kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۳۱۱۶
تاریخ انتشار : ۰۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۴
قربانیان قارچ‌های سمی به 15 نفر رسید

توصیه‌های مهم سازمان غذا و دارو درباره قارچ‌های کشنده

ستاد مرکزی اطلاع‌رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو در اطلاعیه‌ای با عنوان پیشگیری از مسمومیت با قارچ‌های سمی، قارچی عامل مسمومیت‌های اخیر را معرفی کرد.

به گزارش وزارت بهداشت، در این اطلاعیه عنوان شده است: با توجه به علایم گزارش شده، قارچ عامل مسمومیت هموطنانمان از جنس و گونه Amanita virosa می‌باشد که تا حدودی به قارچ‌های خوراکی شباهت داشته و می‌تواند در کنار آنها در محل رویش وجود داشته باشد.
همچنین در این اطلاعیه، ستاد اطلاع‌رسانی داروها و سموم به بیان نکات حائز اهمیت در پیشگیری و مقابله با مسمومیت‌های قارچی به شرح ذیل پرداخته است:
1. از مصرف قارچ هاي خودرو مخصوصا قارچ‌هایی که در کنار تنها درختان (علی‌الخصوص درختان خشک شده) می‌رویند و يا قارچ‌هاي جمع‌آوري شده توسط افراد عادي و يا قارچ‌هايي كه به صورت فله‌اي عرضه مي شوند، خودداري كنيد. تنها قارچ هايي را كه توسط مراكز مجاز و در بسته بندي‌هاي داراي مجوزهاي سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشكي مي‌باشند، مصرف نماييد.
2. شناسايي انواع خوراكي قارچ از انواع سمي تنها بر اساس خصوصيات ظاهري مانند شكل، رنگ، بو، قوام و مزه مشكل بوده و تنها توسط متخصصان و كارشناسان مجرب قارچ شناسي و گياه شناسي امكان پذير است. بنابراين به توصيه‌هاي برخي از افراد عادي در تشخيص انواع سمي از انواع خوراكي قارچ توجه نكنيد.
3.مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و ساير جانوران اهلي و وحشي نشان‌دهنده غيرسمي بودن قارچ براي انسان نمي باشد.
4. برخي از روش‌ها و معيارهاي سنتي مانند؛ تغيير رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، يا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رويش قارچ معيار علمي و صحيحي براي تشخيص عدم سميت قارچ در همه موارد نيست.
5. هرگز قارچ‌ها را به صورت خام و به مقدار زياد مصرف نكنيد.
6. برخي از سموم موجود در قارچ‌ها مقاوم به گرما بوده و فرآيندهاي آماده‌سازي غذا مانند كباب كردن، آب‌پز كردن، سرخ كردن و بخار‌پز كردن قادر به تخريب كامل مواد سمي موجود در قارچ نمي باشد.
7. در صورت بروز علايم و نشانه‌هاي گوارشي (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخيري (12-5 ساعت پس از مصرف خوراكي قارچ)، هر چه سريع‌تر بيمار را به مركز درماني تخصصي سم‌شناسي باليني و مسموميت‌ها منتقل كنيد. در مواردی که علائم گوارشی به صورت تاخیری (با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها سمیت به مراتب بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان نیز همین مسئله بوده است.
8. انتقال سريع بيمار مسموم به يك مركز درماني تخصصي مسموميت‌ها امكان درمان موفقيت‌آميز را افزايش مي دهد و هر‌گونه تاخير در اين امر سبب افزايش احتمال شكست درمان و حتي مرگ بيمار مي شود. بنابراين با مشاهده علايم و نشانه هاي باليني اوليه به ويژه از نوع تاخيري در فردي با سابقه مصرف خوراكي قارچ، از هرگونه خوددرماني و درمان علامتي پرهيز نموده و بيمار را در اسرع وقت به بيمارستان منتقل نماييد.
9.در صورت امكان، نمونه باقي مانده قارچ مصرف شده توسط بيمار را براي شناسايي كادر پزشكي در بيمارستان به همراه داشته باشيد.
مرگ 15 هموطن با مصرف قارچ سمی
طبق اعلام سخنگوی اورژانس کشور، تعداد مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی بر اثر مصرف قارچ سمی به بیش از هزار نفر رسیده است.
مجتبی خالدی با بیان اینکه تا کنون 15 نفر جان خود را بر اثر مصرف قارچ سمی از دست داده‌اند، به فارس گفت: استان کرمانشاه بیشترین آمار مسمومیت‌ها را به خود اختصاص داده است و هفت نفر بر اثر مصرف قارچ سمی در این استان جان خود را از دست داده‌اند، ضمن اینکه 7 نفر دیگر از قربانیان مربوط به کرمانشاه، سه نفر لرستان، سه نفر کردستان و دو نفر مربوط به آذربایجان غربی هستند.