مدعیان اصلاحات چگونه مردم را فریب دادند؟
اگر رئیسی یا جلیلی رای بیاورنداقتصاد ایران مثل ونزوئلا و دلار 5000 تومان میشود!
«رقیبهراسی» و دادن «وعدههای بلندپروازانه»، محور مشترک تبلیغات حامیان روحانی در انتخابات سال گذشته بود، اما از سوی دیگر افکار عمومی هنوز اسم رمز پرتکرار «ونزوئلاهراسی» در آن ایام را فراموش نکرده است.
سرویس سیاسی-
گران شدن لحظه به لحظه دلار و کاهش ارزش پول ملی این روزها کام بسیاری از مردم را تلخ و عموم فعالان اقتصادی را سردرگم کرده است؛ در این فضا مرور و بازخوانی وعدهها و اظهارات حامیان روحانی و همچنین خط تبلیغی رسانههای زنجیرهای مدعی اصلاحطلبی در روزهای ماقبل انتخابات ریاست جمهوری 96 به روشنی ماهیت عملیات فریب آن برهه را روشن کرده و از این رو امری ضروری
مینماید.
یکی از حربههای تبلیغاتی رسانههای زنجیرهای این جریان در انتخابات سال 96 قیمت دلار بود و رسانههای زنجیرهای اصلاحطلبان در ایام تبلیغات انتخاباتی مردم را از اوج گرفتن دلار در صورت شکست روحانی و پیروزی رئیسی یا قالیباف میترساندند.
به عنوان نمونه روزنامه اصلاحطلب تعادل اوایل اردیبهشت ماه 96 در گزارشی با عنوان «عواقب خطرناک وعده رئیسی و قالیباف؛دلار 6000 هزار تومانی در انتظار یارانه 250 هزار تومانی» به بهانه وعده افزایش یارانه نیازمندان از سوی کاندیدهای رقیب روحانی نوشته بود : «اظهارات برخی کاندیداها در مورد افزایش یارانه نقدی در حالی اتفاق میافتد که با کاهش درآمدهای نفتی در سال اخیر دولت در پرداخت هزینههای جاری خود هم با مشکلات متعددی مواجه بود. همین امر سبب شده تا با طرح موضوع افزایش یارانهها تا 3 برابر از سوی برخی کاندیداها ، مسئولان مختلف به این وعده واکنش نشان دهند.»
این روزنامه در ادامه به نقل از محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نوشته بود:«افزایش یارانه به رقم 250 هزار تومان به معنی 6 برابر شدن قیمت حاملهای انرژی است که روی اقتصاد ملی اثر میگذارد و پول ملی را خراب میکند. »
این روزنامه در ادامه اینگونه تحلیل میکند که «برای پوشش دادن هزینههای افزایش یارانه نقدی دولت باید نرخ ارز را 2400 تومان افزایش دهد یعنی از 3300 تومان به 5700 تومان برساند که در این صورت باید شاهد جهش تورم و کاهش قدرت خرید مردم به ویژه سه دهک پایین درآمدی باشیم »!
این پروژه فریب و رقیب هراسی در حالی صورت گرفت که امروز دلار به همان قیمت رسیده اما یارانه مردم همان 45 هزار تومان باقی مانده است.
پیروزی رئیسی یا قالیباف
و خطر ونزوئلا شدن ایران!
از سوی دیگر افکار عمومی هنوز اسم رمز پرتکرار «ونزوئلاهراسی» در آن ایام را فراموش نکرده است. «کافی است همین آقای جلیلی بیاید تا ایران در عرض 4 سال ونزوئلا شود... یعنی دوباره وضعیت معیشتی کشور بهم میریزد.» این جملات را حمیدرضا جلاییپور، جامعهشناس و فعال سیاسی اصلاحطلب یک ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته و در حمایت از روحانی گفته است!
نظیر همین ادعا را علی مطهری در همان برهه مطرح و مدعی شده بود: روحانی کشور را سوئیس نمیکند اما ونزوئلا هم نمیشویم!
این اظهاراتِ شب انتخاباتی و ادعاهای نظیر آن در حالی صورت گرفت که با تحولات ارزی روزهای اخیر، ریال ایران از پول ونزوئلا هم کم ارزشتر شد!
