نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
درباره FATF در واشنگتن چه جدلی است؟!
سرویس سیاسی-
یکی از روزنامههای طیف موسوم به اصلاحات یادداشتی سراسر غلط واشتباه را با تحلیلهای نادرست در مورد FATF و همچنین در مدح اروپا منتشر کرده، آن هم در حالی که فقط چندماه از خروج بدعهدانه شرکتهای اروپایی از ایران میگذرد و همچنین در ادعایی شگفت آور گفته اختلافها بر سر FATF به خاطر محتوای این لایحه نیست!
روزنامه اعتماد در شماره دیروز یادداشتی را در مدح اروپایی و پیرامون «کار گروه اقدام مالی» موسوم به FATF در صفحه نخست خود منتشر کرده است. اروپایی که تنها در دو-سه دهه اخیر بهکرات با بدعهدی و شانه خالی کردن از تعهداتش روبرو بوده ایم.
در این یادداشت شناخت نویسنده از موضوع مهمی مانند FATF تاسف بار است. در بخشی از این یادداشت آمده: «با توجه به محتواي فني و تخصصي FATF به نظر نميرسد كه انگيزه اصلي دعوا و جدلهاي سياسي كه در تهران و واشنگتن در مورد آن بالا گرفتهاست، لزوما مربوط به محتواي آن باشد»!
شناخت زنجیرهایها از FATF و اروپا
گویا نویسنده حتی به خود زحمت نداده تا مضمون این کنوانسیون و ایرادهایی که منتقدان در ایران به آن وارد میکنند را مرور کند. از قضا تمام مشکلات بر سر همان محتوای فنی و تخصصی است. و مگر با یک محتوای فنی و تخصصی در حوزههایی مثل بانکداری یا نفت نمیتوان زمینههای در تنگنا قرار دادن یک کشور را فراهم کرد؟
این در حالی است که در شبکههای اجتماعی در بسیاری اوقات اظهارات بسیار دقیقی از جوانان در مورد این «کار گروه اقدام مالی» میبینیم، این دردناک است که نویسنده اعتماد در مقام تحلیلگر شناخت حداقلی را نیز در مورد محتوای FATF ندارد. موضوع ایرادهایی که ما به FATFداریم دقیقا در محتوای (به قول نویسنده یادداشت مذکور) فنی و تخصصی است مثلا در مورد لایحه «مبارزه با منابع مالی تروریسم» محتوای این لایحه میان نیروهایی که علیهاشغال کشورشان با نیروهای اشغالگر در جنگ هستند با گروهکهایی مانند «داعش» تفاوتی قایل نشده است.
حال از این بگذریم که در عمل حتی به گروههای تروریستی مانند داعش یاری میرسانند و علیه محور مقاومت اقدام میکنند. برای این موضوع نگاه کنید به سابقه اقداماتی همچون تحریم سازمان یا افراد که توسط کشورهای عضو FATF علیه گروههای مقاومت نظیر حزبالله لبنان اعمال شده است و مورد موافقت این نهاد نیز هست و از طرف دیگر فروش بیدردسر نفت عراق و سوریه توسط داعش که چندسال بیهیچ مزاحمتی انجام میشد.
نویسنده برای کسب اطلاع در مورد موضوعی که نوشته بد نیست اگر به بیانیه جدید FATF نگاهی کند و این سطر را با دقت بخواند که «به اقدام مناسب برای اعلام تأمین مالی تروریسم به عنوان جرم از جمله با «رفع معافیت» از گروههایی که برای پایان دادن بهاشغال خارجی، استعمار و نژادپرستی تلاش میکنند»
یک یادداشت با یک دنیا توهم!
از این دست تحلیلها در این یادداشت سراسر غلط متاسفانه باز هم هست. برای نمونه نویسنده که گویا از حافظه تاریخی سودی نبرده در بخشی دیگر نوشته است: «جلسه عمومي هفته گذشته FATF عملا يك جبهه بسيار مهم از جنگ تجاري بود...[میان ایران و آمریکا] نبردي كه ايران با كمك و همراهي اروپاييها در آن برنده شد. از اين نبرد ميتوان دو درس مهم گرفت؛ درس اول اين است كه نبايد اهميت نقش اروپا در حمايت از استقلال اقتصادي ايران و ارتباط آن را با اقتصاد جهاني ناديده گرفت. با اين حال، نتيجه نشست FATF نشان ميدهد كه اروپاييها در بزنگاههاي حساس توانايي كمك معنيدار به ايران و حمايت عملي را از اين كشور دارند. چنين حمايتي نيازمند استمرار روابط جاري ديپلماتيك و همكاريهاي فني است.»
«فریفته یک لبخند نشدن» و «مرعوب یک تشر نگشتن» دو پایه اصلی در دیپلماسی عزتمندانه است که متاسفانه در اغلب اوقات جای این دو در تحلیلهای روزنامههای طیف موسوم به اصلاحات خالی است. نویسنده گمان کرده که اروپا از سر دلسوزی برای ایران به چنین اقدامی تن داده است غافل از اینکه نظر اروپا این است که این فرصت را نباید از دست داد که ایران با پیوستن به FATF عملا خود دست هایش را برای زدن دستبند پیش بیاورد.
