kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۸۰۹۲
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۹
خبرگزاری ایسنا:

یکسان‌سازی نرخ ارز شوخی سال 96 بود!

خبرگزاری ایسنا با‌اشاره به فروش دلار در بازار آزاد با 7 قیمت مختلف، وعده بانک مرکزی درباره تک نرخی شدن ارز را شوخی سال دانست.




به گزارش این خبرگزاری حامی دولت، بازار ارز این روزها همه توجه‌ها را به سمت خود جلب کرده است. ماه گذشته ارزهای مهم در بازار آزاد جهش بی‌سابقه‌ای داشت؛ به طوری که دلار آمریکا به مرز 5 هزار تومان هم نزدیک شد اما بعد از چند هفته و در شروع اسفند قیمت‌ها رو به کاهش گذاشت و هر دلار به کمتر از 4 هزار و 500 تومان رسید؛ اما این کاهش قیمت در شرایطی اتفاق افتاد که بسیاری از صرافی‌ها از فروش ارز خودداری می‌کنند و عملا فروش دلار و یورو به چند صرافی محدود شده است.
اما شاید یکی از مسائلی که این روزها کمتر به آن توجه شده وجود نرخ‌های مختلف دلار در بازار است. تعدد نرخ دلار در بازار آزاد عاملی شده برای دامن زدن به دلال بازی‌ها و واسطه‌گری‌ها.
تصور عمومی این است که به طور کلی دو نوع ارز مبادله‌ای و آزاد وجود دارد، اما در واقع خلاف آن در بازار مشاهده می‌شود، چراکه حداقل پنج - شش نرخ متفاوت دلار وجود دارد که در بخش‌های مختلف بازار عرضه می‌شود. البته این نرخ‌های متفاوت شاید تفاوت چندان معناداری با هم نداشته باشند اما به هر حال وجود چند نرخ مختلف دلار در بازار دلیلی برای التهاب شده است.
بازار ارز تبدیل به جزیره‌های جداگانه‌ای شده است که هر کدام دلار را با قیمت خودشان عرضه می‌کنند. دلار نقدی،‌ دلار صرافی‌ها، دلار فردایی سبزه، دلار فردایی پاساژ افشار، دلار نقدی سبزه، دلار نقدی پاساژ افشار و دلار پاساژ سلیمانیه از جمله محل‌هایی است که دلار را با نرخ‌های متفاوت از هم می‌فروشند؛ اتفاقی که تا چندی پیش هم در بازار سابقه نداشت و قیمت‌ها در میان صرافی‌های مختلف تقریبا تفاوتی با هم نداشتند اما امروز به طور رسمی دلار با چندین نرخ مختلف در بازار عرضه می‌شود.
آنچه که مشخص است این است که تک نرخی شدن ارز با این شرایط دیگر امکان‌پذیر نیست.
گفتنی است دولت روحانی از ابتدای کار و خصوصا از سال 93 بر تک‌نرخی شدن نرخ ارز تأکید می‌کرد. بعد از برجام این وعده جدی‌تر شد و بانک مرکزی اعلام کرد شش ماه پس از اجرای برجام، ارز تک نرخی خواهد شد، اما این وعده هم همانند بسیاری وعده‌های دیگر نه تنها پس از شش ماه، بلکه بعد از گذشت 2 سال هنوز محقق نشده است.
مصرف درآمد ارزی کشور
برای خرید املاک در اروپا و کانادا
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران هم در واکنش به نابسامانی‌های ماه‌های اخیر در بازار ارز گفت: بازداشت کردن یک عده دلال ارز از جمله جمشید بسم‌الله و بستن صرافی‌ها چاره کنترل بازار ارز نیست، بلکه راه نجات این چرخه معیوب، شفاف شدن نقل و انتقالات ریالی و ارزی در شبکه بانکی است.
مجیدرضا حریری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با بیان اینکه به دلیل مشکلات مبادلات بانکی در دنیا بانک مرکزی ایران نمی‌تواند پولش را به راحتی نقل و انتقال دهد، تصریح کرد: همین موضوع مشکلاتی را در مورد تأمین منابع ارزی ایجاد کرده است.
وی افزود: مسئله دوم این است که بخش زیادی از درآمدهای ارزی ما از کشور خارج می‌شود و در کشورهای مختلف از جمله ترکیه، ایتالیا و کانادا تبدیل به املاک می‌شود، بدون اینکه چیزی به جای آن وارد کشور شود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: کشورهایی که ما را در تنگناهای ارزی قرار می‌دهند، آمار ریز مبادلات تجاری ما را دارند، ولی دولت‌های مختلف ما را غریبه می‌دانند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در واکنش به التهابات بازار ارز، با بیان اینکه سیاست عرضه ارز با کارت ملی‌اشتباه محض و خلاف قانون برنامه پنجم و ششم توسعه است، گفت: این اقدام مصداق ضرب المثلی است که می‌گوید خواستیم ابرویش را درست کنیم اما چشمش را هم کور کردیم.
محمد حسن نژاد در مصاحبه با رادیو با بیان اینکه با دستور، قیمت ارز نه پایین و بالا می‌رود، اظهار کرد: باید برای کنترل قیمت ارز سیاست درستی را به کار ببریم و با دستور نماینده مجلس و رئیس‌بانک مرکزی، ارزش پول ملی تعیین نمی‌شود.
وی افزود: کسانی که این روزها ارز خریداری می‌کنند و می‌روند در بازار می‌فروشند، این افراد کسانی نیستند که به ارز برای مسافرت خارج از کشور خود نیاز داشته باشند.
حسن نژاد درباره وجه نظارتی مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: متاسفانه بانک مرکزی زیر نظر نظارت مجلس شورای اسلامی نیست و تا زمانی این وضعیت وجود دارد، نمی‌توانیم از رئیس‌بانک مرکزی سؤال کنیم.
یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با بیان اینکه اتفاقات اخیر در بازار ارز غیر منتظره بود، گفت: در واقع با عدم مدیریت بازار زحمت ۵ ساله دولت برای ثبات در بازار ارز به هدر رفته است.
به گزارش خانه ملت،‌ غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی وضعیت رکود کشور را ارزیابی کرد و اظهار کرد: ما صد درصد در کشور رکود داریم، شرایط فعلی اقتصادی کشور مناسب نیست، عدم تثبیت نرخ ارز و التهاب ارزی که در کشور وجود دارد سرمایه‌گذاری را دچار خدشه کرده است.