اخبار ویژه
مجازات و خیانت فتنهگران مشمول مرور زمان نمیشود
یکی از سران فتنه به دولت میگوید من کاری به علت و منشأ مسئله (فتنه) ندارم اما بروید مشکل حصر را رفع کنید.
محمدخاتمی در جمع اعضای بنیاد باران گفته است: «وقتی آقای رئیسجمهور وعدههایی میدهد که عملی نمیشود و یا خدای نکرده خلافش رخ میدهد مشکل ایجاد میشود. اگر گفته میشود که حصر باید از بین برود، پس باید به این وعده عمل کرد.
من کاری هم به علت و منشأ مسائلی که پیش آمد ندارم، میشود و باید مدتها در این باره حرف زد. اما ریشهیابی باید جای دیگری انجام شود و یک طرفه چیزی حل نمیشود. وقتی یک طرف ماجرا شکل حق گرفته و یک طرف هم شکل باطل و آن طرف هم نمیتواند حرفش را بزند، معلوم است که جز بدبینی و کینه و مشکلات دیگر، چیزی در جامعه ما ایجاد نمیکند.
منشأ هر چه میخواهد باشد، اما من معتقدم گذشته از اینکه همین عزیزانی که درحصر هستند خودشان میتوانند منشأ یک همبستگی ملی و نزدیکی دلها به همدیگر شوند، خود رفع حصر حرکت سمبلیکی است که میتواند در جامعه ما که به شدت در آن نیاز به مهربانی و همدلی وجود دارد و به خصوص برای نزدیک کردن حاکمیت به مردم، اثر مثبت داشته باشد.
من معتقدم نظام و رهبری میخواهند این مسئله حل شود. البته من نظر خودم را میگویم. از نظر من نظام قطعاً میخواهد این مسئله حل شود. یک گشایشهایی شده اما کافی نیست. باید حل شود. بروید حل کنید این مسئله را. هیچ کس حق ندارد در این زمینه بگوید رهبری یا کس دیگری نمیخواهد».
سخنان توأم با بیصداقتی خاتمی در حالی است که وی یکی از علل و منشأهای اصلی آشوب نیابتی سال 88 است و نمیتواند بگوید من کاری به منشأ مسئله ندارم. او در حالی که میدانسته و در محافل خصوصی اصلاحطلبان هم تصریح کرده که تقلبی اتفاق نیفتاده، سرحلقه گرداننده حلقه مدعی تقلب و تهییج به آشوب خیابانی بوده است؛ بنابراین او و نظایرش متهم اصلی در خونهای ریخته شده و تعرض به امنیت و مصالح ملی و اعتبار جمهوری اسلامی است.
او با وجود اینکه هر چند وقت یک بار اظهار نظر میکند و توسط رسانههای ضد انقلاب منتشر میشود، جرأت و شهامت ندارد و همان اعتراف در پستو مبنی بر اینکه تقلب دروغ بوده را علنی بگوید و از مردم و نظام به خاطر دروغ و فریب و خیانتی که مرتکب شده عذرخواهی کند. بنابراین او ابتدا باید فکری برای مؤاخذه خود در این دنیا و آن دنیا کند و صلاحیت دفاع از موسوی و کروبی را ندارد.
یادآور میشود بنابر اظهارات مقامات غربی، برای آشوب سال 88 سالها برنامهریزی شده بود و به همین دلیل پس از آغاز شکستن حرمت قانون و جمهوریت توسط سران فتنه گروهکها نیز به میدان آمدند اما امثال خاتمی در مقابل شعار نه غزه، نه لبنان، خط کشیدن روی جمهوری اسلامی، شعار انتخابات بهانه است اصل نظام نشانهاست و بیحرمتی به امام حسین علیهالسلام کمترین اعتراض و مرزبندی نکردند بلکه با انتشار بیانیه و تحریف واقعیتها و دعوت به تجمع و آشوب، مرتکب جنایتهای پیاپی شدند.
یادآور میشود طبق قواعد حقوقی، حق پایمال شده و جرایم ارتکابی به هیچ وجه مشمول مرور زمان نمیشود. امیر مؤمنان(ع) نیز در این زمینه درباره اغماض نسبت به خیانتهای برخی خواص و دست درازی و قانونشکنیهایشان میفرمایند «ان الحق القدیم لایبطله شئی. حق قدیمی و پایدار را هیچ چیز باطل نمیکند و از بین نمیرود».
بلیتفروشی برای نمایش بدون اجرای سوپرمن
روزنامههای حامی دولت مواضع به شدت متناقضی درباره سیاستهای جدید ارزی اتخاذ کردهاند.