ضمن آنکه نویسنده در بخشی که پیش از این ذکر شد مدعی دعوا بر سر FATF در تهران و واشنگتن شده!! و ما عملا متحیر ماندیم که دعوای در واشنگتن بر سر چه چیزی است؟! چرا که آمریکا بر لزوم پیوستن ایران به این نهاد تاکید دارد و تاکنون خبری از دو جناح آمریکا منتشر نشده که بر سر لزوم پیوستن یا نپیوستن ایران به FATF با هم اختلافی داشته باشند.
FATF ابزاری برای تقویت تحریمهای ضدایرانی
در مقابل یادداشت روزنامه اعتماد روزنامه آرمان در بخشی از یک مطلب به نکته مهمی اقرار کرد و نوشت:«باید در نظر داشت که پیوستن به FATF گرچه ممکن است فرصت را از غارتگران بیتالمال و رانتخواران و فرصتطلبان بگیرد اما از جهتی اگر ایران با تحریمی همهجانبه مواجه شود دیگر امکان دور زدن آن ممکن نخواهد بود».
درخصوص این مطلب روزنامه زنجیره ای، دو نکته قابل ذکر است. اول اینکه ادعای «شفافیت اقتصادی و مبارزه با فساد از طریق FATF » هیچ نسبتی با واقعیت نداشته و صرفا پوششی برای جاده صاف کنی روند خسارت بار پیوستن ایران به کارگروه اقدام مالی است. نکته دیگر اینکه ما در داخل خود میتوانیم منافذی را که احیانا در قوانین وجود دارد ببندیم یا اگر لازم است برای مبارزه با فساد قوانین جدید وضع کنیم و در این رابطه چه نیازی به پیوستن به جایی داریم که به قول همین روزنامه آرمان FATF ابزاری برای تقویت فشار تحریمها علیه کشورمان است.
به گفته کارشناسان FATF منجر به خودتحریمی در داخل کشور خواهد شد و در همین رابطه نیز روزنامه شرق چندی قبل در مطلبی به درستی به این نکته اذعان کرده بود که پیوستن به FATF تیغ تحریمها را تیزتر میکند.
نکته اساسی آن است که در نظر آمریکا و همپیمانان اروپایی واشنگتن، حزبالله لبنان، حماس، ملت سوریه و عراق و یمن، و کلیه کسانی که در مقابل سلطه جوییها و ظلمهای آنها مقاومت میکنند، تروریست محسوب شده و باید با آنها مبارزه شود.
امیدهای ما به برجام واهی بود
روزنامه شرق طی یادداشتی به امیدهای فراوان ایجاد شده نزد برخی داخلیها پس از امضای برجام پرداخته و متاسفانه بار دیگر به منتقدین این توافق تاخته است!
در بخشی از این یادداشت آمده است: «در ایران آنهایی که به کلید رفع تحریم و بحران و بازگشت به عقلانیت و اعتدال روحانی رأی داده بودند، امیدوار و خوشحال بودند، اما آنهایی که صرفا به رفاه و توسعه اقتصادی نمیاندیشیدند و برای انسان مأموریت مهمتری قائل بودند و در دوران مذاکرات نیز بیمیلی و مخالفت خود را به شیوههای بازدارنده گوناگون ابراز میکردند، اتفاقا از همین استقبال جهانی برآشفتند و نگران شدند. آنان نگران بودند مبادا بار دیگر شرکتهای «بیگانه» بازگردند و کسبوکار و رونقی بههمراه آورند که در تضاد با منافع آنان باشد.»
کدام شرکت خارجی؟ کو؟ کجاست؟ این روزنامهها مدح کنندگان بیگانه و شرکتهای بیگانه هستند و عجیب نیست اگر با وجود اینها این آمار بیکاری وجود دارد. دروغسازیهای این رسانهها تاسف بار است در این موضوع که منتقدان را مخالف گشایش امور اقتصادی در ایران مینامند و آن کسانی را که معتقد هستند باید شرکتهای ایرانی و کارگران ایرانی اولویت داشته باشند مخالف رونق کسب و کار تصویر میکنند! اکنون هم که همان شرکتهای اروپایی از توتال تا ماشینسازیهای اروپایی دست دولت را در حنا گذاشتند و رفتند مانده ایم که باز هم این روزنامههای زنجیرهای چگونه همان سخنان را تکرار میکنند؟!
و در پایان این یادداشت هم آمده است: «با اینکه اروپاییان با خروج آمریکا از برجام مخالفت کردهاند و رقابتها و مشکلاتی با آمریکا دارند، اما در رابطه با ایران گویی مایل هستند بدون آنکه امتیازی داده شود، ایران را به تعهدات برجامی پایبند کنند.»
از ابتدا تا انتهای یادداشت مشخصکننده این واقعیت است که امید به برجام از ابتدا واهی بوده و علیرغم اینکه ایران به تمامی تعهدات خود عمل کرده است طرف آمریکایی به بدعهدی پرداخته است.
