kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۵۵۵۸
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۰
طبق اظهارات مدیرعامل بانک مسکن

احتمال ورشکستگی صندوق پس انداز مسکن یکم وجود دارد

اظهارات مدیرعامل بانک مسکن نشان می‌دهد تراز منابع و مصارف صندوق پس‌انداز مسکن یکم در حال منفی شدن است و این احتمال وجود دارد که صندوق نتواند به تعهدات تکلیفی خود عمل کند.


به گزارش خبرنگار مهر، به تازگی مدیریت بانک عامل حوزه مسکن در پی تغییر و تحولات مدیریتی در بانک‌های دولتی، دستخوش تغییراتی شد و یکی از اعضای سابق هیئت‌مدیره این بانک که خود طراح «صندوق پس‌انداز مسکن یکم» بود، در رأس مدیریتی این بانک قرار گرفت.
با این حال در شرایطی که انتظار می‌رفت خبرهای خوشی از صندوق پس انداز مسکن یکم به گوش برسد، اما ابوالقاسم رحیمی‌انارکی، مدیرعامل جدید بانک عامل حوزه مسکن در نخستین سخنرانی رسمی‌اش پس از انتصاب، از یک دغدغه بزرگ این بانک پرده برداشت.
وی در همایش تحلیل بازار مسکن ۹۷ خاطرنشان کرد: هم اکنون یک نگرانی عمده در این حوزه وجود دارد و آن، احتمال کسری در منابع صندوق به واسطه افزایش حجم خروجی (حجم پرداخت تسهیلات) این صندوق در قالب تسهیلات پرداختی به متقاضیان است که در این زمینه نیز، پیشنهاداتی تهیه شده و به مراجع سیاست گذار و تصمیم‌گیر همچون مجلس ارائه شده است.
مدیرعامل جدید بانک مسکن با بیان اینکه استمهال هفت ساله اقساط وام مسکن مهر به کمک صندوق یکم می‌آید، گفت: با این حال، این امکان وجود دارد که میزان منابع و پرداخت تسهیلات در این صندوق از حد تعادل خود خارج شود.
بر اساس هشدارهایی که رحیمی‌انارکی اعلام کرده، احتمال ورشکستگی صندوق پس انداز مسکن یکم وجود دارد؛ به خصوص که طراحی صندوق به گونه‌ای است که تجهیز آن به سختی انجام می‌شود و در صورتی که روش‌های تجهیز آن را تغییر ندهد، سقوط این صندوق محتمل خواهد بود.
یکی از روش‌های تجهیز منابع صندوق مسکن یکم، تغییر در جمع‌آوری آورده‌های مردمی است. به این معنا که بانک عامل بخش مسکن می‌تواند از مردم در هنگام ثبت‌نام اولیه و افتتاح حساب، ۴۰ میلیون تومان به صورت یکجا اخذ کرده و سپس برداشت از آن را ممنوع کند و نهایتا پس از یک سال، این پول را همراه با تسهیلات به متقاضی برگرداند.
یکی دیگر از منابع صندوق پس انداز مسکن یکم، اقساط بازگشتی مسکن مهر است که دولت یازدهم طی مصوبه‌ای این منبع را برای صندوق در نظر گرفت.اما بر اساس اظهارات مدیرعامل بانک عامل حوزه مسکن، ورودی منابع به صندوق مسکن یکم به گونه‌ای کم اثر شده که با کوچکترین تغییرات، تعادل منابع و مصارف آن به هم می‌ریزد.
با توجه به موارد مذکور، از یک سو امکان فشار آوردن بیشتر بر مردم برای افزایش آورده‌های متقاضی وجود ندارد و از سوی دیگر با توجه به کمبود درآمدهای دولت، امکان تجهیز منابع صندوق مسکن یکم با استفاده از منابع دولتی به سختی امکان‌پذیر است.
بنابراین در صورتی که تدابیری برای نجات صندوق اندیشیده نشود، شاهد شکست یک طرح خوب در حوزه مسکن خواهیم بود. اگرچه فلسفه راه‌اندازی صندوق مسکن یکم، خانه دار شدن از محل پس انداز است، اما به نظر می‌رسد در هنگام طراحی اولیه آن برای مسائلی همچون نوسانات ارزی، کاهش ارزش پول ملی، تورم عمومی و نیز افزایش جهشی قیمت مسکن، برآوردهای غیر واقعی شده است.