روزنامه سازندگی ارگان حزب سازندگی که جهانگیری عضو آن است، ذیل تیتر «بازگشت جهانگیری» طرح تمام صفحه از اسحاق جهانگیری با هیبت سوپرمن منتشر کرد که دلار را به پایین کشیده است!
روزنامه انتخاب هم با انتخاب تیتر و عکس تمام صفحه از جهانگیری تیتر زد: بازگشت اسحاق؛ «اعتماد» از حضور مقتدرانه جهانگیری برای حل بحران ارزی گزارش میدهد.
این روزنامه مینویسد: «جهانگیری به متن دولت برگشت و به نظر میرسد که ماندنی هم باشد. اعلام سیاستهای اقتصادی دولت از زبان او طی روزهای گذشته نمایشی از روشن بودن موتورش و پایان بخشیدن به همه اتفاقاتی بود که او را به حاشیه راند. جهانگیری در شرایطی پرچمدار اقتدار دولت و سازماندهی بازار ارز شد که برخی تحلیلگران سیاسی منتظر خروج او از دولت بودند. آنچه جهانگیری دوشنبه شب اعلام کرد صرفا نرخ دلار نبود و روحانی با سپردن این مسئولیت به معاون اول خود تکلیف خیلی مسائل را روشن کرد.
قصه دلخوری و جدایی جهانگیری از دولت همزمان بود با زمزمههایی از اختلاف اسحاق جهانگیری و محمود واعظی در مورد چینش تیم اقتصادی دولت. در حقیقت انتصاب محمد نهاوندیان به عنوان معاون اقتصادی این شائبه را ایجاد کرد که نقش جهانگیری در سیاستهای اقتصادی دولت کمتر شده است. فرماندهی قرارگاه اقتصاد مقاومتی و ریاست ستاد اقتصاد مقاومتی اما کافی بود تا اصلاحطلبان ضمن نگرانی از فرو کاسته شدن نقش جهانگیری در تصمیمات دولت نگران میزان اثرگذاری او در عرصههای غیراقتصادی هم باشند.
از اینجا بود که گفته شد جهانگیری به لطف اقدامات محمود واعظی به حاشیه رانده شده و لازم است از این تهدید، فرصت بسازند. برخی اصلاحطلبان این ایده را ارائه کردند که باید نماینده خود در دولت را بیرون کشیده و مهیای مصاف 1400 کنند.
به فرض اینکه کدورتهایی نیز در میان بوده باشد سلسله اتفاقات اخیر نشان میدهد جهانگیری به جایگاه واقعی خود بازگشته است.»
اعتماد همچنین یادداشتی از عبدالله ناصری مشاور خاتمی تحت عنوان «میدانداری جهانگیری» منتشر کرد.
اعتماد همچنین از قول عبدالله رمضانزاده سخنگوی دولت اصلاحات نوشت: «جهانگیری با وجود نامهربانیها به کمک دولت آمد. ناهماهنگی اقتصادی دولت، نتیجه کمرنگ شدن نقش جهانگیری بود».
اما بقیه روزنامههای حامی دولت، این نگاه سوپرمنی به بازار ارز و جهانگیری نداشتند؛ چنان که روزنامه آفتابیزد تیتر «تجویز مُسکّن» را به اقدامات دولت داد و با تردید پرسید: آیا دلار 4200 تومانی راهگشا است؟
آفتابیزد همچنین کاریکاتور جهانگیری در شبکههای اجتماعی را منتشر کرده که عکس جهانگیری وسط دلار دیده میشود؛ آفتاب یزد ذیل تیتر «دلار جهانگیری نایاب!»، عکسی را از قول تابلوی یک صرافی منتشر کرد که روی آن نوشته شده است: «دلار آمریکایی 6100 تومان، دلار جهانگیری 4200 تومان؛ برای تهیه دلار جهانگیری به میوهفروشی سر کوچه شون مراجعه کنید».
روزنامه همشهری نیز ذیل تیتر اول کنایهآمیز «در جهت وجود دلار تک نرخی» نوشت: «بازار ارز در نخستین روز پس از یکسانسازی نرخها، شلوغ، امنیتی، پر سر و صدا و البته بیمعامله بود. پیادهروهای راسته صرافان را جمعیتی پر کرده بود که برای خرید دلار ارزان آمده بودند و حاشیه خیابان را مأموران انتظامی، راهور و گشت مشترک تعزیرات بود. گزارش میدانی همشهری از محدوده خیابان فردوسی حاکی از این است که دیروز کم معاملهترین روز بازار ارز بوده و جز خرید و فروش اندک ارز توسط دلالان، هیچ بده بستانی در بازار ارز انجام نشده است. دولت در یک تصمیم نسبتا غافلگیرکننده، ارز را تک نرخی کرده و وعده داده است دلار را به قیمت 4200 تومان به وفور در اختیار متقاضیان واقعی قرار دهد و دیروز همین وعده، جمعیت انبوهی را به پیادهروهای راسته صرافان کشاند؛ جمعیتی که البته بسیاری از آنها مشمول قاعده تخصیص ارز نمیشدند».
