده در فاصله فروردین تا اوایل تیرماه پرداخت کرده همچنان حدود ۹ میلیارد دیگر در ابهام قرار دارد و این در حالی است که بانک مرکزی پیش‌تر توضیح داده بود که این لیست در برگیرنده تمامی کالاهای تامین ارز شده توسط بانک مرکزی نیست و علاوه‌بر آن مقادیر قابل توجهی ارز به مسافران خارج از کشور، دانشجویان، بیماران و نیز خدمات ثبت سفارش شده اختصاص داده شده است.
البته بانک مرکزی هیچ آماری از ارزهای پرداختی به این گروه‌ها به طور تفکیک شده نیز اعلام نکرده است و اگر قرار باشد دستور رئیس‌جمهوری کاملا اجرا شود این انتظار وجود دارد که تمامی ارز پرداختی تفکیک و شفاف‌سازی شود.
فهرست کامل ارزبگیران علی‌رغم قول وزیر صنعت منتشر نشد
در همین راستا، سیدناصر موسوی‌لارگانی، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به جلسه مجلس با رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر صنعت، صحبت مسئولان و حتی نمایندگان مجلس درمورد دردها و معضلات ایجاد شده بود و راهکاری در آن وجود نداشت.
وی افزود: پیشنهاد واضحی در رابطه با مبارزه یا مقابله با نوسانات و التهابات ارزی و سکه ازسوی این دو مسئول ارائه نشد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه یکی از مباحث و نقاط ضعف سیاست‌های کنونی عدم انتشار کامل فهرست دریافت‌کنندگان ارز بود، گفت: از دو هفته پیش در این مورد اظهارنظرهای متعددی صورت گرفت، تا مشخص شود چه کسانی ارز گرفتند و چه کالاهایی وارد کردند. نکته دیگر ورود کالاهایی است که مشابه تولید داخل دارند.
موسوی‌لارگانی ادامه داد: به وزیر صنعت گفته شد که چرا فهرست کامل و شفاف دریافت‌کنندگان ارز و کالاهای وارداتی آنها مشخص نشده و قول انتشار آنها را دادند، اما تاکنون فهرستی منتشر نشده است و فقط نام تعدادی از شرکت‌ها رسانه‌ای شد.
وی با اشاره به اینکه در اظهارات مسئولان دو آمار تخصیص ارز 18 و 30 میلیارد دلار وجود داشت، اضافه کرد: مشخص نشد که به هر حال تاکنون چه میزان تامین ارز صورت گرفته و در این التهابات ارزش پول ملی 30 درصد کاهش یافته است، باید دولت راهکاری برای کنترل قیمت‌ها در بازار داشته باشند.
 بازار ثانویه ارز آغاز به کارکرد
ولی ا... سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه هیئت دولت اظهار داشت: بازار ثانویه ارز کار خود را آغاز کرده و از محل ٢٠ درصد صادرات کالاهای بخش خصوصی فعال می‌شود. در این بازار واردکننده با صادرکننده تفاهم می کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، وی افزود: ارز به صورت فیزیکی ارائه نمی‌شود، بلکه از حساب صادرکننده به حساب وارد‌کننده انتقال می‌یابد.
رئیس‌کل بانک مرکزی درخصوص فعالیت صرافی ها، اضافه کرد: درباره خرید و فروش اسکناس در صرافی‌ها در مرحله بعدی تصمیم‌گیری می شود.
به گفته سیف، فعلا برنامه‌ای برای حذف ارز مسافرتی نداریم.