خبرگزاری ایسنا:
صرافیها دلار ندارند؛ دلالان میفروشند!
خبرگزاری حامی دولت ایسنا طی گزارشی از اختلاف 200 تومانی قیمت دلار در صرافیها و دلالان خبر داد و اعلام کرد صرافیها میگویند ارزی برای فروش ندارند.
بر اساس گزارش میدانی ایسنا از بازار ارز، در نخستین روز پس از تعطیلات نوروز، بازار ارز در شرایط ساکن و آرامی قرار داشت و نیمه تعطیل بود.
بر اساس مشاهدات از قیمتها بار دیگر دلار و یورو با دو نرخ در بازار عرضه میشد؛ دلار و یورو بانکی و دلار و یورو آزاد یا غیر رسمی که بین این دو نرخ حدود ۲۰۰ تومان تفاوت قیمت وجود داشت.
بررسیها از بازار ارز پایتخت و میدان فردوسی و چهارراه استانبول به عنوان یکی از مراکز اصلی خرید و فروش ارز، نشان میدهد که بیشتر صرافیها دلار و یورو نمیفروشند و اظهار میکنند که این دو ارز را ندارند. از سوی دیگر خبری هم از صفهای طولانی و جمعیتهای انبوه مقابل صرافیها نیست و بازار خلوت است.
نکته بارز دیگر حضور نسبتا گسترده دستفروشان و دلالان است که دلار و یورو را با قیمت غیر رسمی عرضه میکنند. هر دلار حدود ۵۱۰۰ تومان و هر یورو حدود ۶۲۰۰ تومان بین دستفروشان و دلالان به فروش میرسد و متقاضیان این ارزها مجبور هستند که ارز مورد نیازشان را از دستفروشان تهیه کنند.
حضور دستفروشان در چند هفته پایان سال گذشته کمرنگ شده بود اما بار دیگر تعدادشان زیاد شده است که به نظر میرسد دلیل عمده آن نفروختن دلار و یورو توسط صرافیهاست.
بر اساس آنچه دیروز روی تابلو اعلان قیمت صرافیها مشاهده شد دلار ۴۸۸۹ تومان فروخته میشود که همان طوری کهاشاره شد با قیمتی که دستفروشان عرضه میکنند حدود ۲۰۰ تومان تفاوت دارد و قیمتها عمدتا فقط روی تابلوی اعلان صرافیهاست و خرید و فروش چندانی از سوی آنها صورت نمیگیرد.
شکاف قیمتی دلار رکورد شکست
نوسان بازار ارز در حدود هفت ماه گذشته و رشد قیمت دلار در بازار آزاد که از حدود ۳۸۰۰ تا ۵۱۰۰ تومان پیش رفته، در کنار مسایلی که با خود به همراه داشت، فاصله بین دو نرخ موجود یعنی بازار رسمی و غیررسمی را نیز افزایش داده است.
نرخهای ثبت شده در دو بازار از این حکایت دارد که دلار در بازار آزاد از شهریورماه تاکنون حدود ۱۳۰۰ تومان افزایش قیمت داشته در حالی که در مرکز مبادلات ارزی در این فاصله کمتر از ۵۰۰ تومان رشد قیمت دارد. در حال حاضر فاصله بین دو نرخ آزاد که حدود ۵۱۰۰ تومان و دلار مبادلهای که تا ۳۷۷۷ تومان قیمت خورده حدود ۱۳۲۰ تومان است، این شکاف در چند سال گذشته رکوردی جدید و قابل توجه به شمار میرود، چرا که از سال ۱۳۹۲ با کنترلی که بر بازار ارز انجام شد و قیمتها تا حدی به ثبات نسبی رسید، اختلاف دو نرخ به مرور کمتر شد و حتی به زیر ۲۰۰ تومان هم در مقاطعی رسید، ولی از یکی دو سال گذشته با نوسانی که در قیمت بازار آزاد اتفاق افتاد و به ویژه در نیمه دوم سال گذشته این دستاورد زیر سؤال رفت و شکاف قیمتی تا چند برابر بیشتر شده است.
کاهش فاصله بین دو نرخ بازار آزاد و بازار رسمی یکی از عوامل موثر در سیاست یکسانسازی نرخ ارز است و مسئولان بانک مرکزی بارها بر این تاکید کردهاند که کاهش شکاف قیمتی را به طور جدی دنبال میکنند و برای یکسانسازی نرخ ارز مدنظر دارند، ولی اکنون به نظر میرسد با این اختلاف ایجاد شده حداقل یکی از زمینههای ضروری تکنرخی شدن دلار محو شده است.
برنامه تکنرخی شدن ارز که از خواستههای فعالان اقتصادی و در مجموع مسئولان و مدیران اقتصاد ایران است، با وجود اینکه بارها از سوی بانک مرکزی بر آن تاکید شده و از برنامههای اصلی به شمار میرود، اما تقریبا در چند ماه گذشته دیگر سخنی از آن در میان نیست. آن هم در شرایطی که بانک مرکزی در دولت یازدهم معتقد بود با اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها با توجه به تسهیلی که در روابط بانکی و کارگزاری ایجاد میشود، در این شرایط با مبادلات آسانتر ارز امکان یکسانسازی نیز فراهم خواهد شد.