روزنامه شرق در این میان «بستنشینی نافرجام برای دلار 4200 تومانی» را براساس گزارش میدانی منتشر کرد.
روزنامه هفت صبح اقدام دولت را «بلیت فروشی برای نمایش بدون اجرا» توصیف کرد و نوشت آنچه روی تابلوی صرافیها برای دلار رخ داد، چندان امیدوار کننده نبود... هیچکس نمیداند چه میشود.
در همین حال سایت اصلاحطلب انصافنیوز دیروز ضمن یک گزارش میدانی نوشت: «بازار ارز تا یکشنبه آینده تعطیل است! گزارشهای میدانی حاکی است که صرافی بانکهای ملت و ملی با بستن دربهای خود عنوان کردند که تاکنون هیچ ارزی در اختیار آنها برای عرضه در بازار قرار نگرفته است و تا روز یکشنبه تعطیل هستند.
مسئولین صرافی بانکهای ملی و ملت با اظهار بیاطلاعی از شرایط نرخ و تحویل ارز، گفتند منتظر اعلام دولت هستند و تاکید داشتند تا یکشنبه صرافیهای این دو بانک تعطیل خواهند بود و برای تهیه ارز در صورت تامین توسط دولت، از روز یکشنبه اقدام شود.
در حالی که اغلب صرافیهای خیابان فردوسی به صورت تعطیل و نیمه تعطیل درآمدهاند، و نیروی انتظامی از ایجاد هرگونه تجمع در جلوی صرافیها جلوگیری میکند، دلالان ارز نسبت به فروش آن به صورت آزاد، دلار 5500 تومان، به هر میزان که افراد نیاز داشته باشند اقدام میکنند».
نقش هیئت رئیسه مجلس در آشفتگی بازار ارز
«قطعا در کنار عدم کفایت دولت و بانک مرکزی در مدیریت اقتصاد کشور، مجلس و به خصوص هیئت رئیسه آن در رسیدن اوضاع بازار ارز به این مرحله نقش پررنگی دارد.»
رجانیوز در اینباره نوشت: رسیدن دلار به 6هزار تومان، اتفاقی بود که از ماهها قبل از سوی اقتصاددانان هشدار داده شده بود و حتی برخی نمایندگان برای پیشگیری از وقوع چنین وضعیتی، بر سوال از رئیسجمهور تاکید کرده بودند، اما در سایه انفعال دولتیها و کوتاهی هیئت رئیسه مجلس، ظرف چند روز گذشته نزدیک به 20 درصد از ارزش پول ملی کاسته شد.
درست در روزهایی که حسن روحانی مدعی بود «افزایش قیمت دلار دلایل تجاری و اقتصادی ندارد، افزایش نرخ ارز دلایل تبلیغاتی و روانی دارد» میشد پیشبینی کرد که امتداد این نگاه غیرعلمی، چه تبعاتی خواهد داشت. پیشبینیای که موجب شد برخی از نمایندگان مجلس طرح سوال از رئیسجمهور را کلید زنند. اما با کوتاهی هیئت رئیسه و علیالخصوص رئیس مجلس این سوال اجازه مطرح شدن در صحن علنی را نیافت و هنوز هم در پیچ و خمهای بهارستان باقی مانده است.
در همین راستا بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس به ایلنا درباره علت تعلل هیئت رئیسه در اعلام وصول سؤال نمایندگان از رئیسجمهور گفته بود: «رئیس مجلس در حال حاضر معتقد است با توجه به این که دولت گرفتار موضوعات مختلفی است، شاید بهتر باشد که این موضوع طرح سؤال فعلا معطل بماند یا به نوعی تعدیل شود».
محورهای این طرح که به حوزههای اقتصاد، قاچاق، معیشت مردم، بیکاری و افزایش قیمت دلار مربوط بود عبارتند از؛
1- چرا دولت در کنترل قاچاق که یکی از عوامل فلجکننده تولید ملی است، موفق عمل نکرده است.
2- علت استمرار تحریمهای بانکی علیرغم اجرایی شدن همه تعهدات برجام از سوی ایران.
3- علت عدم کاهش بیکاری مفرط.
4-علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله.
5- علت افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش شدید ارزش پول ملی.