نکته دیگر که نویسنده بداناشارهای نمیکند آن است که نتیجه همه آن گشایشهای اولیهای که پس از امضای برجام با آمد و رفت اروپاییها و شرکتهای آمریکایی و به مدت دو سال ایجاد شد چه بود؟! نتیجه این گشایشها امروز در رشد شدید نرخ ارز، خودرو، سکه و ارزاق عمومی مردم دیده میشود و کسی نیست که بگوید اگر برجام زندگی مردم را بهبود بخشیده بود و سیاست مطلوبی بود چگونه با خروج یکی از طرفین این گونه اوضاع به هم ریخته است؟!
مدعیان قانونگرایی و ترس از اِعمال قانون!
سعید حجاریان تئوری پرداز جریان اصلاحات و یکی از متهمین فتنه 88 در گفتوگویی که روزنامه زنجیرهای شرق دیروز آن را بازنشر کرد از احتمال تحریم انتخابات مجلس از سوی اصلاحطلبان سخن گفت!
در بخشی از این گفتوگو آمده است: «اگر شوراي نگهبان ميخواهد همينطوري عمل کند (اشاره به مسئله ردصلاحيتها) اصلا شرکت نميکنيم»!
روزنامه شرق در توضیح اظهارات حجاریان نوشته است: «اشاره حجاريان به عملکرد شوراي نگهبان و وابستهکردن شرکت در انتخابات به اين متغير، از انتخابات مجلس دهم نشئت ميگيرد؛ انتخاباتي که در آن ردصلاحيتهاي صورتگرفته، اصلاحطلبان را وادار کرد تا در قالب ائتلاف از اصولگرايان معتدل هم حمايت کنند. نتيجه اين ائتلاف اگرچه پيروزي چشمگير فهرست اميد در برخي از حوزههاي انتخابي بود...»
نکته مهم در این رابطه این است که طیف موسوم به اصلاحات و مدعی قانونگرایی خواهان آن است که افراد وابسته به این جریان هر اقدامی قانون شکن و هنجارگریزی که انجام میدهند کسی با آنها برخوردی حتی به اندازه ردصلاحیت در انتخابات نداشته باشد
دیگر آنکه شورای نگهبان در هر دورهای به وظایف قانونی خود عمل میکند؛ چه اصلاحطلبان باشند و چه نباشند و فرد یا افرادی که اقداماتی علیه منافع و امنیت ملی انجام داده یا اقدامات قانون شکنانهای از آنها سر زده باشد یا در دوره مسئولیت پیشین خود عملکردی بسیار ضعیف داشته باشند از هر جناح و جریانی که باشند شورای نگهبان در مقابل آنها به وظیفه قانونی خود عمل میکند.
نکته دوم اینکه مدعیان اصلاحات این روزها و با مشخص شدن نتایج عملکرد خود در دو قوه مجریه و مقننه با فرار به جلو مسئولیت را از خود سلب کرده و بر دوش دیگران میاندازند، آنان با علم به اینکه اکثریت مسئولیتهای مدیریتی در دولت به عهده اصلاحطلبان است و در مجلس نیز فراکسیون امید که داعیه اصلاحطلبی دارد عملکرد مطلوبی نداشته و باعث اعتراضات گسترده شده است با فرار به جلو از خود رفع مسئولیت کرده و میگویند ما کارهای نیستیم و شورای نگهبان مقصر است و...!
پنهان شدن پشت انتشار اسامی ارز بگیران
روزنامه ابتکار در سرمقاله خود با عنوان «درباب رانتسازی دلار 4200 تومانی » نوشت: «افراد یا فردی که مخترع هردلار برابر با 4200 تومان بوده و هنوز نیز اصرار دارد این معادله باید ادامه پیدا کند خود را پشت هر رخدادی پنهان میکند تا چهره سادهاندیش یا رانتسازی بزرگش دیده نشود... به نظر میرسد باید به جای افشای شرکتهایی که دلار 4200 تومان را به دعوت دولت گرفتهاند و البته رفتار نامناسبی داشتهاند این افراد یا این فردکه با یک دستور خانمانسوز هزاران میلیارد تومان رانت و فساد درست کرد باید افشا شوند.»
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشت: «بهنظر میرسد دستور دادن به بانک مرکزی برای افشای شرکتها، دادن آدرس غلط به شهروندان است و میخواهند رد یک تصمیم بزرگ رانت ساز را در همین غوغاسالاری گم کنند. بازار ارز ایران این روزها آنقدر سردرگم و گمراه شده است که به نظر میآید به این زودیها حالش خوب نشود. »
گفتنی است بانک مرکزی به منظور شفافسازی و عمل به دستور رئیسجمهوری لیست دریافت کنندگان ارز دولتی را درحالی منتشر کرد که برخی بندهای فهرست کالاهایی که از ارز 4200 تومانی استفاده کردهاند مردم و رسانهها را متعجب کرده است!