مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت:
شیرهای استریلیزه مواد نگهدارنده ندارد
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه ایرانیان با کمبود ویتامین D مواجه هستند، گفت: توصیه می شود، از شیر و ماست غنی شده استفاده شود.
زهرا عبداللهی در گفت و گو با پایگاه خبری وزارت بهداشت با بیان اینکه گروه لبنیات در هرم غذایی، مهمترین منبع تامین کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن به شمار می رود، گفت: کلسیم در تشکیل استخوان و دندان و استحکام آنها نقش ضروری دارد، 99 درصد کلسیم بدن در استخوانها قرار دارد که در صورت فقر کلسیم در بدن، پوکی استخوان بسیار محتمل است.
عبداللهی با بیان اینکه پوکی استخوان به مرور زمان، منجر به شکستگیهای خودبه خودی استخوان می شود، درخصوص ویتامین ها و موادمغذی موجود در لبنیات افزود: این گروه داراي کلسیم ، فسفر، پروتئین، ویتامینB2، ويتامينB12 ، ويتامين A و ساير مواد معذي است، مصرف گروه شیر و لبنیات به علت آنکه مهم ترین منبع کلسیم و فسفر است، برای استحکام استخوان ها و دندان ها لازم است، همچنین به علت داشتن ویتامین A برای رشد و سلامت پوست هم مفیدند.
وی با تاکید براینکه هر فردی روزانه باید دو تا سه واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف کند، خاطرنشان کرد: در این گروه علاوه بر شیر، فرآورده های آن مثل ماست، پنیر، کشک و بستنی قرار می گیرند و خامه، کره و سرشیر جزو گروه لبنیات نیست.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص میزان مصرف گروه شیر و لبنیات اظهارداشت: یک واحد از گروه لبنیات معادل یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست كمتر از 2.5 درصد چربي، يا 45 تا 60 گرم پنیر (معادل يك و نيم قوطی کبریت پنیر)، یا یک چهارم لیوان کشک، يا دو ليوان دوغ، يا يك ونيم لیوان بستنی است.
عبداللهی با تاکید براینکه به منظور جلوگیری از ابتلا به چربی خون، فشارخون، گرفتگی عروق، چاقی و بیماریهای قلبی عروقی باید از لبنیات کم چرب استفاده شود، افزود: باتوجه به اهمیت تامین کلسیم، فسفر و پروتئین برحسب اینکه کدامیک از این موادغذایی در محل زندگی بیشتر یافت می شوند، افراد بزرگسال سالم روزانه دو تا سه واحد از اين گروه بايد مصرف كنند، مثلا اگر در طول روز یک لیوان شیر، یک لیوان ماست و يك و نيم قوطي كبريت پنیر مصرف شود، در واقع سه واحد از گروه شیر و لبنیات خورده شده است و يا اگر دو لیوان ماست و يك ونيم قوطی کبریت پنير در طول روز مصرف شود، در این صورت سه واحد از گروه شیر و لبنیات مصرف شده است.
وی با بیان اینکه توصيه مي شود از شیرهای پاستوریزه شده دو و نيم درصد چربي و يا كمتراستفاده شود، گفت: در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه باید شیر تازه را مدت 10 دقیقه در حال هم زدن جوشانید و سپس مصرف کرد.
این مسئول وزارت بهداشت با تاکید براینکه از مصرف پنیر تازه باید پرهیز شود مگر اینکه با شیر پاستوریزه تهیه شده باشد، اظهارداشت: هنگام استفاده از کشک باید دقت شود کپک زدگی و بوی نامطبوع نداشته باشد، کشک مایع قبل از مصرف باید به مدت پنج دقیقه جوشانده شود.
عبداللهی با اشاره به اینکه باید از بستنی هایی که با شیر جوشیده شده و یا پاستوریزه تهیه شده اند، استفاده شود، افزود: بايد توجه داشت كه مصرف زياد بستني به دليل كالری بالای آن ميتواند منجر به اضافه وزن وچاقي شود.
وی با بیان اینکه مصرف شیر و لبنیات برای کودکانی که در سنین رشد قرار دارند، بسیار مهم است، ادامه داد: علاوه برآن در سن بلوغ و در دوران بارداری برای رشد جنین، مصرف شیر و لبنیات بیش از مقدار توصیه شده، ضروری است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درخصوص باورهایی که در خصوص شیرهای فرا دما که ماندگاری طولانی دارند، وجود دارد، گفت: برخلاف باور مردم، شیرهای استریلیزه یا فرا دما که مدت ماندگاری آنها بیش از شیرهای معمولی است، مواد نگهدارنده ندارد، بلکه این شیرها به دلیل اینکه در درجه حرارت بالا و در محیط خلا بسته بندی می شود، مدت ماندگاری بیشتری دارد، بنابراین چنانچه بستهبندی آن باز شود، باید سریعا مصرف شود.
وی درخصوص غنی سازی شیر با ویتامین D گفت: با توجه به کمبود ویتامین D در ایرانیان، باید از طریق محصولات غذایی غنی شده این ویتامین را به بدن آنها رساند و در حال حاضر شیر و ماست غنی شده در بازار موجود است، بنابراین توصیه می شود، برای تامین ویتامین D موردنیاز بدن، از شیر و ماست غنی شده استفاده شود.