پیش از این حجتالاسلام پژمانفر از امضاءکنندگان طرح سوال از رئیسجمهور با انتقاد از کوتاهیهای هیئت رئیسه گفت: «متاسفانه، علیرغم این که از لحاظ قانونی حق نمایندههاست، که با امضای یک چهارم نمایندهها میتوانند، طرح سوال از رئیسجمهور داشته باشند و با توجه به این که صد و هشتاد نماینده طرح این سوال را امضا کردهاند، یعنی تقریبا دو سوم نمایندهها، اما به نظر من کوتاهی هیئت رئیسه و علیالخصوص رئیس مجلس نسبت به این که اجازه نمیدهند که سوالات بیاید و در صحن علنی مطرح شود، باعث شد که این موضوع ششماه به تاخیر بیافتد و این تاخیر افتادن نه تنها مشکل را حل نکرد، بلکه امروز موجب پیچیدگی فراوان موضوع هست».
او تاکید کرد: «وقتی مجلس از ظرفیت خود استفاده نمیکند و یک خود سانسوری در فضای مجلس ایجاد میشود و فضای بستهای که اجازه نمیدهند کسی حرف بزند، فضای به نوعی دیکتاتوری در مجلس استقرار پیدا میکند نتیجه آن این است که بالاخره حقوقی پایمال میشود، ما تا این مرحله کار را جلو بردهایم اما این که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد تقدیر خداست».
اتفاقنظر روزنامههای اصلاحطلب درباره سوءمدیریت ارزی دولت
سوءمدیریت دولت درباره بازار صدای انتقاد روزنامههای حامی دولت را نیز بلند کرد.
روزنامه آفتابیزد دیروز در تیتر اول خود نوشت «بازار ارز ملتهب است اما دولتمردان توضیح و پاسخی ندارند؛ کُد آشنا - شعار جهانگیری- کلیگویی نوبخت - سکوت روحانی». این روزنامه تأکید کرد رویکرد دولت موجب سردرگمی مردم شده است.
آفتابیزد نوشت: نه جملات شاعرانه و پازل بازیهای آشنا، نه شعارهای حماسی جهانگیری، نه تاسفهای نوبخت و نه سکوت روحانی، هیچیک جوابی برای مردم و اتفاقات این روزها نیستند. آنها با این گنگ سخن گفتنها، تنها سوالات مردم را بیش از گذشته کردند.
در همین حال روزنامه اعتماد در گزارشی ضمن اشاره به آشفتگی بازار ارز نوشت: در این میان سیاستگذاران پولی سکوت کردند و به مانند مربی فوتبالی که به یکباره شیرازه تیمش فرومیریزد و در عرض چند دقیقه گلهای زیادی میخورند فقط بازی را نگاه میکنند، نظارهگر تحولات بازار ارز بودند.
شاید لازم است که تا دیر نشده رئیسجمهور با مردم سخن بگوید و از دلایل به وجود آمدن چنین وضعی تحلیل خود را ارایه دهد.
این روزنامه اضافه کرد: اینکه مشاور سیاسی او در توییتی اعلام کند که به زودی ارز ارزان میشود و وضعیت کنونی را به افرادی در کردستان عراق و استامبول واگذار کند نمیتواند دردی از بازار دوا کند. آنچه در این میان جایش خالی است جسارت رئیسجمهور واکنش سریع به موضوع است چرا که بازار ارز از موضوعی اقتصادی به موضوعی سیاسی و بینالمللی تغییر ماهیت داده است.
به نوشته اعتماد، تا زمانی که دولت و بانک مرکزی راه درست سیاستگذاری را ندانند بحرانهای ارزی و به دنبال آن تورم و افزایش نااطمینانی در سطح اقتصاد همواره وجود خواهد داشت و با یک خبر یا تلنگر بازار آشفته خواهد شد.
روزنامه «مردمسالاری» هم در گزارشی دولت را موظف به شفافسازی در خصوص وضعیت ارز دانست و نوشت: واکنش دولت و بانک مرکزی در مقابل شکلگیری این تصور خطرناک چه بوده است؟ آنها به جای شفافسازی در مورد دلیل افزایش قیمت ارز، به این اکتفا کردهاند که بگویند بازار ارز آرام خواهد شد و کسانی که دلار میخرند، خودشان متضرر خواهند شد.
اما آنها که با هجوم به بازار ارز و بیش از همه با رجوع به دلالها دلار میخرند، شاهدند که قیمت ارز، برخلاف گفتههای بانک مرکزی، هر روز افزایش بیشتری را تجربه میکند.
این روزنامه افزود: اما حالا نمیدانیم امروز که به بیش از 5000 تومان رسیده خاطر رئیسجمهور در چه حال است!