گذشته از ارعاب افکار عمومی نسبت به تهدید موهوم ونزوئلایی شدن ایران، نکته جالب دیگر در این مصاحبه، گفتههای جلاییپور در ترسیم شرایط اقتصادی ایران در دولت دوم روحانی است. وی در این خصوص میگوید: «حامیان روحانی میگویند اگر روحانی میانهرو نیاید میتواند وضع گذشته برگردد. اتفاقا اصلاحطلبان خوب میتوانند سلبی تبلیغ کنند که روحانی نباشد، چه میشود؟ یعنی درست است که ما الان رونق اقتصادی نداریم. ولی روحانی نبود، چه بود؟ یکی هم به صورت ایجابی که همین است و آقای روحانی 4 سالی است که اوضاع را نرمال کرده و شرایط ایران برای یک توسعه چندجانبه و پایدار فراهم میشود...اگر روحانی رای خوبی بیاورد میتواند برجام ملی اجرا کند. یعنی یک برنامه جامع مشترک (یعنی با اجماع همه ارکان حکومت و همه جناحها) برای حل ابرچالشهای کشور ریخته شود. روحانی فرد برجامسازی است»!
همچنین«عبدالله رمضان زاده» سخنگوی دولت اصلاحات- دی ۹۶- در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد گفت: «ما همین که کشورمان در دولت آقای روحانی مثل ونزوئلا نشده باید خوشحال باشیم. در حالی که وقتی آقای روحانی روی کار آمد مثل ونزوئلا بودیم»
«موسی غنینژاد» از کارشناسان اقتصادی حامی دولت نیز در جریان رقابتهای ریاست جمهوری سال ۹۶ مدعی شده بود: «مردم باید انتخاب کنند؛ یا ادامه سیاستهای روحانی و اصلاحات اقتصادی تدریجی یا افتادن در تله پوپولیزم و تبدیل به ونزوئلا».
اکنون در شرایطی که از اعلام این مواضع کمتر از یکسال میگذرد، نرخ دلار سر به فلک گذاشته و اوضاع اقتصادی کشور نیز به مرحلهای رسیده که روزانه شاهد اعلام برائت سلبریتیهای بنفش، چهرههای سرشناس اصلاحطلب و سایر گروههای حامی روحانی از انتخاب او هستیم.
سلام ونــزوئلا !
بخش طنزآمیز و البته تلخ ماجرا اینجاست که چهرههای سیاسی و اقتصادی همین جریان که مردم را از ونزوئلا شدن ایران درصورت شکست روحانی و پیروزی رقبای وی میترساندند، امروز و با گذشت یک سال از پیروزی کاندیدای مطلوبشان و محرز شدن بیکفایتی دولت در کنترل بازار ارز اذعان میکنند که این مدیریت کاندیدای مطلوب و محبوبشان است که اقتصاد کشور را به سمت ونزوئلایی شدن
میبرد.
«حسین راغفر» کارشناس اقتصادی حامی دولت روز گذشته در یادداشتی در روزنامه آرمان نوشت:«نوسانات نرخ ارز و سیر صعودی آن نشانه ونزوئلایی شدن اقتصاد است و برخی مسئولان اقتصادی در آن سهم دارند...در حال حاضر یک اضطراب بیسابقه در جامعه که ناشی از افزایش قیمت ارز است، پدید آمده است. مردمی که اندکی پول نقد دارند یکشبه، قدرت خریدشان نصف شده و طبیعی است که مضطرب میشوند. این اضطرابها موجب اضطرابهای بیشتر در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی میشود...دولت برای تأمین کسری بودجه خود و گروههای خارج از دولت به دلایل متعدد از افزایش تورم منتفع میشوند، لذا طبیعی است که کسی برای کنترل تورم اقدام نکند. ریشه اصلی افزایش قیمتها در بیثباتی اقتصادی و حضور غیر مرتبطان در اقتصاد...است. ظاهراً لایههایی از مدیران و بخشهایی تصمیمگیران توانایی و تدبیر کافی برای مدیریت بحرانها را ندارند».