kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۹۱۶۴
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۳
یک اقتصاددان:

برخی نفوذی‌های دولت می‌خواهند نرخ ارز افزایش یابد

یک اقتصاددان با‌ اشاره به اینکه علیرغم اقدامات بانک مرکزی؛ نرخ ارز آن‌گونه که لازم بود تعدیل نشد گفت: متاسفانه برخی افرادی که می‌خواهند نرخ ارز افزایش یابد به روی دولت نفوذ دارند.




مرتضی افقه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، درباره وضعیت ارز اظهار کرد: به نظر من با توجه به درآمد ارزی، دولت می‌تواند نرخ ارز را کنترل کند. هر چند که در مواردی هم مشاهده کردیم که علیرغم اقدامات بانک مرکزی؛ نرخ ارز آنگونه که لازم بود تعدیل نشد و این نشان‌دهنده این است که کنترل ارز می‌تواند از دست دولت خارج شود و این مسئله‌ خوشایندی  نیست.
وی با ‌اشاره به اینکه متاسفانه اکنون می‌بینیم که عده‌ای از نرخ‌های ۶۰۰۰ تا ۶۲۰۰ تومانی ارز صحبت می‌کنند و معتقدند که اگر به این نرخ برسیم برای اقتصاد ایران مفید است و صادرات رونق خواهد گرفت، افزود: در حالی‌که چنین نیست و چنین نرخی برای اقتصاد ما مخرب است. دولت باید بتواند ارز را در حدود ۴۵۰۰ تومان نگه دارد.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اهواز شیراز ادامه داد: متاسفانه برخی افرادی که می‌خواهند نرخ ارز افزایش یابد به روی دولت نفوذ دارند. با این حال باید هشدار داد که این روش غلط است.
افقه درباره تورم و افق آن در سال ۱۳۹۷، در ادامه به مشکل بالا بودن نقدینگی در اقتصاد ایران‌اشاره کرد و گفت: نقدینگی بالا در اقتصاد ایران این آمادگی را دارد که در بازارهای مختلف التهاب ایجاد کند، همانطور که اکنون می‌بینیم در بازار ارز ایجاد کرده است.
فعالان بازار: بانک مرکزی قیمت دلار را کاهش نداد!
درحالی بانک مرکزی با همکاری نیروی انتظامی در ماه‌های پایانی سال ۹۶ رسماً‌ بساط بازار آزاد ارز را با هدف مدیریت نرخ دلار برچید که نه تنها دلار ارزان نشد بلکه از ۵۱۰۰ تومان هم عبور کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، افزایش قیمت دلار درحالی طی نوروز 97 رخ داد که از چند ماه قبل بساط بازار آزاد ارز در خیابان فردوسی با هدف مدیریت قیمت ارز توسط بانک مرکزی به همکاری نیروی انتظامی برچیده شده بود.همین موضوع انتقاد بسیاری از صراف‌ها و فعالان بازار ارز را به همراه داشت؛ کسبه خیابان فردوسی که مدتی است کسب و کارشان کساد شده با انتقاد از بانک مرکزی می‌گویند: الان که دیگر بازار نیست، این بار چه کسی دلار را گران کرد؟
یکی از فعالان بازار ارز با ‌اشاره به سیاست‌های بانک مرکزی در ماه‌های اخیر می‌گوید: وقتی بازار آزاد فعال بود همه نقدها به سمت بازاری‌ها بود و اعلام می‌شد که این افراد دلار را گران می‌کنند. الان که دیگر نه بازار آزاد وجود دارد نه معاملات کاغذی و فردایی! پس چرا دلار ارزان نمی‌شود؟
وی معتقد است بانک مرکزی از افزایش قیمت دلار نفع می‌برد و میلی به کاهش قیمت این ارز ندارد؛ این فعال در بازار ارز می‌گوید: بانک مرکزی در این شرایط به راحتی می‌توانست قیمت دلار را به زیر 5000 تومان برگرداند اما این کار را نکرد.
یکی دیگر از صراف‌های خیابان فردوسی از بالا بردن قیمت فروش ارز بانکی به صرافی‌ها در روزهای اخیر می‌گوید و تاکید دارد: این درحالی است که بانک مرکزی می‌توانست با افزایش عرضه و کاهش قیمت، مانع افزایش نرخ دلار می‌شد.
طبق گفته یکی از صراف‌ها، تقاضا برای خرید دلار در بازار نسبت به قبل از عید خیلی کم شده است ولی به نظر دولت تمایل به تزریق دلار و کاهش قیمت ندارد چراکه به راحتی می‌توانست با این تقاضای کم دلار را به زیر 5000 تومان برساند.
التهابات اخیر بازار ارز می‌تواند به بازگشت رکود دامن بزند
در همین راستا، مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه نوسانات اخیر قیمت دلار باعث نگرانی اقشار مختلف شده است اما برخی معتقدند افزایش قیمت دلار می‌تواند منجر به افزایش صادرات و رونق تولید داخل شود، گفت: یکی از ابزارهای حمایت از تولید داخل رشد حساب شده قیمت ارز است این در حالی است که نوسانات و التهابات مانند آنچه اخیرا در بازار ارز کشور رخ داد باعث توقف فعالیت‌های اقتصادی می‌شود این امر می‌تواند به بازگشت رکود به کشور دامن بزند.
وی افزود: بسیاری از تولیدکنندگان برای شروع تولید نیاز به واردات مواد اولیه دارند و بر اساس آمارهای گمرک حدود 70 درصد واردات کشور مربوط به کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای می‌باشد. به این ترتیب افزایش ناگهانی قیمت دلار می‌تواند حداقل منجر به تاخیر در این نوع خریدها شده و این موضوع ممکن است بازگشت رکود را در پی داشته باشد.
عضو کمیسیون  برنامه و بودجه با‌ اشاره به فعالیت مداوم تریبون‌های مختلفی که به دنبال عادی سازی افزایش قیمت ارز هستند، گفت: این قبیل رسانه‌ها از طریق انتشار مطالب تعدادی اقتصاددان نما معتقدند با افزایش قیمت دلار قدرت تولیدکنندگان داخلی در برابر صادرکنندگان خارجی افزایش پیدا می‌کند.